Vlada Češke ubrzava proces zapošljavanja stranih radnika, najveća potražnja u auto-industriji

Zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane radnike, Vlada Češke odlučila je da ubrza proces zapošljavanja stranih radnika. Na rad duži od tri meseca dolazi 19.600 Ukrajinaca godišnje, po 1.000 Filipinaca i Mongola, a od septembra ta kvota će se proširiti i na 2.000 Srba.

Zaposlenje na najmanje godinu dana, po istim pravilima i uz istu platu kakvu imaju zaposleni Česi – to su uslovi za 2.000 radnika koji će od jeseni moći da potraže posao u Češkoj, prenosi RTS.

- Sudeći prema povećanom interesovanju čeških kompanija kada je u pitanju zapošljavanje radnika iz Srbije, izgleda da su iskustva veoma dobra. Ljudi iz Srbije su u Češkoj veoma cenjeni kao tehnički kvalifikovani. Njihovo iskustvo u našoj zemlji može biti korisno i za Srbiju, jer će doneti nova znanja. Na kraju krajeva će stimulisati češke investicije u Srbiji - navodi Pavel Kobližka, zamenik ambasadora Češke Republike.

Potreba za radnicima u auto-industriji

Najveća potražnja za radnicima je u auto-idustriji.

- Češka je preko našeg sajta "Poslovi infostud" u poslednje vreme zaista popularna zemlja za odlazak za privremeni rad tamo. I tu su najčešće poslovi koji su vezani za auto-industriju, odnosno za proizvodnju auto-delova. Od uslova jedino je potrebno da imate fizičku spremnost da obavljate određene poslove - navodi Miloš Turinski iz "Poslova Infostud".

Zapošljavanje u inostranstvu se odvija preko agencija za posredovanje. U Srbiji trenutno legalno posluje 112 takvih agencija, a nedavno je ministarstvo zbog zloupotrebe angažovanja radnika četiri agencije stavilo pod ključ.

Nedozvoljene provizije agenciji

- Dešavalo se recimo, da su naši građani odlazili na rad u Slovačku, da su 300 evra svakog meseca davali kao proviziju agenciji, što je apsolutno nedozvoljeno. Ono što je bitno da građani znaju pre nego što odu je da – moraju ovde da zaključe ugovor, moraju da budu upoznati sa svim uslovima rada koji ih čekaju u nekoj stranoj zemlji, da znaju kakvi su uslovi života, troškovi života i svega ostalog. Prosto da imaju potpunu informaciju kada se odluče na odlazak u inostranstvo - navodi Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Obavezna provera ugovora

Miloš Turinski navodi da radnici moraju da provere ugovore koje potpisuju.

- Jako je bitno da provere ugovore koje potpisuju i da potpisuju ugovore na srpskom jeziku. Ukoliko je on dvojezičan bitno je da ga uporede sa srpskom verzijom i da vide da je to zaista ono što su potpisali - ističe Turinski.

U prošloj godini je preko agencija koje imaju dozvolu za rad oko 5.600 građana otišlo na rad u inostranstvo, najčešće u – Rusiju, Slovačku, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju, a jedan deo na Maltu i u Nemačku. Iako i dalje preovlađuju pozitivna iskustva, nadležni ističu da su prevare radnika sve češće, pa je prvi korak pre odlaska dobra provera svih uslova, prenosi RTS.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji