PENZIONER IZ BAČKE PALANKE POBEDIO DRŽAVU: Tužio Fond PIO zbog smanjenja penzije, sud doneo odluku da mu se vrati POLA MILIONA DINARA

"Sud tužbeni zakon tužioca usvaja u celosti" - ovo je ishod sudskog postupka u kome je penzioner iz Bačke Palanke tužio Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je obavezan da mu ukupno isplati 478.556 dinara nakon smanjenja penzije.

Pomalo neverovatna vest da je penzioner dobio Fond PIO na sudu zbog smanjenja penzije, krije u sebi i jednu pravnu "caku".

U prvostepenoj presudi navodi se da je PIO dužan da penzioneru isplati razliku između pripadajućg i umanjenog iznosa mesečne penzije za period od 9.12.2015. pa do 31.12.2017. Prvi datum je datum kada je penzioner otišao u penziju, a budući da je postupak pokrenut u januaru 2018. godine, poslednja penzija koja ulazi u presudu je decembarska iz 2017. godine, navodi Blic.

Kada je reč o sumi koja treba da bude isplaćena penzioneru, u pitanju nije samo razlika koja iznosi 351.478 dinara, već i zatezna kamata od 53.675 dinara, kao i troškovi postupka od 73.403 dinara.

U čemu je "caka"?

Međutim, ono što penzionere najviše interesuje jeste obrazloženje presude, odnosno na osnovu čega je penzioner dobio ovaj slučaj.

- Po stanovištu suda tuženi je bio dužan da svim korisnicima pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku - navodi se u presudi.

Dakle, pojednostavljeno, to znači da je penzioner dobio PIO ne zato što su mu umanjili penziju, već zato što mu nisu dostavili rešenje o umanjenju penzije, te on samim tim nije imao ni pravo na žalbu, koja je jedna od "pouka o pravnom leku".

Dalje se navodi da je ovakvo umanjenje iznosa penzije bez prethodnog donošenja rešenja penzioneru u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku, jer penzioner nije samo lišen dela svoje penzije, već i prava na žalbu, pa je tužba, procenjeno od strane suda u Bačkoj Palanci, osnovana i on ima prava da potražuje isplatu celokupnog iznosa.

PIO fond je na ove zaključke uložio i prigovor ističući da ovaj sud nije nadležan da ocenjuje ustavnost zakona koji je donela Narodna skupština, niti da utvrđuje, ocenjuje ili menja visinu iznosa penzije bilo kom penzioneru.

Sud je prigovor ocenio neosnovanim, jer oni nisu raspravljali činjenice koje je PIO naveo u prigovoru, niti je penzioner tražio ocenu ustavnosti bilo kog akta, već je samo tražio isplatu iznosa.

-Ovakva odluka je na radost svim penzionerima da imaju nadu da će u jednom trenutku biti obeštećeni - objašnjava Dejan Gavrilović iz Efektive i dodaje da im ostaje da čekaju pravosnažnu presudu.

On ističe, ako presuda bude pravosnažna, veliki broj penzionera koji nije dobio rešenje, moći će da na sličan način postupi kao pomenuti, ali da uvid u to koliko rešenja je poslato, odnosno nije poslato ima samo PIO fond.

Pitali smo i PIO fond da pomenutu presudu prokomentariše i uputi javnost o žalbenom postupku, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji