O OVOME SE 20 GODINA ĆUTALO: Svedočenje danskog oficira o jezivom masakru u Dvoru krajem rata 1995. godine

Na kraju rata 1995. godine dogodio se masakr u Dvoru.

Sve do pojave dokumentarnog filma u kome svedoče danski vojnici, pripadnici Unprofora, ovaj događaj je bio nepoznat javnosti.

Ovaj dokumentarni film otkriva da je u sklanjanju od najezde hrvatske vojske likvidirana grupa ne samo nedužnih civila, već i teških invalida i duševnih bolesnika koji su se lečili u petrinjskoj bolnici.

U filmu je prikazana ispovest danskog oficira, Jergena Golda, koga je godinama pekla savest zbog toga što ništa nije preduzeto da se spreči ovaj stravični zločin u dvorskoj školi.

O ovom tragičnom događaju svedočila je i Ljubica Janjanin, Petrinjka koja je učestvovala u povlačenju grupe invalida i teško obolelih duševnih bolesnika.

Ljubica je ovako pričala o ovom potresnom događaju:

„Ceo dan od ranog jutra Petrinja je besomučno granatirana i narod je bio prestrašen. Osamnaestogodišnja ćerka i ja nismo imali prevoz, a htele smo da odemo iz grada. Želele smo da kao i svi civili odemo van dometa hrvatske artiljerije. Kao i u prethodnom ratu, u NOB-u, svi smo težili da se povučemo na Šamaricu, našu legendarnu veliku šumu u kojoj je narod uvek nalazio spas. U petrinjskoj bolnici je bila velika gužva, za put se pripremao jedan stari autobus. Naš komšija lekar je rekao da možemo da uđemo, ali da pomognemo u transportu bolesnika koji su već bili unutra.

„Naš komšija lekar je rekao da možemo da uđemo u petrinjsku bolnicu, ali da pomognemo u transportu bolesnika koji su već bili unutra. Jedna žena bez noge i sa dva štapa sedela je na podu. Druga je, kao težak invalid s velikom grbom ležala na dva sedišta i zbog svog hendikepa nije mogla da sedi bez pomoći. Ćerka i ja smo je podigle i onda sam je stavila u krilo nakon što smo i onu drugu smestile na sedište“, priča Ljubica Janjanin.

U prepunom autobusu Ljubica je mogla da vidi samo teške bolesnike sa više bolničkih odeljenja, a najviše onih sa psihijatrije. Među srpskim bolesnicima nalazile su se i dve Hrvatice, koje su živele u Domu penzionera u Petrinji. I one su želele da pođu autobusom sa ostalim Srbima.

Jezivu tišinu autobusa prekidali su jauci i glasna zapomaganja bolesnika, kako od bolova, tako i od straha.

„Stigli smo noću u Dvor i tu se nije osećala atmosfera nekakvog vanrednog stanja, kao da se nije znalo šta se dešava u drugim delovima Krajine. Smešteni smo u zgradu škole. Odmah smo primetili da je u blizini punkt Unprofora. Međutim, za njihove vojnike kao da nismo postojali. Oni ni sutradan kad je svanulo nisu želeli ni da nam se obrate, a kamoli da nam ponude kakvu pomoć”, kaže Ljubica Janjanin.

U filmu Danci su rekli da su dobili izričito naređenje da u sukobima ostanu neutralni, a da je o masakru invalida bila reč saznali su tek nakon stravičnog događaja, tri dana po njihovom dolasku u Dvor.

Međutim, u filmu su se neke izbeglice prepoznale, što znači da su Danci snimali događanja u školi na su mogli da prepoznaju invalide. Mogli su da vide ljude u kolicima, sa pomoćnim štakama. Jedan mladić je sve vreme u školskom dvorištu hodao ukrug, a jedna intelektualka, duševni bolesnik, sve vreme se žalila na svoju frizuru, ogledajući se na prozorskim staklima. Sutradan su se putnici iz starog autobusa polako razilazili, a Dvor su potpuno preplavile izbeglice.

Prema onom što su izjavili danski vojnici u Dvoru su 8. avgusta 1995. već uveliko bili pripadnici hrvatske vojske. Zabeleženo je da su u  neko vreme u školu upali uniformisani vojnici bez bilo kakvih oznaka i brutalno su iz vatrenog oružja pobili bolesne zatočenike u školi. Danci su posle toga ušli i mogli samo da fotografišu žrtve u lokvama krvi i s kolicima i štakama oko njihovih tela.

Međutim, hrvatski oficir na filmu tvrdi nešto sasvim suprotno.

On kaže da se u vreme masakra u Dvoru nije mogao naći nijedan hrvatski vojnik.

Sa druge strane, srpski oficir, takođe, tvrdi da se tu nije mogao naći ni jedan naoružani vojnik RSK jer su u celom Dvoru već uveliko bili hrvatski vojnici.

Mnogo govori podatak da su leševi stradalih u dvorskoj školi tog avgusta 1995. odvezeni u Petrinju i tamo sahranjeni kao N. N. lica. Sve je uradila hrvatska vlast koja je došla na te prostore. Zašto su oni ćutali, a videli su da je reč o masakru?

Da su Srbi hteli da naude bolesnima ostavili bi ih u Petrinji ili učinili nešto gore, posebno prema dve Hrvatice, ako su već bili zaslepljeni mržnjom kako im se to pripisuje.

U Hrvatskoj je ovaj dokumentarac naišao na žestok otpor, pa je njegovo emitovanje zabranjeno.

Hrvati insistiraju na tome da iz dokumentarca budu izbačeni neki delovi.

U hrvatskoj javnosti, na Hrvatskoj televiziji, javnom servisu, kao najjači argument protiv filma koji se inače zove „15 minuta, masakr u Dvoru” izneto je protivljenje zbog činjenice da je svedočio nekadašnji krajiški komandant Mile Novaković. Sada pokojni oficir je osuđen u Hrvatskoj pa, kako misle Hrvati, ne može da svedoči. To ko je i zašto pucao u hendikepirane i nedužne ljude, koji ne mogu nikom da nanesu zlo niti mogu da se brane, u drugom je planu. U Dvoru je pucanjem iz blizine likvidirano najmanje sedam bolesnika, pošto je nađeno toliko leševa. Srpska strana tvrdi da ih je ukupno bilo 12, a neki su posle neverovatnih događanja sami sebi oduzeli život u izbeglištvu u Srbiji. Dve stradale su bile Hrvatice, a ostali su bili srpske nacionalnosti.

Od “Oluje” do danas Srbi su večito na izmišljenim spiskovima osumnjičenih, koji su se nekoliko godina vešali po zidovima, drveću, autobusima. Hapšeni su po poternicama na svim meridijanima. Većina ne sme ni da pomisli da ode u Hrvatsku pa ni u posetu ni na sahranu roditeljima koji su se tamo vratili. Zato se o njihovim stradanjima malo zna i zato istina o masakru u Dvoru kasni duže od dve decenije.

Pogledajte ceo film.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

jun 28, 2021 749

NEVEROVATAN SLUČAJ ZIJADA TURKOVIĆA, NARKO BOSA I UBICE TRUDNICE: Sejao smrt u BiH, pa zasmejavao ceo region na suđenju!

in Balkan
Vođa jedne od najvećih mafijaških narko grupa na Balkanu, Zijad Turković, osuđen je 2015.…
mar 19, 2020 695

NOGE SU MI OTICALE, JEDVA SAM HODALA! Milica (35) imala je 137 KG, za 6 meseci smršala 52 KG! Evo šta je jela svaki dan

in Lepota i zdravlje
Noge su mi oticale, kolena su me bolela, jedva sam hodala... Posle malo brže šetnje sa…
jul 12, 2020 1731

Svedočenje mladića kojeg je tuklo desetine policajaca (VIDEO)

in Društvo
U Beogradu se šesti dana zaredom održavaju protesti protiv aktuelne vlasti i načina na…
jul 14, 2020 3753

TOŠIĆ OTIŠAO IZ SRBIJE, POGLEDAJTE KO GA JE ISPRATIO NA AEORODROM I KAKO: Ostaćete bez teksta!

in Estrada
Duško Tošić krenuo je put Kine u kojoj ima obavezu da se priključi svom klubu, a imao je…
apr 17, 2021 4139

ŽESTOKI I BRUTALAN RAT! MILORAD DODIK ISPROZIVAO KARLEUŠU, ONA MU ODGOVORILA: Džukelo jedna… Javnost šokirana

in Balkan
Nisu birali reči: Političar pobesneo zbog toga što je Jelena podržala akciju „Pravda za…
apr 08, 2021 1035

NIKAD BRŽE I JEFTINIJE DO KROVA NAD GLAVOM: Ovo je hit! Kvadrat košta od 260 do 450 evra - kuća gotova za mesec dana!

in Društvo
Vikendice i kuće za odmor postale su popularnije nego ikada, potražnja im je usred…
feb 18, 2021 942

STARICA (70) JE KRILA MARIHUANU! Pored toga, policija je pronašla 100.000 paklica cigareta, ali i još 2000 pakovanja jedne neočekivane stvari!

in Kriminal
Samo vrednost ove zaplene je milionska, tačnije, 14.464.000 dinara Posle babe koja je…
dec 18, 2020 957

U SELU ZABRDICA GODINAMA ŽIVI SA ŽENOM i ČETVORO DECE: Nenadu Jezdiću supruga je jedno ZABRANILA, a u CRKVI se sam sebi ZAREKAO

in Društvo
Nenad Jezdić, pored glumačkih angažmana, okupiran je tokom godine i poljoprivrednim…
maj 27, 2021 665

SVE ŽENE RODE SLATKU BEBU, A JA SAM RODILA DŽINA Dočekala sam ga: Šta je DOĐAVOLA ovo?! A sad ga ne dam nikom ni za šta na svetu!

in Žena
Britanka Ejmi Smit (27) završila na naslovnim stranama novina nakon velikog podviga -…
sep 12, 2020 1374

LIDIJA VUKIĆEVIĆ PONOVO POKAZALA SVOJE NAJJAČE ADUTE! Istakla grudi i zadnjicu, a svi primećuju da se UGOJILA JAKO

in Paparazzo
Glumica Lidija Vukićević maksimalno je iskoristila ovo leto za kupane i uživanje na suncu…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji