Print this page

ISPOVEST MAJKE NASTRADALE DRAGANE PUPIĆ: Izvukla sam unuku iz ruku mrtve ćerke!

Lana je plakala i vikala: „Bako, mama!“ Dozivala sam Draganu, ali se nije pomerala. Nekako sam uhvatila Lanu za ruku, priča Dušanka Pupić o užasu u autobusu smrti

U mraku sam čula Lanu kako plače i zapomaže: „Bako, mama!“ Bila sam zatrpana stvarima i okovana smrskanim delovima autobusa, dozivala sam Draganu da mi pomogne, ali se ona nije pomerala. Nisam u tom trenutku znala da mi je ćerka mrtva. Nekako sam uhvatila Lanu za ruku, ali sam je ispustila. Imala sam osećaj kao da je pala u neku provaliju. Počela sam da vrištim.Ovim rečima Dušanka Pupić (64) opisuje prve trenutke strahote nakon što je autobus kojim su se ona, njena ćerka i unuka vraćale iz Grčke sleteo s auto-puta. Dragana (35) poginula je na licu mesta, a osmogodišnja unuka Lana teško je povređena. Iako je i sama zadobila ozbiljne povrede, Dušanka je na lični zahtev u utorak po podne puštena sa VMA kako bi prisustvovala sahrani ćerke. Razgovor s njom vodili smo u njenom domu ubrzo nakon što ju je sanitet dovezao iz Beograda.Poslednje rečiDušanka kaže da su imale dupla sedišta kad su u nedelju uveče krenule kući. Ona je sedela pored Dragane, a preko puta njih na dva sedišta Lani su namestili ćebe i jastuk da bi spavala.- Dragana je sedela do prozora.

- Pričale smo i onda se i njoj prispavalo. Pitala me je da li bih se ljutila da malo odspava. Rekla sam joj: „Slobodno, mila.“ Naslonila je glavu na prozor, noge skupila, a kolena stavila u moje krilo. Pokrila sam je ćebetom - priča neutešna majka.Pred ulazak u Beograd, u 4.10, autobus je sleteo s puta i nakon klizanja udario u betonski podvožnjak.- Bilo je strašno! Nismo znali šta nas je snašlo. Najpre lomljava, pa udarac, krici putnika, stvari su padale po nama. Ostala sam zarobljena sedištima do grudi - kaže potresena žena.Dušanki je samo ruka bila slobodna, njome je uspela da uhvati Lanu.- Držala sam je nekoliko minuta, vrištala je i jecala. Onda mi je iskliznula i pala, nisam znala gde je, ništa nisam mogla da vidim od Dragane, koja je nepomična ležala pored. Vikala sam: „Spasite mi unuku, spasite je!“ Odnekud se stvorio neki čovek i pitao me gde je. Rekla sam mu da je upala u provaliju, jer sam mislila da visimo nad ambisom. Ali on ju je našao i izneo. To sam saznala tek kad su me izneli iz autobusa, prišao mi je i rekao da je Lana na sigurnom. Hvala mu mnogo - navodi i dalje u šoku nesrećna žena.Dušanka kaže da nijednog trenutka nije pomislila da joj je ćerka mrtva.- Nisam mogla dobro ni da je vidim. Ni sad ne znam gde joj je bila glava. Vukla sam je za noge i vikala: „Dragana, Dragana...“

- Ali nikakvog odgovora nije bilo. Na nju je pao taj metalni stolić, počela sam da ga guram, gurnula sam ruku ispod toga, pipala je i onda sam napipala lokvu krvi...Molila se naglasDušanka je pozvala u pomoć, ali su joj rekli da ne mogu ništa dok ne dođu vatrogasci da iseku lim.- Nju nisam videla. Do danas je nisam videla. Držala sam je za ruku, koja je bila hladna, molila sam se na sav glas i vikala: „Ćerka mi je hladna, ćerka će mi poginuti!“ Ali nisu mogli do nje dok mene ne odseku. Onda kad su mene izvadili, vikala sam: „Ćerku, ćerku mi spasite!“ Stavili su me na nosila i odneli. A moju Draganu nikad više nisam videla - kaže drhtavim glasom Dušanka Pupić.

anin otac Ðorđe Poljanski kaže da će danas reći ćerki da je mama otišla na nebo.- Lana je dobro. Pitala me je za mamu, ali sam se dogovorio s lekarima da joj danas saopštimo u prisustvu psihologa da mame više nema, da je otišla na nebo, da je sad anđeo - ispričao je Ðorđe.