DVE SESTRA POBEGLE SU 1999. GODINE IZ SRJ U AMERIKU, A U AVIONU SU UPOZNALE GOSPOĐU: Ostavila im je PISMO zbog kojeg danas traže ovu ženu (FOTO)

Kratak susret koji se dogodio u avionu pre gotovo dvadeset godina promenio je živote dvaju sestara koje su s područja bivše Jugoslavije bežale u Ameriku, a danas pokušavaju da pronađu osobu koja je na njih imala velik uticaj, piše Star Tribune.

Vanja i Aida Zugaj su nepoznatoj ženi i njenom prijatelju, koje su 1999. srele u avionu na letu iz Amsterdama u američku državu Minesotu, ispričale kako beže od bombardovanja u Jugoslaviji. Tad su imale 17 i 12 godina, a pobegle su prvo u Mađarsku gde su uspele dobiti vizu za SAD, pa preko Amsterdama u Minesotu.

Pri rastanku žena im je dala kovertu, a u njoj su pronašle pisamce, novčanicu od 100 dolara i zlatne minđuše.

"Devojčicama iz bivše Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje izazvalo probleme u vašoj porodici. Nadam se da će vam boravak u Americi biti siguran i srećan. Dobro došle u Ameriku, iskoristite ovo da vam pomogne", napisala im je žena koja se potpisala kao "vaša prijateljica iz aviona, Trejsi".

"Puno nam je to značilo. Nakon što smo videle toliko ružnih stvari, bilo je neverovatno da nam se dogodi nešto dobro", ispričala je Aida koja je tad imala samo 12 godina. Kaže da je to jedini novac koje su tad imale, a za njega su uzele smesu za palačinke i koka-kolu kako bi što duže bile site.

Aidi je danas 31 godina, govori četiri jezika i ima diplomu političkih nauka, a njena starija sestra je anesteziolog. Godinama kasnije pronašla je pismo nepoznate žene i odlučila je pronaći, no to se pokazalo teškim pa je pismo objavila i na internetu. Pretpostavlja da žena još uvek živi u Minnesoti, a sve što želi je zahvaliti joj na dobročinstvu.

"Želim da joj kažem koliko je imala uticaja na moju sestru i mene. To je bilo prvo što smo doživele u Americi, ljubaznost dvoje ljudi koji su čuli našu priču", zaključila je ona.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji