DA LI SU NAM VEĆ SPREMILI KRVAVI SCENARIO?! Američki Savet za spoljne odnose navodi Bosnu i Hercegovinu kao MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA!

Bosna i Hercegovina jedina je "neuralgična" tačka Evrope, pored Ukrajine, koja se pominje kao moguće poprište sukoba u 14. godišnjem istraživanju uticajnog američkog Saveta za spoljne odnose

Vašingtonski institut osnovan pre 100 godina je, na osnovu procene niza eksperata za spoljnu politiku, identifikovao "rastuće političke nemire i separatističke pretnje u BiH, što zahteva pojačano uključivanje međunarodnih mirovnih snaga". Verovatnoća od izbijanja sukoba je srednja, na skali od tri, uz nevelik uticaj na američke interese.

Istraživanje daje procene 30 tekućih ili mogućih sukoba tokom ove godine, uz poseban osvrt na njihov uticaj na interese SAD. Najizvesniji su, navodi se, sukobi u Avganistanu, Haitiju, Libanu i Venecueli zbog nestašice hrane i političkih nestabilnosti, uz mogući egzodus stanovništva.

Za administraciju predsednika SAD DŽozefa Bajdena su najopasnije rastuće tenzije sa Kinom oko Tajvana, Rusijom radi Ukrajine, Iranom zbog nuklearnog programa. Pojačane borbe u istočnoj Ukrajini ili veliki vojni sukob u spornim oblastima, ponovo bi, ističe se, podstakli pojačane tenzije sa Rusijom.

Napetost između Kine i njene oblasti Tajvana je istaknuta kao potencijalno opasna naročito zbog mogućeg uključenja i drugih zemalja u regionu. Iz istih razloga se vrlo rizičnim procenjuje i eventualna vojna konfrontacija Irana i Izraela zbog iranskog nuklearnog programa. Pojačana oružana konkurencija među kriminalnim organizacijama u Meksiku, uz civilne žrtve i porast broja tražilaca azila takođe predstavlja pretnju za regionalnu stabilnost.

Prvi put otkako je istraživanje pokrenuto 2008. godine, teroristički napad na SAD više se ne smatra prioritetom. Međutim, opasnosti nuklearnog programa Severne Koreje i mogućnost sajber napada na kritičnu infrastrukturu SAD izazivaju, smatraju eksperti, najveću zabrinutost u 2022. godini.

Istraživanje je pokazalo alarmantni trend velikih nestašica hrane, smanjenja strane pomoći, političkih nestabilnosti i pogoršanih ekonomskih uslova. Sve to, ističe se, ubrzava humanitarne i izbegličke krize širom sveta.

VAŠINGTON je osudio ispaljivanje balističke rakete koje je izvršila Severna Koreja, u saopštenju u kojem se navodi i da je tim potezom Pjongjang prekršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN. Severna Koreja ispalila je ponovo neidentifikovani projektil ka Istočnom moru, saopštila je vojska Južne Koreje, nekoliko dana nakon što je lansirala hipersoničnu raketu.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji