Društvo

Društvo (1067)

Protiv tri lica, od kojih su dvojica iz Prokuplja, po nalogu Osnovnog tužilštva u Prokuplju, policija će podneti krivičnu prijavu za krivično delo nasilničko ponašanje, u redovnom postupku, jer su tukli mladića koji je bio gost u kafiću na bazenu u Žitorađi.

Slučaj se dogodio u petak na subotu, nešto posle ponoći, a 29-godišnji Marko Janićijević je zadobio povrede po glavi i telu. Kako kaže, tukli su ga bez ikakvog razloga. Dodaje da je reč o mladićima koji su obezbeđenje u ovom kafiću, iako nisu nosili mjice sa oznakom. Da se sve dogodilo, potvrđeno nam je i u Policijskoj upravi Prokuplje, a o samom događaju postoji i snimak, koji je prosleđen policiji.

- Policija je odmah preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, obavila razgovor sa mladićem i svedocima i operatavnim radom identifikovala trojicu osumnjičenih muškaraca, starosti 31, 28 i 24 godine. O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju, po čijem nalogu će protiv trojice muškaraca biti podneta krivična prijava za krivično delo nasilničko ponašanje, u redovnom postupku - saopšteno nam je u policiji.

Povrđeni Marko tvrdi da su ga tukli bez ikakvog razloga, a njegov otac Saša da neće odustati dok se ne sazna istina, te da je vaj kafić sumnjivo mesto, blisko SNS vlasti i lokalnim funkcionerima u kojem su tuče svakodnevne.

- Bio je pun kafić, uživo muzika. U jednom trenutku D.S., za kojeg znam da je radnik obezbeđenja, u kafiću mi je prišao i počeo da me udara. Bilo je to nešto posle ponoći. Udario me je u glavu i ja sam pao, pa je dotrčao njegov brat Ž.S. i obojica su nstavili da me udaraju, a zatim izvukli iz kafića. Molio sam ih da me puste. Nisu prestali da me udaraju i tada je došao i treći radnik obezbeđenja S.S. i nastavili su da me biju - priča Marko dok pokazuje modrice po licu i telu.

Tvrdi da ih nije provocirao i da uopšte ne zna zašto su ga napali. Kada su ga izvukli van ograde bazena, konačno su ga pustili i on je tada pozvao policiju. Dok je policija došla, napadači su otišli iz kafića.

Njegov otac Saša Janićijević dodaje da je slučaj prijavio i nadležnim inspekcijama jer postoji sumnja da mladići koji se predstavljaju kao obezbeđenje nisu prijavljeni da rade u ovom kafiću.

- Želimo da saznamo istinu, ne samo zbog mog sina, već i zbog ostalih mladih ljudi kojima može da se dogodi isto, ili čak, ne daj bože, i gore. U tom kafiću se stalno dešavaju tuče, a ako treba, ići ću i u nadležno ministarstvo - rešen je Saša Janićijević.

Dodaje da ga čitavog jutra zovu "prijatelji" napadača i mole da povuku prijavu i da odustanu od gonjenja, ali nikakav pritisak ga neće sprečiti da istera pravdu.

Pomenuti lokal se vezuje za lokalne visoke funkcionere SNS, a otvoren je pre dve godine, u isto vreme kada i bazen. Svečanom otvaranju ovog kompleksa, koji je napravljen na mestu izmeštenog stadiona zbog bazena, prisustvovali su svi lokalni zvaničnici, a sam bazen je osveštao sveštenik iz Žitorađe, o čemu smo ranije pisali.

Od otvaranja do danas za njega se vezuje niz skandala, a po Žitorađi kruže razne priče, od toga da ne plaćaju struju, da nemaju leglan priključak na vodovodnu mrežu, kao i da su tuče u tom kafiću koji je u okviru kompleksa svakodnevne.

Životni stil kojim se ne živi od ministarske plate

Srpska javnost je ostala šokirana nakon što su se u medijima pojavile fotografije luksuzne vile u kojoj živi bivši ministar policije Nebojša Stefanović.

Taj šok je utoliko veći što Stefanović sve vreme, otkako ga dovode u vezu sa klanom Veljka Belivuka, a posebno nakon teških optužbi koje je na njegov račun iznela Dijana Hrkalović, glumi poštenjačinu s prijavljenom platom od 115.000 dinara. A ta plata, kako smo mogli da vidimo, nije dovoljna ni za slavinu u njegovog vili, a kamoli za nešto drugo.

Portal “Republika” objavio je desetak fotografija vile na Bežanijskoj kosi u kojoj živi ministar. Na njima se mogu videti preskupi nameštaj, raskošni kreveti, prozirne česme, bazen, pokretna biblioteka kroz koju se ulazi u tajni bunker odvojen skrivenom pregradom.

Sve pršti od luksuza u vili ministra odbrane Nebojše Stefanovića koja ima oko 1.000 kvadrata. Vrednost kuće, prema procenama upućenih u tržište nekretnina, nije ispod 3,2 miliona evra. S obzirom na to da ovaj ministar ima prijavljena primanja koja ima kao šef Ministarstva odbrane, prava je misterija kako je poštenim radom uspeo da se ovako bogato skući, piše Alo!

– To poštenim radom nije moglo da se zaradi”, komentar Svetozara Vujačića, advokata i specijalnog savetnika ministra unutrašnjih poslova, na najbolji način opisuje šok u javnosti nakon što su se pojavile slike raskoši u kojoj živi ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Taj šok utoliko je veći što Stefanović sve vreme, otkako ga dovode u vezu sa klanom Veljka Belivuka, a posebno nakon teških optužbi koje je na njegov račun iznela Dijana Hrkalović, glumi poštenjačinu s prijavljenom platom od 115.000 dinara. A ta plata, kako smo mogli da vidimo, nije dovoljna ni za slavinu u njegovog vili, a kamoli za nešto drugo.

Kako za Alo! kaže Vujačić, Stefanović nema mnogo radnog staža, ali sve i da ima i da nije ni dinar nikada trošio od plate, ne bi mogao da priušti ni 10 posto od svega što ima.

– Niko normalan ne bi pravio tajni prolaz u kući, što dosta govori o njemu i njegovoj ličnosti. Ti prolazi se ne prave tek tako. To smo dosad videli samo kod Veljka Belivuka, tako da to sve govori. Ja sam se iznenadio, znao sam da ima vilu na Bežanijskoj kosi, ali da je to tako, nisam mogao ni da pretpostavim. To je već neukus. Mislim da bi poreklo svega toga moralo da se ispita, jer nemoguće je dokazati da je to stečeno poštenim radom – ogorčen je Vujačić.

A da su Vujačić, kao i celokupna javnost s pravom šokirani, pokazuje samo jedan od detalja koji su objavili mediji, pozivajući se na ono što su slikali i videli radnici koji su radili na uređenju Stefanovićeve vile. Naime, ministar je naručio specijalne stolice i samo za njih je dato oko 14.000 evra. Što je sitnica u odnosu na cene drugog nameštaja u vili.

Vilu koja ima više od 1.000 kvadrata Stefanović je dobio spajanjem dve kuće, koje je potom povezao. Prvu je, kako se saznaje, za 500.000 evra kupio od sada pokojnog biznismena Ace Pekara, koji je držao poznati lanac pekara, a samo u renoviranje uložio je 200.000 evra. Potom je njoj pripojio susednu kuću, pretvorivši sve u jednu celinu, za koju mediji tvrde da vredi više od tri miliona evra (u šta nije teško poverovati, s obzirom na to kakve smo fotografije videli).

Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB, ocenjuje da nije prvi put da se pojavljuju ovakve fotografije po kojima se vidi da visoki policijski funkcioneri žive u uslovima koje običan svet ne može ni da zamisli.

– Poznato je da je bivši direktor policije zidao kuću od 800 kvadrata, što je i sam priznao, mada plate u policiji nisu velike. Dakle, jedino možemo objasniti da se do tog novca i života u, kako bih rekao, policijskom raju došlo na neki drugi način, mada u ovom momentu ne postoji nikakva istraga koja bi ustanovila koji je to način – ističe Spasić, i nastavlja:

– Vrlo je verovatno da je u ovom trenutku pojavljivanje fotografija kojima se pokazuje gde živi Nebojša Stefanović rezultat rata koji se vodi između njega i njegove bivše bliske saradnice i državne sekretarke Dijane Hrkalović. Siguran sam da tu ima neka veza. Ranije se govorilo o luksuzu u kojem živi državna sekretarka. Međutim, pitanje koje se postavlja jeste na koji način si ti to stekao. Moram reći da ima puno policijskih funkcionera koji žive u tako bogatim uslovima, a da normalni policajci, kako bih ja to rekao, jedva sastavljaju kraj s krajem. Mislim da je ta praksa nestala dolaskom ministra Aleksandra Vulina na čelo MUP-a.

Takozvane zujalice na proizvodima na kojima ih uglavnom ne viđamo.

Tagovi koji u radnjama stoje obično na odeći tu su da spreče krađu – zuje na vratima ako neko slučajno pomisli da ih ponese sa sobom bez plaćanja.

Međutim, na hrani nismo navikli da viđamo ove zujalice.

Ali taj prizor očigledno sve je češći.

Na jednoj fotografiji sa društvenih mreža vidi se da su ovi tagovi zakačeni za tunjevine i slične proizvode u konzervi, posebno one koji su skuplji od proseka.

To je izazvalo brojne reakcije, pa kažu neki kako je to jako tužno jer govori dokle smo stigli i da očigledno sve više ima potrebe da se od krađe u prodavnicama štiti – hrana.

Kažu i kako su cene na ovoj fotografiji već pomalo zastarele jer je hrana u konzervi, kao i mnogo šta drugo, sada znatno skuplja.

Ali dodaju i da ovih tagova odskoro ima i na, recimo, puteru.

Ističu zato da je ovo zapravo slika naše realnosti i da je rast cena doveo dotle da sve češće viđamo ovakve ne baš prijatne prizore.

Mitar i Miloš Tarabić bili su neuki i nepismeni srpski seljaci. Već u 19. veku predvideli su budućnost Balkana i sveta. Njihove reči bile su čak i zabranjene.

Predvideli su raspad Jugoslavije i vrijeme nakon Tita. Govorili su kako će "nakon Tita našom zemljom vladati neka "Komisija" što bi prema objašnjenju trebalo biti osmoročlano predsedništvo SFRJ. Ipak, Tarabići su naglasili da "više nikada neće biti kao pre".

Tarabići su predvideli i napad snaga NATO-a na ciljeve u Srbiji. Zaharija je zapisao njihove reči kako će se "Srbi naći na granici, ali neće znati stati. Celi svemir će ih moliti da se smire i čuju glas dobrote u svojim srcima, ali neće otvoriti ogledala svoje duše. Neće poslušati zakon životnog smisla. Mržnja će se pretvoriti u besmisao, izbiće rat. Sile koje će ratovati imaće veliko znanje, boriće se i na zemlji i u vazduhu i na vodi. Iznad ove zemlje (Srbije) vodiće se rat u zraku".

Mitar (1829.-1899.) i Miloš Tarabić (1809-1854.) najpoznatiji su srpski proroci 19. veka. Bili su priprosti i nepismeni seljaci. Rođeni su u selu Kremna u blizini Užica prema kome se njihova proročanstva nazivaju Kremanskim proročanstvima. Tarabići su doselili iz Hercegovine. Ubrzo nakon doseljenja okumili su se sa svešteničkom porodicom Zaharić. Kumska veza je doprinela da sveštenik Zaharija Zaharić bude svedok proročanstava Tarabića i da ih pomno zapisuje za buduće naraštaje.

Miloš je bio usamljenik i nije voleo društvo. Leta je provodio na planini čuvajući stado ovaca, a zimi je često šetao do obližnje borove šume. Na pitanja meštana da li mu je hladno i kako se ne boji vukova u šumi, odgovarao je "Zvezde me greju, a i vuci su samo božje ovce". U selu je bio poznat kao vrlo bistar i pametan čovek. Kako nije voleo ljude razgovarao je jedino sa sveštenikom Zaharijom. Znao mu je reći: "Vidiš moj kume Zarija, ja ti tamo u gori... Gledam, sve vidim i čujem... Tako saznajem što će biti sa svima nama, ovim narodom i ostalim svetom... Kako ja to sve gledam i čujem, ne znam ti ovim jezikom objasniti... Ne znam koju reč da nađem".

Prvo Miloševo predviđanje bilo je kada je prevideo vlastitu smrt. Majka ga je često nagovarala da se što pre oženi na što joj je odgovarao "Čuješ li ti majko... Nemoj me terati da se ženim! Ja se ženiti neću. Kad budem navršio 45 godina života, onda ćeš me ukopati, ženiti me nikada nećeš". Umro je na svoj rođendan, 6. februara 1854. u 45. godini.

Drugi kremanski prorok bio je Mitar Tarabić. Kao i stric Miloš bio je nepismen, ali za razliku od njega nije bio samotnjak. Svoja proročanstva navodno je dobijao od pokojnog Miloša koji mu se često ukazivao tokom noći. Mitar se puno preciznije izražavao o budućim događajima, a neka proročanstva svog strica je dodatno objasnio. U svojim vizijama Mitar je opisivao sadašnje kulture i civilizacije, te govorio o stvaranju novog i savršenijeg čoveka u budućnosti.

Najzaslužniji za očuvanje proročanstva Tarabića je sveštenik Zaharija Zaharić. Rođen je 1834. godine u svešteničkoj porodici u Kremni gde je živeo do smrti 1918. godine. Sveštenik je bio pristalica dinastije Karađorđevića pa se jednom prilikom u njegovoj kući skrivao Petar Karađorđević. Poznato je da je Mitar predvideo i Zaharijinu smrt. Navodno mu je rekao: "U onoj godini u kojoj ce biti kraj velikaškog svetskog pomora (Prvi svetski rat), ti ćeš kume umreti".

Među njihovim najpoznatijim proročanstvima je da će u Bosni Srba ostati toliko da će svi stati pod jednu šljivu. Ipak, neki proučavatelji proročanstava Tarabića ne veruju tu ideju. Navode kako ni najmerodavniji proučavatelj Tarabića, dr. Radovan Kazimirović u svojim knjigama ne spominje proročanstvo o Srbima u Bosni.

U neka pretkazanja bili su upućeni i visoki državni funkcioneri. Politički najzanimljivije i najosetljivije proročanstvo vezano je uz dinastiju Obrenović. Za vreme ove dinastije bio je zabranjeno govoriti o Kremanskim proročanstvima. Svako ko bi ga spomenuo završio bi u zatvoru. Za proročanstvo se najviše zanimala dinastija Karađorđević jer je govorilo o smeni dinastija.

Proročanstva Miloša i njegovog nećaka Mitra bila su na zlu glasu. Sadržaj njihovih pretkazanja znali su svi srpski vladari. Rukopis je dugo bio zabranjen za objavljivanje. Nije poznata ni sudbina originalnog rukopisa, sveske u koju je svećenik Zaharije zapisivao vizije Tarabića. Prema jednoj verziji originalni rukopis se čuva u arhivu srpske akademije nauka i umjetnosti, a prema drugoj u posjedu je Dejana Malenkovića, praunuka svećenika Zaharije. Prema trećoj verziji Tito je lično naredio da se rukopis zacementira u temelje jednog vojnog objekta u Beogradu.

Neka od proročanstva koja su se ispunila su pojavljivanje Josipa Broza Tita koje su Tarabići opisali ovako:

Čovek sa očima plavim, na belom konju će se pojaviti među ljudima... Zvezda će sijati na njegovom čelu... Neprijatelj će ga hvatati širom zemlje... On će okupiti moćnu armiju i osloboditi Beograd... Isteraće neprijatelja i naša zemlja će biti veća nego ikad.

U svojim proročanstvima su opisali život za vrijeme Tita. U zapisima stoji, "U našoj zemlji vreme mira i prosperiteta će trajati dugo vremena... mnoge generacije će se roditi i umreti u miru... čitaće o ratu samo u knjigama i različitim čudnim aparatima... ljudi ce jesti samo beli kruh... voziće se u kočijama bez volova... leteće nebom... mnoge fabrike će se izgraditi... ljudi će napuštati zemlju i raditi u njima... Srbija će prosperirati najbolje dok njom vlada čovek sa plavim očima na belom konju... On će nam doneti neku novu vrstu religije... zaposešće naš tron... biće jak i zdrav... živjeće dug život... blizu 100 godina... voleće lov... jednom prilikom pašće sa svoga beloga konja, povrediće i izgubiti nogu... od ove povrede neće umreti već od starosti..."

Prekinuće se dugogodišnja ljubav sa pravoslavnom braćom Rusima...

Tarabići su prorokovali razilaženje Josipa Broza Tita i Staljina. O njihovom sukobu su  pisali ovako:

"Čovek sa plavim očima i zvezdom na čelu će prekinuti našu dugogodišnju ljubav sa pravoslavnom hrisćanskom braćom, Rusima... Neće im biti zahvalan za činjenicu da je on na tronu... upravo zahvaljujući tome da su ga oni tu postavili... Izbiće velika mržnja... krv će se proliti... ali ove rane će brzo zaceliti... i bićemo sa njima ponovo prijatelji... ali nikada onako iskreno, već formalno... pretvarajući se pred drugima... kao da ne varamo i lažemo jedni druge...

Poznato je da je originalni rukopis sveštenika Zaharije oštećen u požaru 1943. za vreme bugarskog bombardovanja Srbije. Drugi rukopis užičkog sveštenika Gavrila Popovića, u kome su takođe delovi proročanstva, navodno je sazidan u temelje Doma JNA u Užicama. Javnosti su dostupni samo retki primerci štampanih izdanja "Kremanskih proročanstava". Za njih se sumnja da su cenzurisana jer je reč o mističnom delu koje nagoveštava ponor srpstva i ne uklapa se u srpsku junačku mitologiju. Smatra se da je od objavljenih izdanja "Krernanskih proročanstava" najverodostojnije ono dr. Radovana Kazimirovića iz 1941. štampano u Beogradu. Nova izdanja autora Dejana Malenkovića i Dragoljuba Golubovića iz 1985., 1988. i1995. su skraćena i prema nekim izvorima, nakićena preteranim tumačenjima.

Danas je Tarabićevih proročanstva mnogo toga ostalo samo na legendama i pričama. I danas se u njihovom rodnom selu ljudi drže njihovih reči pa se često može čuti "Ako su Tarabići tako rekli, tako će i biti. Amin".

Opštinski javni tužilac u Mladenovcu Dragan Jovanović uputio je danas zahtev za zabranu rijalitija.

Zahtev će stići u Radiodifuznu agenciju redovnom poštom u ponedeljak. Tužilac u zahtevu traži da se najkasnije u roku od 48 časova zabrani dalja realizacija programa rijalitija

Iako sezona grejanja nije ni blizu, cena peleta u odnosu na prošlu godinu skočila za 100 odsto.

Zbog akutelne svetske krize izazvane ratom u Ukrajini, koja nije zaobišla ni našu zemlju, gotovo da ne postoji proizvod koji nije poskupeo. Međutim, čini se, da je najveća kriza udarila na tržište energenata, gde se cene menjaju na dnevnom nivou. Tako je cena peleta, iako sezona grejanja nije ni blizu, poletela visoko i dostigla duplo veću cenu nego prošle godine.

Kontaktirali smo nekoliko proizvođača i prodavaca peleta i dobili različite informacije. Pa je tako, jedna firma u Zemunu odlučila da se zbog situacije na tržištu više neće baviti prodajom peleta, dok smo od jedne firme iz centra Beograda, saznali da cena za srednji kvalitet peleta dostiže neverovatnih 42.000 dinara za tonu.

Sanja Cekić, koja se godinama greje na pelet, rekla je za naš portal SrbijaDanas da je zbog akutelne situacije zabrinuta i prinuđena da pronađe alternativno rešenje. 

- Cena peleta je nepodnošljiva. Početkom prošle sezone, negde na proleće, pelet je mogao da se nađe i za 170 evra, međutim, kako sada čujem, cena je oko 350 evra za tonu. Nama za jednu sezonu treba oko 10 tona, pa je računica jasna. Kako stoje stvari, trebaće mi oko 3.500 evra samo za grejanje. To je apsurd. Tražim alternative i najverovatnije ćemo se grejati na ugalj ili drva. Mislim da su ove opcije, u ovom trenutku, daleko isplativije. Ako i to poskupi, ne znam šta ćemo onda da radimo. Stvarno sam zabrinuta i iskreno, plašim se onoga što nas čeka na zimu - kaže ona

Branko Glavonjić, profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu objašnjava koji su faktori doveli do cena i preko 40.000 dinara za tonu peleta i šta se može očekivati u narednom periodu.

- Ove godine u prva tri meseca bilo je problema sa snabdevanjem zbog vremenskih uslova i nisu isporučivane adekvatne količine drveta. Od aprila se to normalizovalo, ali od 15. maja do 15. juna imamo da su cene peleta u proseku povećane osam do 10 odsto - kaže Glavonjić.

On ističe da su zbog krize i najava problema sa energentima ljudi još dok je trajala prošla grejna sezona počeli da kupuju za sledeću. Zbog problema sa snabdevanjem drvetom u prva tri meseca, proizvođači nisu mogli da odgovore na tražnju i kako objađnjava Glavonjić, to je dovelo do rasta cena.

- Drugi razlog je što su cene i sirovine i troškova prooizvodnje povećani u odnosu na prethodni period. Sve je to uticalo na to da i cene peleta počnu da rastu. Manjak proizvodnje u prva tri meseca počeo je da se zadovoljava uvozom. U prva tri meseca Srbija je uvezla 27.300 tona peleta što je 3,5 puta više nego u prva tri meseca 2021. godine. Recimo, koliko smo uvezli za prva tri meseca ove godine iznosio je uvoz u sedam meseci prošle godine. To govori koliko je velika potražnja u Srbiji - tvrdi Glavonjić za Danas. 

- Mnoga domaćinstva koja su koristila struju i gas krenula su da nabavljaju pelet, kao sigurno gorivo za slučaj da bude problema sa gasom. Kako smo dobijali poruke da ide teška zima da ljudi na vreme na vreme razmišljaju o ogrevu, tako su se na strani tražnje pojavili i oni koji nisu ranije koristili pelet. Ljudi koji su uplašeni da na zimu neće biti gasa ili struje, počeli su da prelaze na pelet. Ako je ranije bilo oko 110.000 domaćinstava sa kotlovima na pelet, sada će to biti značajno više. Teško je reći da li je 10 ili 20 odsto više, to ćemo znati na kraju godine - kaže on.

Tako smo došli u naizgled apsurdnu situaciju da ljudi sa struje koja je i dalje jeftina i gasa čije cene se nisu menjale, prelaze na gorivo koje je među najskupljim na tržištu. Razlog je neizvesnost, kao i šta će biti sa gasom zbog krize u Ukrajini i sankcija Evrope prema Rusiji.

Vlasnik firme za proizvodnju peleta "Bio Energy Point" Zoran Drakulić rekao je da Srbijašume duguju toj kompaniji 41.000 kubnih metara drveta za proizvodnju peleta i da je to preduzeće krivo za poskupljenje tog energenta.

- Srbijašume su nelegalno potpisale ugovore sa većim brojem "firmi", koje ne posluju u drvnoj industriji, da ga dobijaju po zvaničnim cenama od 4.160 dinara po kubnom metru, a proizvođačima peleta preprodaju po cenama i do 9.000 dinara - rekao je Drakulić.

On je, reagujući na tvrdnju v. d. direktora Srbijašuma Igora Braunovića da je taj energent poskupeo na domaćem tržištu zbog toga što su proizvođači, među kojima je Drakulićeva firma, izvezli značajne količine tog energenta, rekao krajem maja da su cene skočile zbog preprodaje drveta, poskupljenja struje za 55 odsto i proizvodnje peleta u samo 50 odsto kapaciteta.

- Odgovorno tvrdim da smo 2021. zadovoljili potrebe svih naših oko 400 kupaca i prodali 80.000 tona peleta - rekao je Drakulić.

Braunović je rekao da Srbijašume kasne sa isporukom ugovorenih količina drveta za proizvodnju peleta zbog toga što je Vlada Srbije tek krajem januara usvojila plan poslovanja tog preduzeća, nakon čega se raspisuju tenderi za seču drveta, a da je ove godine bila i duga zima sa snegom, pa je seča mogla da počne tek 1. aprila.

Proizvođači peleta, prema njegovim rečima, nisu ostavili sirovina za proizvodnju u zimskom periodu, a nepovoljnom sticaju okolnosti doprineo je i nagli skok tražnje tog energenta zbog energetske krize. On je rekao da će Srbijašume manjak proizvodnje drveta nadoknaditi kupcima do 1. jula.

Drakulić je naveo da su problemi počeli od decembra 2021. godine, od kada proizvođači peleta rade smanjenim kapacitetom zbog neisporučenog drveta.

Srbijašume, prema rečima Drakulića, duguju isporuku 20.153 kubna metra drveta njegovoj firmi za 2021. godinu, a ove godine do 27. maja isporučena je 21.000 kubnih metara manje nego što je ugovoreno, dok je samo u maju od ugovorenih 8.415 kubnih metara isporučeno 3.585 kubnih metara.

"Za prva četiri meseca ove godine Srbijašume su ostvarile godišnji plan sa svega 14 odsto", rekao je Drakulić i dodao da mu "nije jasno obećanje Braunovića da će tokom juna nadoknaditi manjak isporuke".

Ocenio je da je netačna i tvrdnja da je izvoz peleta poremetio cene na domaćem tržištu i rekao da je"Bio Energy Point" u 2021. godini izvezao samo 20 odsto proizvodnje peleta i da to nije uticalo na snabdevanje domaćeg tržišta.

- Ove godine je izvoz peleta višestruko smanjen i to samo višegodišnjim kupcima u Makedoniji. I danas kao najveći proizvođač peleta u Srbiji i regionu uredno snabdevamo sve naše kupce i niko nije bez robe - rekao je Drakulić.

On je optužio Braunovića "da manipuliše činjenicama u cilju zaštite svoje pozicije" i da pokušava da iskaže svoju brigu prema kupcima peleta i poremećenom tržištu u 2022. godini.

- Upravo je Braunović doveo tržište u tu situaciju svojom nestručnošću, neradom i nelegalnim poslovanjem. To je dovelo 86 proizvođača peleta i 40.000 radnika u drvnoj industriji na ivicu egzistencije - rekao je Drakulić.

Istakao je "da mu nije jasno zašto Braunović krivi Vladu što mu je plan za 2022. godinu usvojen tek krajem januara kada zbog unutrašnjih problema nije bio spreman ranije".

Mladić je pecao magnetom na Šumaričkom jezeru, ali takvom "ulovu" se nije nadao.

„Pecanje magnetom je veoma zanimljiv i jeftin hobi na otvorenom kojim svako može da se bavi i koji pruža zaljubljenicima u prirodu i druženje jednu novu vrstu avanture, i upravo ovom metodom je jedan mladić izvukao iz Šumaričkog jezera pištolj, sto metaka i bombu“, piše iKragujevac.

To se desilo pre mesec dana, navodi se, a mladić je odmah o svemu obavestio policiju i predao ono što je pronašao.

Sada se na mrežama pojavila i fotografija tog neočekivanog ulova, doduše možda ne kao najbolja reklama za ovaj „zanimljiv i jeftin hobi“.

Slično kao kod korišćenja metal detektora gde se metalni predmeti pronalaze ispod zemlje, pecanje magnetom podrazumeva pronalaženje metalnih predmeta u vodi korišćenjem izuzetno jakih magneta, navodi se na stranici Pecanje magnetom.

Kod pecanja ribe imate štap i udicu, a ovde je potreban izuzetno jak neodimijumski magnet i konopac. Ali mnogo je jednostavnije od pravog pecanja - jednostavno se veže magnet na kraj kanapa i potraga za blagom na dnu jezera može da počne...

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnih zločina. jer su u operaciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada

Optužnica kojom se nastoji privođenje pravdi odgovornih za ubijanje 13 civila i ranjavanje 24 ljudi koji su bežali od zločinačke akcije "Oluja" predata je Sudu za ratne zločine na potvrđivanje. 

U tom bezumnom raketiranju poginuli su: 

 

Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21),

  • brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić,
  • Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13),
  • Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), poginuli su tog kobnog dana, a još pedesetak osoba je ranjeno, ponajviše dece.
  • Odluka da se konačno dođe do pravde posle 27 godina izazvala je bes u Zagrebu, odakle gotovo svakodnevno stižu pretnje.

Samo zbog toga što predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži PRAVDU ZA POBIJENU SRPSKU DECU, Hrvati su rešili da ga svakodnevno ličuju! Kako njega, tako i Srbiju....

Predsednik Zoran Milanović rekao je da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina i prozvao srpske političare za "neinteligentno ponašanje" s kojim nikada neće uspeti ući u Evropsku uniju

- Ove optužnice su se dogodile uprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uverimo da se ne igraju s vatrom i da će ih to koštati. Ne mogu biti pristojniji, nadam se da me slušaju. Maknite se od toga ljudi, u protivnom, neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih poslanika u Saboru. Problem je u tome što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj - rekao je hrvatski predsednik novinarima.

Milanović je pozvao Vučića "da to ne rade".

- Ja mogu do određene mere stvari retorički držati pod kontrolom. Ali da onda dođe ovo iz Beograda i kako da onda objasnim da vodimo dobronamernu politiku - zapitao se hrvatski predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje N1 plaši li se optužnice zbog njegovog govora u Glini 1995. kao eventualnog odgovora Hrvatske na optužnice protiv četiri hrvatska generala u Srbiji, rekao da "nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe".

- Drago mi je da ste se vi obradovali optužnici koju Hrvati planiraju da podignu protiv mene, ali verujte, ja joj se više radujem nego vi... Ponosan sam na sve to o čemu oni govore. Izgleda da ste zaboravili šta se dogodilo 95. Nisu tamo Srbi ubijali Hrvate, nego Hrvati Srbe... Ja nikoga nisam ubijao, a ti ljudi jesu i to decu. Žao mi je što to vi na N1 ne vidite i što vam srpska deca nisu važna. Meni jesu, mnogo važnija od moje i bilo kakve druge sudbine. To je kada mislite da možete da počinjavate zločine. Teški zločini, progon, ubistva dece ne smeju da prođu nekažnjeno. Nikada nikoga nisam ubio i ponosan sam na tu činjenicu - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ništa sporno nema u vezi njegovog govora u Glini za šta stižu najave iz Hrvatske da će ga tužiti kao odgovor na optužnice koje je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četvorice hrvatska pilota za bombardovanje izbegličke kolone u Oluji.

Takođe, predsednik Srbije je juče u obraćanju iz Davosa gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma rekao da on nema problema sa Hrvatima.

- Želim da predstavnici hrvatske manjine učestvuju u radu Vlade. Neko ima problema sa provođenjem ratnih zločina, pokrenuta je hajka, preti se celoj zemlji. Pre nekoliko meseci izašli su sa pričom da sam tukao zatvorenike u ratu u Petrinji, a ja nikad nisam bio tamo u celom životu. Zamislite da mi tako nešto izmislimo za predsednika druge zemlje, da li mislite da je neko rekao izvinite zbog svih tih laži?  Samo su nastavili sa istom vrstom kampanje misleći da je sve dozvoljeno. Jer Srbija nikada neće biti dovoljno mala dovoljno slaba koliko bi neki ljudi želeli. Što se tiče reakcija na optužnicu, nisam se mešao, te odluke donosi Tužilaštvo za ratne zločine, niti bih se mešao, ali sam ponosam na činjenicu da će ubijena deca imati nadu, odnosno neko od njihovih preživelih, da će pravda biti bar delimično zadovoljena.

- Kako ćemo da objasnimo nekome da se neko protivi tome da ubice dece od 9 i 11 godina budu kažnjeni - male Nevene i Žarka Rajić. Da li hoćete da životi te nevine dečice budu bačeni onako jer je nekome palo na pamet da ima pravo da baca bombe i ubija decu? Da li su ta deca nekome pretila idući Petrovačkom cestom u zbegu da se spasu i da mogu da žive normalno kada su imali 9 i 11 godina? I niste se setili da kažete nešto o tom zločinu, nisu poveli postupak, ništa. I onda je kriva Srbija - jer je dozvoljeno ubijati decu, ali nije dozvoljeno pokretati postupke.

- Jer kad pokrenete postupak - neće ući u EU. Moguće, vi ste veliki i moćni. Strašno nam je važna EU, ali dete od 9 i 11 godina, Rajići, mnogo su nam važniji od svakog NATO-a, Evropske unije i svega drugog. Nemam nijednu težu reč za Hrvate - mi ćemo da radimo svoj posao, oni svoj. Da ih  molim da ih umoljavamo, da puzimo i da klečimo, dok sam predsednik Srbije taj film nećete gledati. Oni koji su ubijali decu moraju da odgovaraju - poručio je predsednik.

Podsetimo, iz susedne Hrvatske pristigle nove pretnje protiv Srbije - da se podigne optužnica protiv predsednika Aleksandra Vučića!

Iz Hrvatske su stigle nove pretnje zbog optužnice koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su tada naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti. Ovaj put jedan od predloga je i podizanje optužnice protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U tekstu hrvatskog Jutarnjeg lista posebno se ističe plan potpredsednika "Mosta" Nikole Grmoje da se podigne optužnica protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

- Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU. Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice Velike Srbije - rekao je Grmoja.

Takođe, ovo nije prvi put da se u hrvatskim medijima plasiraju laži o predsedniku Vučiću. Tako je krajem prošle godine u hrvatskim medijima objavljen iskaz "svedoka" koji tvrdi da je lično video Aleksandra Vučića kako 1991. u Petrinji tuče Hrvate, muči ih i preti im klanjem. 

Ipak, istina je da Vučić za vreme rata 1991. nikada nije bio u Hrvatskoj, kao i da se u tom periodu nije bavio politikom, već je bio student.

- Ja nemam problem sa tim da me hiljadu puta prekinete, a izračunajte posle emisije koliko ste me puta prekinuli - rekao joj je Vučić, i nastavio da priča o ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji je poslednjih mesec dana glavna tema zbog sporne kupovine stana, i "pozajmice od tetke iz Kanade".

- On se pozivao na tetkin kauč, gde si baš našao tetku, on mi je rekao da je rekao istinu - pričao je Vučić, dok ga je Stankovićeva prekidala pitanjem "znači ni vi ne verujete u tu priču", na šta je Vučić odgovorio "ja vam govorim kako je tekao moj i njegov razgovor, ja imam poverenja u njegov rad".

- Kakve veze ima da li vi imate poverenja? Niste vi tužilac, sudija - oštra je Stankovićeva.

- Pa nisam, ja vam kažem, tužilac nek uradi svoj posao - nastavio je Vučić, i dodao je da hajka "šta vi radite sa drugima, pa govorite da je neko prao pare, a da za to nemate nijedan dokaz, nijednu presudu".

Međutim, Stankovićeva mu na ovu konstataciju nije ostala dužna, pa je odmah, bez dlake na jeziku odgovorila.

- E, sada ne mogu da vas pustim da na tome ostane, zato što je ovo Agencija za borbu protiv korupcije prijavila Višem tužilaštvu...za predizbornu kampanju 2014. godine - rekla je ona.

- I?- pitao je Vučić?

- Pa šta pitate mene i? Smeta mi zato što ne znam šta je vaša ideja - rekla je Brankica, na šta je od predsednika Srbije dobila pitanje "Šta vas briga šta je moja ideja?"

- Je l vi hoćete da mediji nestanu - nastavila je Stankovićeva, na šta je Vučić odgovorio da neće da nestanu, nego da budu bogatiji.

- Ne možete na osnovu nečega što sam iznela neke činjenice meni da kažete da sam ja vaš politički protivnik - rekla mu je Stankovićeva, dok je Vučić konstatovao da nije iznela činjenice nego sud.

- Koji sud? Na osnovu činjenica..Ja sam samo rekla obećavali ste nešto što niste ispunili - rekla je Brankica.

Predsednik Srbije je onda rekao da svako kada izgubi u otvorenoj utakmici argumenata onda krene "tvoj brat, tvoj onaj".

- Šta s mojim bratom? Izvolte - pitao je Stankovićevu.

- Svako ko postavi neko pitanje odmah je proglašen kao neko ko ne voli ovu državu. Odakle vama ideja da mi ne volimo ovu državu - pitala ga je Brankica.

- Nije tačno. Ja nisam rekao da vi ne volite ovu državu, ne bih bio ovde - završio je Vučić.

Ne možete doživeti ove moje godine, a da nemate nevolje. Godine i nevolje idu uvek zajedno, rekla je siromašna baka i dala životnu lekciju mladoj ženi

Bio je lep prolećni dan, misli mlade žene ispunilo je osećanje mira dok je razmišljala o Isusovoj smrti i uskrsnuću. Zastala je na trenutak na vrhu stepenica koje su vodile na glavnu ulicu sada prepunu ljudi koji su žurili na svoj posao.

Na starom mestu, na početku prolaza, sedela je stara prodavačica cveća. Oko njenih nogu bili su raspoređeni buketi svežeg cveća na raširenom novinskom papiru. Prodavačica cveća se smešila, a njeno staro, izborano lice sjajilo je nekom unutrašnjom radošću.

Bez mnogo razmišljanja mlada žena se okrenula, izabrala je jedan buket i upitala: "Danas ste izgleda srećni?"

"Zašto da ne, odgovorila je starica. Sve je dobro. Zar ne?"

Bila je jadno odevena i veoma stara, njen odgovor je iznenadio ženu.

"Pa vi ovde sedite već godinama. I uvek ste nasmešeni. Izgleda da se dobro nosite sa svojim nevoljama?"

"Pa ne možete doživeti ove moje godine, a da nemate nevolje. Godine i nevolje idu uvek zajedno", odgovorila je. "Ali sve vam je to kao Isus i Veliki petak", a onda je zastala.

"Kao šta?" upitala je žena.

"Kao Isus i Veliki petak. Kada je Isus umro na krstu u petak, bio je to najgori dan za Isusa. I kad se pojave nevolje, ja se uvek toga setim. Jer tada sebe podsetim i šta se dogodilo sa Isusom tri dana kasnije. Tada je Isus ustao iz groba – vaskrsnuo je iz mrtvih. Kada stvari pođu kako ne treba, naučila sam da ne gunđam već čekam tri dana, jer tada sve nekako izađe na dobro."

Mlada žena se nasmešila u znak pozdrava i pošla dalje. Ponela je sa sobom malu lekciju o strpljenju, i kad god dođu nevolje ili neprilike uvek se seti reči: "Daj Bogu priliku da ti pomogne. Pričekaj tri dana."

Strana 1 od 77

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji