DETALJI NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE U NOVOM TRAVNIKU: Devojčica skočila sa osmog sprata zbog ZLOSTAVLJANJA U ŠKOLI

Devojčica se bacila sa zgrade u Novom Travniku zbog zlostavljanja vršnjaka u školi. Roditelji tvrde da je učiteljica znala za problem i da ga nikad nije rešila

Nezapamćena tragedija koja se 20. aprila dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja Medina Zahirović otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku.

Roditelji devojčice Sanela i Almir Zahirović kažu kako su njihovu ćerku godinama psihički zlostavljale drugarice iz razreda.

- Želim da se zna zbog čega je moje dete to uradilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje drugarica iz razreda. Znala je da ode u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba da ustane za školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha - kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici. 

- Mi smo više puta pričali sa učiteljicom koja problem nikada nije rešila. Nije znala da ga reši, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagog - kazali su roditelji.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u februaru ove godine, kada je već išla u šesti razred, Medina nije požalila nastavniku fizičkog vaspitanja.

- U februaru nas je pozvao pedagog i rekla nam da se Medina požalila nastavniku i da se samopovređivala. Mi kao porodica smo odmah reagovali, odveli je psihijatru koji je u nalazu zaključio da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva meseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste - rekli su roditelji.

Van škole je, kažu, bila je vesela i vedra devojčica.

- U kući nikad ništa nismo primetili. Uvek je bila srećna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro da doručkuje, kako će s tatom ići u knjižaru da kupi olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu da popije bez nje - rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i kazalo kako i njihova deca prolaze isto kroz što je prošla Medina.

- Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dete ispisati iz škole. Ne želimo da tužimo nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo da upozorimo da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosveta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj - kazali su.

Nizada Skrobo, direktorka Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik, koju je Medina pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

- Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo da odradi svoj deo posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagu. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, deca se uvek tuku i mi to rešavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vreme - kazala je Skrobo.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

- Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano - kazao je Domić.

Podsetimo, telo devojčica pronađeno je 20. aprila ispred solitera u Novom Travniku, a telo su pronašli prolaznici.

Policija nije otkrila detalje ove velike tragedije. Kako je tada potvrđeno, policija je dobila dojavu u jutarnjim satima i ekipu su odmah poslali na teren.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji