Dečak koji je celom Balkanu ulio nadu: Nema ruke, ali srce mu je toliko veliko da će vam ulepšati život (FOTO)

Iako je išla na ultrazvuk tokom trudneće, majci niko nije rekao da Ismail nema ruke

Da osobe s invaliditetom, pa i one najmlađe, i te kako mogu učestvovati u društvu i biti samostalne, najbolje pokazuje dečak Ismail Zulfić (6) iz Zenice, koji ruši sve predrasude o osobama s invaliditetom.

Ovaj vedri dečak rođen je bez ruku, jedna noga mu je zakrivljena, a na drugoj su spojeni prsti. Uprkos svemu, on samostalno jede, vozi motor, igra igrice, pliva, crta, piše…

Ismailovi roditelji pričaju da im nije bilo jednostavno kada su im lekari saopštili da je njihovo dete rođeno bez ruku.

Majka Elmina priseća se trudnoće, tokom koje je obišla brojne ginekologe, jer je, kako kaže, imala neki čudan predosećaj.

- Obišla sam razne doktore, ali mi niko nije rekao da moj Ismail nema ruke - priseća se ona.

Zbog toga je bio prevelik šok kada su njen sto nakon porođaja okupirali doktori, postavljajući joj brojna pitanja.

- Nisam imala snage ni govoriti, a oni su me zasipali pitanjima. Shvatila sam da se nešto dešava. Slučajno sam se okrenula i, kada sam videla da kupaju moje dete držeći ga za noge, jer nije imao ruke, doživela sam šok – govori Elmina.

Ipak, kaže da bi njena odluka da iznese trudnoću bila jednako čvrsta i da je ranije saznala da nosi dete bez ruku, ali bi svakako bila spremnija na tu situaciju.

Ali, Ismailova želja za životom, učenjem i nedopuštanje da mu se kaže da on nešto nije u mogućnosti uraditi samostalno, njegove roditelje čini hrabrim i veoma ponosnim.

Bilo je, međutim, i teških trenutaka, kada je Ismail spoznavao da nema ruke i postavljao mnoštvo pitanja.

- Tražio je od mene i muža da mu damo svoje ruke, da vidi kako to izgleda kada se imaju ruke. To su bili najteži trenuci u našim životima, kada bi nas upitao hoće li mu ikada narasti ruke ili kada je tražio da mu damo svoje ruke da i on nas zagrli – priseća se ona.

- Jedino je teško što ne može samostalno ići u kupatilo. Sve ostalo, verujte, radi sam. To je dete bez barijera - kaže otac Ismet.

Ismailove roditelje posebno boli što su, kada su odlučili da ga uključe s ostalom decom i upišu u vrtiće, doživeli neprijatne situacije i odbijanje brojnih vrtića u Zenici.

- Odbilo nas je pet vrtića u gradu, niko ga nije želeo - kažu roditelji.

Ismail se ove godine priključio Plivačkom klubu Spid iz Sarajeva. Osim što je naučio da pliva, uspeo se osloboditi i straha od vode.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji