Nova obmana u SRPSKIM marketima: Užasna posledica inflacije koju mnogi ne primećuju

Od toalet papira, preko jogurta i kafe, do kukuruznog čipsa, proizvođači u svetu tiho smanjuju veličinu pakovanja – bez snižavanja cena. Ta pojava je nazvana „shrinkflation“ i primećuje se u mnogim zemljama.

U SAD, mala kutija Kleenex sada ima 60 maramica; a pre nekoliko meseci imala je 65. Chobani Flips jogurti su se smanjili sa 150 ml na 130 ml. U Velikoj Britaniji, Nestle je smanjio svoju kafu Nescafe Azera Americano sa 100 grama na 90 grama. U Indiji, komad Vim sapuna za sudove se smanjio sa 155 grama na 135 grama.

Smanjivanje količine proizvoda nije ništa novo, kažu stručnjaci. Ali se širi u vremenima visoke inflacije, jer se kompanije bore sa rastućim troškovima za sastojke, pakovanje, rad i transport.

Globalna inflacija potrošačkih cena porasla je za 7 odsto u maju, tempom koji će se verovatno nastaviti do septembra, navodi S&P Global.

"Dolazi u talasima. Trenutno smo u talasu plime zbog inflacije", rekao je Edgar Dvorski, advokat potrošača i bivši pomoćnik glavnog tužioca u Masačusetsu, koji je decenijama dokumentovao smanjenje količine prozvoda na svojoj veb stranici Consumer World, piše NPR.

Dvorski je rekao da je smanivanje količine proizvoda privlačno proizvođačima jer znaju da će kupci primetiti povećanje cena, ali neće pratiti neto težinu ili male detalje, poput broja listova na rolni toalet papira. Kompanije takođe mogu koristiti trikove kako bi skrenuli pažnju sa smanjenja količine proizvoda, kao što je obeležavanje manjih pakovanja svetlim novim etiketama koje privlače poglede kupaca.

Neke kompanije su transparentne u vezi sa promenama. U Japanu, proizvođač grickalica Calbee Inc. najavio je smanjenje težine od 10 odsto — i povećanje cena za 10 odsto — za mnoge svoje proizvode, uključujući čips od povrća i hrskavi edamame. Kompanija je za to okrivila nagli porast cene sirovina.

Ponekad se taj fenomen može preokrenuti. Kako inflacija popušta, konkurencija bi mogla naterati proizvođače da snize cene ili ponovo uvedu veća pakovanja. Ali Dvorski kaže da kada se proizvod smanji, često ostaje takav.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji