LAŽNI HUMANITARNI MARŠ KLADIONICA: Stvari izmiču kontroli, KLADIONICE DIVLJAJU PO SRBIJI ( I DEO SERIJALA)

Pogledajmo medijisko nebo Srbije, i ukoliko želimo da krenemo od nekih tzv. opozicionih medija poput N1 ili NOVE.RS na internetu, ali i onih prorežimskih Informera tj. Republike, svaki dan nas kroz njihov sadržaj na internetu opsedaju velike kladionice kroz razlićite vrste oglašavanja. Da li su kladionice postale najveći oglašivači u domaćim medijima?

Takva situacija nije slučajnost, jer su se kladionice godinama borile za povoljan zakon o online kladjenju i mogućnosti oglašavanja. Na kraju su to i dobili.

Ako nastavite da čitate ovaj tekst, shvatićete koliko je imaginaran rast divljeg razvoja domaćih kladionica, koje niko više ne sme ni da pipne. Sve je jednostavno izmaklo kontroli, dok se do pre desetak godina držalo koliko toliko na koncu. Konačno je i vladajuća stranka stavila šapu na ovaj biznis, putem svojih prirodnih poslovnih partnera kroz razne ćerke firme. Dok kladionice mir u zemlji kupuju kroz marketinški potencijal U SVIM MEDIJIMA KOJI IH MOGU POVREDITI na putu njihovog razvoja. Zato postaju nedodirljive.

Jednostavno, niko ne želi da rizikuje i da izgubi toliki oglašivački potencijal koji se meri, pazite sad, U MILIONIMA EURA godišnje, samo na promo tekstove kako bi se hvalili svojim humanitarnim radom.

Tu ne računamo novac koji odlazi na reklamiranje putem televizijskog programa ili razne sponzorske ugovore koji donose još milionsku dobit svim medijima. I više od toga. A svako uzme deo svog kolača i onda to postaje začarani krug u kojima kladionice izvlače maksimum iz ovog siromašnog društva.

Tri su najveća konkurenta oglašivača kladionica: Mozazrt, Meridijan i Maxbet. Oni se takmiče ko će više novca potrošiti u svoju samopromociju. Tu su i neki drugi, manji, koji u poslednje vreme izlaze na površinu, i njihovi marketing rashodi su daleko manji, ali nikako zanemarljivi. Taman toliko da niko ne sme loše da piše o njima, spomene neku prevaru, pljačku ili tiket koji klijent odnosno kladilac nije dobio i pored toga što je možda i trebao.

Jednostavno, nema kome da se žali jer kladionica u svakom trenutku može da primeni neki svoj zakon isplate dobitaka i na taj način ošteti igrača. Zakon daje takvu mogućnost.

Niste upoznati sa novim zakonom o kladjenju?

Dakle, dobijamo jednu PAT poziciju (igra šahovske partije ne postoji u domaćoj ponudi?) u kojoj kladionice daju basoslovan novac medijima, koji se od toga finansiraju i ne smeju posle pisati ništa štetno o uticaju kladjenja ili kladionica, o kriminalu koji se vezuje za njega i divljini koja je nastala u online licencama u Srbiji. Tu je i novi zakon, koji je onako krišom izglasan, da narod ni ne zna da postoji, osim onih vernih pratilaca skupštine na RTS2 programu. Ni tu nije bilo mnogo rasprave, jer zakon je pisan za one najveće kladionice, ali i političku elitu koja sigurno ima udela u ovom poslu. Postoje razni dokazi za to, i probaćemo da ih iznesemo u ovom našem serijalu.

I nećemo sada o slovu zakona, već više o štetnom uticaju i imaginarnom humanitarnom radu domaćih kladionica. Koliko to zaista njih košta?

Poslednjih nekoliko dana je društvenim mrežama prostrujala vest kako je Mozzart kladionica kupila kroz aukciju kapitensku traku Kristijana Ronalda, a sav prihod uplatila u lečenje malenog bolesnog Gavrila. Odmah posle nekoliko dana, pojavile su se informacije kako je ista kladionica umanjila plate svojim radnicima za 7.000 dinara, a navodno sve kako bi nadoknadili troškove kupovine trake. Da li je to istina? Naravno da nije, verovatno su u pitanju bila redovna smanjenja plate kroz ugovorene obaveze ili nešto slično, a konkurencija iskoristila da pusti neku sličnu vest. I nije prvi put.

Na početku pandemije virusa korona, ista kladionica je ZAISTA svim svojim radnicima smanjila plate za po 50 eura na nekoliko meseci.

Zar nisu zaradjivali dovoljno dobro da mogu istrpeti nekoliko meseci krize? Naravno, od države su redovno uzimali pomoć za svoje radnike, a u slučaju nedostatka novca, od raznih domaćih banaka bi uzimali najpovoljnije kredite na svega nekoliko dana "dok se ne snadju", kako bi izmirili svoja dugovanja. Kladionica uzima najpovoljnije kredite od banaka koje običan građanin ne može ni da zamisli? To postoji očigledno samo u Srbiji... I to mnogo iritira zaposlene radnike, koji vrlo često jedva preživljavaju sa tom malom platom koju imaju. 

Tu postoji još jedna vrlo bitna stvar. Da bi promovisali u javnosti svoje akcije i prikazali se kao veliki humanitarci, za svaki humanitarni rad kladionice potroše na desetine hiljade eura kako bi se promovisali kroz medije.

Kako funkcioniše takav mehanizam?

Marketing i PR službe kladionica odrade neki humanitarni zadatak u iznosu od, recimo, 10.000 eura kroz koje poklanjaju hranu ili voće bolesnicima u kovid ambulantama i doktorima u crvenoj zoni. Potom se pravi plan promocije na domaćim portalima i novinama.

Dakle, ako ulože 10.000 eura u kupovinu nekog uredjaja za bolnicu, poklon nekoj ugroženoj porodcii ili neko lećenje, da bi se "pohvalili" narodu, potroši se na desetine hiljade eura kroz različite promotivne hvalospeve i tekstove na domaćim portalima. Treba da znamo da u proseku jedan takav promotivni hvalospev od teksta košta u proseku 400 eura. Da bi zakupili 20tak najvećih domaćih portala, oni potroše do 10.000 eura za jedan dan. Isto onoliko koliko su uložili u svoj humanitarni rad. Znači, 1 na 1.

To su naši najposećeniji sajtovi, od režimskih do "ŠOLAKOVIH", tako da svaki drugi dan od jedne kladionice dobijaju izvor zarade. I to ogroman izvor zarade. Naša najveća kladionica potroši godišnje sigurno jedan milion eura samo na ovakve promo aktivnosti. I tu nije kraj....

Tu su i druge kladionice.

Po poslednjih izvorima, kladionica Meridijan je za 2020. godinu potrošila oko 650.000 eura samo na promociju svojih humanitarnih aktivnosti ili mega džekpot isplate novca koje isplaćuju svojim igračima. I tu računamo samo domaće portale. Gde su silni iznosi kroz reklamiranje npr sponzora gola na Sport Klub kanalu ili Arena Sportu? Gde su razna sponzorstva na IDJ TV ili kablovskim programima koje gledaju naša deca.

Da su kladionice pravi humanitarci, rekli bi: "Nećemo da plaćamo ove promotivne tekstove kojim kupujemo mir u medijima i sa kojima se samo hvalimo, već bi sav taj novac uplatili u humanitarne svrhe i tako bili oni pravi humanitarci, a ne lažni kako nas predstavljaju u javnosti".

Da li je ovakva tvrdnja ispravna?

Zato pozivamo sve kladionice da izadju i kažu: "Stvarno preterujemo. Toliki novac, ni za šta", jer te tekstove proćita maksimalno 100 ljudi, zaposleni u kladionici i članovi njihove porodice.

Predstavljaju samo dobar početni start za jedan kvalitetan medija presek učešća kladionice u društvenim aktivnostima i samo statistiku u press klipingu kojim se hvale menadžeri i direktori.

Dok je narod besan, gladan i žedan. Pričamo o onoj drugoj polovini nacije, koja se ne kladi i shvata kakav otrov se nalazi u svemu tome.

Jel teško nekoj kladionici da kaže: "Ej, mi možemo rešavamo proleme u ovoj državi, ajde izgradimo kanalizaciju recimo u Krnjači".

Dajte sav novac za humanitarni rad, nek se nigde ne čuje o tome, ako se zaslužuje, novine i redakcije će same ispratiti takav doprinos društvu. Upamtimo, Mozzart kladionica je sponzor naše reprezentacije u fudbalu ili košarkaškog kluba Crvena zvezda.

MaxBet promoviše naše učesnice na Evroviziji koje se konstantno nalaze na trendingu u jutjubu. To gledaju naša deca.

I tu nije kraj, jer počelo je previše sve da se razmahuje. Naša deca, komšije, recimo u školu putuju gradskim prevozom na kojem se nalazi reklama za kladionicu.

Autobus je brendiran pozivom za kladjenje.

Bilbordi su prepunjeni reklamama koje pozivaju na kladjenje, a mnogi se nalaze na samo nekoliko metara od školskih i pedagoških ustanova.

Šta se desilo sa onim zakonom da kladionice ne smeju biti bar 300 metara u blizini škola?

Da li se to odnosi i na reklamiranje kladionice ili to više niko ne prati i ne kontroliše.

O tome ispratimo zajedno u drugom tekstu ovog serijala kroz koji želimo da opišemo koliko kladionice divljaju u Srbiji i kako se tome mora stati na put.

Promena vlasti ne bi bila dovoljna da se one umire, jer ovakav mehanizam je stvaran godinama i on bi nastavio da funkcioniše, samo sa drugim ljudima u glavnim ulogama.

I dolazimo ponovo do PAT situacije i pozicije u kojoj naša deca na velikom školskom odmoru mole ispred kladionice starije "čike" da im uplate tiket.

A zatim ostanu gladni jer su sav novac za užinu potrošili na keca u Londonu.

U ovim marketinškim projektima, sve češće se koriste i mladi ljudi. Smatra se da su za kladionice najbitnije osobe izmedju 16 i 18 godina, jer one u narednom periodu postaju punoletni i dobijaju mogućnost ulaska u objekte kladionice, odnosno slobodnog kladjenja, Zato se u poslednje vreme mnogo pažnje posvećuje i ovoj grupi ljudi, pa se plaćaju i razni mladi influenseri, idoli baš toj Z generaciji koja nastaje.

To je malo bolesno, zar ne?

Recimo, ovakav jedan video...

A gde je tu Jelena Karleuša?

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

jun 16, 2021 446

Zbog onoga što je Ana rekla o Đokoviću joj se SMEJE cela Srbija: Pevačica se teško izblamirala (VIDEO)

in Novak Đoković
Pevačica pobrkala lončiće Pevačica Ana Štajdohar veoma je aktivna na Tviteru, a sada je…
mar 27, 2021 641

NE MOŽETE NOĆU DA ZASPITE? Kažu da ćete kao beba utonuti u san ako izmasirate određenu TAČKU IZA UVETA

in Lepota i zdravlje
Sada je pokazao kako da brže zaspite, postoji tačka iza uveta koju bi trebalo da masirate…
jun 27, 2021 750

OTVORIO JE OČI I REKAO MU SAMO 1 STVAR: Niko nije znao da je Nole video patrijarha na samrti - njegov otac sve ispričao!

in Novak Đoković
Srđan Đoković otkrio je detalje susreta Novaka sa pokojnim patrijarhom Pavlom. Novak…
avg 07, 2021 313

CECIN VELJKO ODE U FARMERE! Ražnatović kupio farmu SVINJA i iskeširao 50.000 EVRA, BOKSER se posvetio UZGOJU STOKE!

in Paparazzo
Veljko Ražnatović, pored uspešne sportske karijere, ima i svoj biznis sa azijskim psima,…
jun 16, 2021 432

Detalji užasa u Čenti: Ubio drugara, pa telo zakopao u dvorištu sa kesom punom marihuane

in Vojvodina
S.N. je zaklao muškarca, pa zakopao telo, a sve je videla njegova žena Brzom i efikasnom…
jan 08, 2021 948

STALNO IH JEDEMO, A MOGU DA IZAZOVU RAK: Zašto morate izbegavati VIRŠLE

in Žena
Nakon detaljnih studija koje su istražile povezanost ove hrane i nastanka kancera,…
jun 27, 2021 1051

VIDEO DANA: Da se naježiš - kako srpske lavice kreću u boj

in Košarka
Moralo je da se završi kako se završilo... Reči bi sve pokvarile, što bi rekao pesnik...…
mar 27, 2021 964

NEĆETE VEROVATI ŠTA SU IZVUKLI IZ USTA OVOG PITONA: Zmija je inače KUĆNI LJUBIMAC (VIDEO)

in Žena
U „izvanrednom“ slučaju u bolnici za male životinje u Sidneju u Australiji, kućni…
nov 08, 2021 125

ON JE JEDNO OBIČNO ĐUBRE! Glumac se hvali da ima ZDRAVU ĆERKU, a bivša žena godinama brine o njihovom sinu koji je TEŠKO BOLESTAN!

in Žena
Holivudski glumac Kris Prat našao se na meti kritika zbog sramne objave kojom je potkačio…
maj 16, 2021 1088

TRAŽE SE RADNICI Za dan se zaradi 5.000 dinara plus se dobije i ručak, a i dalje nema ko da radi!

in Društvo
Nadnica u Srbiji sve se više plaća i gazde su spremne da odvoje veliki novac kako im…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji