AKO IZETBEGOVIĆ SA NEKOM PARAVOJSKOM UDARI NA SRPSKU... PA, VIDEĆE KAKO ĆE PROĆI! Brutalno upozorenje Milorada Dodika, ovo ne sluti na...

Bakir Izetbegović, predsednik SDA ruši dejtonsku i ustavnu BiH, izjavio je u Trebinju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući ponovne pretnje lidera SDA

Naveo je da su Izetbegovićeva definicija suverenosti i pitanje mira i slobode - pitanje dominacije nad drugima:

 

- To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi da nametne i Srbima.

       

Reagujući na Izetbegovićevu izjavu da će "opet morati da se brani mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego pre 30 godina", Dodik je rekao da Izetbegović "pokušava da vrati svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije".

- Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo ekses ili izjava. Mi to znamo - rekao je Dodik.

       

Naglasio je da Izetbegović uoči izbora koristi ukrajinsku krizu i na bazi patetike koju SDA pokušava da proda posljednjih 30 godina.

       

- To rade smišljeno, organizovano, bez oklevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako iko ruši ustavni poredak - ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke partije i njihovi funkcioneri -naglasio je Dodik i dodao da je sada situacija da Šefik Džaferović pokušava da izigra Predsedništvo BiH tako što će pokušati da učestvuje na nekoj onlajn konferenciji o Ukrajini bez utvrđivanja stavova.

 

Dodik kaže da je zatražio održavanje hitne sednice Predsedništva BiH - da se vidi ima li Džaferović saglasnost za to ili nema.

       

Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH podrazumeva ključnu stvar, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako toga nema - nema ni suvereniteta, ni teritorijalnog integriteta.

       

- Oni to ignorišu. Oni su za neku priču o građanskom uređenju koja je antiustavna sve dok se ne promeni Ustav. Tako je ako pričamo argumentima, ali očigledno ovde treba da pričamo s nekom dozom besnila. Videli smo kako pobesne (Kristijan) Šmit, Bakir i drugi kako besne - istakao je Dodik.

       

On je naglasio da Republika Srpska nema nameru da ratuje i da ugrožava mir.

 

- Srpska nema nameru ni da vodi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će Republika Srpska braniti sebe, šta god to značilo. Naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije - poručio je Dodik.

 

 

- Bakir Izetbegović ako misli da može da pređe u Republiku Srpsku sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, videćemo kako će se provesti - istakao je Dodik i dodao da to ne bi savetovao Izetbegoviću.

Dodik je pojasnio da upotrebu Oružanih snaga BiH isključivo može da odobri Predsedništvo BiH i da on to nikada ne bi dozvolio.

       

Prema njegovim rečima, to niko od Srba ne bi dozvolio, osim predsednika SDS-a Mirka Šarovića, koji bi, kako je ukazao, dozvolio da Oružane snage urade nešto u Banjaluci ili BiH ili Republici Srpskoj.

       

- To bi uradio Šarović, to sam sto odsto siguran, i niko drugi - ponovio je Dodik.

       

Dodik se zapitao kako Izetbegović misli da upotrebi vojsku kada u Dejtonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu da pređu entitetsku liniju bez saglasnosti drugog entiteta?

 

- Sa kojim je on policijskim snagama mislio da pređe u Republiku Srpsku, ko će komandovati tim snagama? Ja sam uveren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto, neka ratuju, pa da vidimo kako će proći - poručio je Dodik.

 

On je naglasio i da je Kristijan Šmit nelegalan za obavljanje funkcije visokog predstavnika i da se uzalud upinje svim snagama da to bude.

       

- Šmit je imao besnu i neprimerenu reakciju na konferenciji za novinare u Goraždu. To govori da i oni gube živce. On je nelegalan, može da besni, može da radi šta god hoće, ali on nije visoki predstavnik - rekao je Dodik novinarima u Trebinju.   

       

Dodik je rekao i da će Republika Srpska uložiti 128 miliona KM u izgradnju nove bolnice u tom gradu i da će to biti jedan od najvažnijih objekata u zdravstvenom sektoru i objekat na ponos svih.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji