"DA BI ZAŠTITO SABORCE RANJEN JE ISCRTAO RASPORED MINA" Posle toga, potporučnik Leovac se vratio na Košare i to ga je KOŠTALO ŽIVOTA

"Kada je radio-veza zakrčala svi su se trgli. Četiri reči odjeknule su između njih - našeg Leovca više nema. Muk. Niko od njih koji su se nagledali toliko smrti i nedaća prethodnih dana nije mogao da poveruje.

Otišao je jedan od najboljih. Kažu da je taj dan poslednji u kojem je komandir karaule 'Morina' pustio suzu".

Ovo je odlomak iz romana "Zov Karaule" autora Nenada Milkića. U njemu, priča o jednom junaku - potporučniku Predragu Leovcu koji je život dao na Košarama, 14. apirla 1999. godine.

Rođenjem Pljevljak, Predrag Peđa Leovac već od svojih najranijih mladalačkih dana počinje da se interesuje za disciplinu tela i psihe, pa je u svemu tome vrlo lako završio Vojnu akademiju.

Međutim, već njegovo prvo zaposlenje ga šalje na Kosovo i Metohiju i to na poziciju komandira voda za intervenciju 53. graničnog bataljona Prištinskog korpusa da brani granicu.

 

 

Ranjavanje i krvavi papir

I onda prvi izazov -1998. godine Peđa zadobija teške povrede od protivpešadijske mine zbog čega je helikopterom prebačen na VMA.

Njegovi saborci kažu da je pri ranjavanju ispustio pušku u minsko polje. Graničari su sa tog mesta kapetanu Dušku Šljivančaninu doneli, kako pričaju, krvavi papir na kome je ranjeni Peđa nacrtao raspored mina uz poruku da se polje razminira kako bi se sprečilo stradanje još nekog vojnika.

Leovac se, prema daljoj priči, nije dugo zadržao u bolnici, da ne bi zauzeo mesto ranjenicima, pa se kasnije oporavljao kod kuće.

"Ne brinite za mene, jer ja za svoj život ne brinem"

Mile Leovac, njegov otac javljao se Dušku Šljivančaninu govoreći mu da se Peđa sve vreme raspituje za svoju pušku. Kasnije su navodili da ga je upravo njegova puška vratila na bojište.

- Ne brinite za mene, jer ja za svoj život odavno ne brinem. Ako ne preživim, sahranite me ispod kruške na selu - pričali su njegovi najbliži da se tako pozdravio sa svojom majkom pri povratku na ratište.

A onda je krenula bitka na rejonu karaule Košare 9. aprila 1999. godine. I upravo su graničari 53. graničnog bataljona učestvovali u najkrvavijim borbama. U jednoj od njih, tada 24-godišnji Leovac je izgubio život, dobivši smrtonosni pogodak snajperom.

Metak mu je završio u vratu, a njegovi saoborci su ga na šatorskom krilu doneli do karaule, gde je na putu, negde kod Đakovice i izdahnuo.

"Zastao je da više nikada ne krene. Osetio je kao da ga je nešto pecnulo u vrat i to je mesto pritisnuo dlanom. Nasmešio se i krenuo najbližem do sebe da nešto kaže, ali je umesto reči, iz usta ispljunuo krv. Spustio je ruku sa vrata, a cela šaka se crvenela (...) Metak ispaljen sa visine iz snajpera, pogodio ga je u vrat i prošao kroz telo pored samog srca. Predrag Leovac se sručio na zemlju", opisani su u knjizi "Zov karaule" poslednji Predragovi trenuci.

Kada su Predragove lične stvari dopremljene u kuću u Pljevlja, njegvi najbliži zatekli su u oficirskoj beležnici kovertu sa 300 nemačkih maraka na kojoj je pisalo "Za ne daj Bože".

To je bio novac koji mu je otac dao kada je kretao na studije, a kasnije su od njega kupljena dva prstena za njegova dva brata za uspomenu i da se ne zaboravi.

U čast pogibje ovog junaka koja je teško pala kako komandiru tako i saborcima, vojnici su napravili izvor blizu karaule "Ćafa Prušit", davši mu Peđino ime.

Ulica u kojoj je živeo u Pljevlju dobila je ime po ovom junaku, kao i kulturni centar u ovom gradu koji baštini sećanje na ovog junaka i bavi se humanitarnim radom.

U borbama na KiM učestvovale su tada mnoge jedinice Vojske Jugoslavije, ali su tokom prva dva dana napad neprijatelja zaustavili pripadnici 53. graničnog bataljona – mladići na odsluženju vojnog roka i nekoliko starešina.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji