"APAČI" SE JOŠ UVEK PLAŠE SRBIJE: Zašto je američki helikopter prošao tako neslavno tokom NATO agresije?

Rat iz vazduha nad SR Jugoslavijom 1999. godine proizveo je mnoge kontroverze, a jedna od njih je svakako (ne)angažovanje borbenih helikoptera "AH-64 apač" (apache) u sukobu, piše u opširnoj analizi za portal "TangoSix" Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike.

Na samom početku NATO agresije upotreba borbenih helikoptera "AH-64 apač" nije bila planirana. Ipak, četvrtog aprila Pentagon je saopštio odluku o prebaziranju jurišne Specijalne grupe "Jastreb". Ta Specijalna grupa je prvobitno trebalo da se bazira u Makedoniji (iz kampa "Able Sentry"), ali je usled protivljenja Makedonije, koja je uskratila odobrenje za baziranje na njenoj teritoriji, ipak izabran aerodrom Rinas pored Tirane, u Albaniji.

U Albaniju je zaključno sa 26. aprilom pristiglo ukupno 24 helikoptera "AH-64A apač", 26 helikoptera UH-60L "crni jastreb" (black hawk) i helikopteri za dopunu gorivom u letu "CH-47D činuk" (chinook). Za prebacivanje Grupe transportnim avionima C-17 bilo je potrebno 115 letova. Aerodrom Rinas je ocenjen kao prava noćna mora u odnosu na predviđeni Skopski Petrovac. Stajanke su se pretvorile u blato, vreme je bilo loše, smeštajni uslovi slabi. Veliki logistički problemi.

Već sledećeg dana od završetka kompletnog baziranja, 27. aprila 1999, u toku izvođenja prvog trenažnog noćnog leta jedan od helikoptera je udario u drvo i srušio se. Posada nije stradala. Helikopter je bio naoružan sa 8 projektila "hellfire", 1 lanserom NRZ "hydra" i dopunskim rezervoarom za gorivo. O ovom događaju je objavljen video snimak i brojne fotografije.

I dok pad prvog "apača" i nije toliko sporan, a ni zanimljiv, pad drugog helikoptera 5. maja, u kome je došlo do pogibije dva člana posade, već izaziva određene sumnje i budi znatiželju, piše Vukosavljević za "TangoSix".

Iako se u američkim i zapadnim izvorima decidno tvrdi da dejstava "apača" po našim trupama na terenu nije bilo tokom rata 1999, postoje brojna svedočanstva pripadnika naše vojske koja govore da su ta dejstva možda započela već prvih dana aprila.

Postoje svedočanstva pripadnika 549. Motorizovane brigade VJ koji su snajperom „crna strela“ dejstvovali na helikopter "apač" i to početkom aprila, a postoje i navodi njihovog komandanta, tada pukovnika Božidara Delića, kao i pripadnika 55. graničnog bataljona na karauli „Mladen Stojanović“, o dejstvu "apača" na tu karaulu 15. aprila 1999, oko 1.30 časova, kada je poginulo 6 pripadnika bataljona.

U jednom od posleratnih intervjua, tada već penzionisani general Božidar Delić govorio je o dejstvima raketama "strela-2M" na helikoptere "apač" i podvukao da veruje da je bar jedan helikopter pogođen.

U Izveštaju koji je pukovnik Delić dostavio general-pukovniku Nebojši Pavkoviću, komandantu Treće armije, 6. maja 1999. u 23.57 časova, piše sledeće:

"U rejonu Karaule "Gora" na Dragaškoj visoravni helikopter NATO tipa 'apač' dejstvovao po Karauli sa 40 raketnih zrna. General Lazarević naređuje pukovniku Deliću da jedinice pojačaju pažnju i osmatranje i da odmah izveštava o pojavi ovih helikoptera".

Vukosavljević zaključuje da postoji više navoda i više datuma koji se navode kao potencijalni izvor informacija o napadima helikoptera tipa "apač" na položaje naše vojske u pograničnom području.

- Pitanje je samo koliko smatramo ove podatke verodostojnim. Veći broj domaćih autora nije pisao u ovom pravcu, već je prihvatao zapadne izvore koji su odbacivali borbenu upotrebu tih helikoptera tokom 1999. Što se mene tiče, ja prosto ne mogu dozvoliti sebi luksuz da te informacije tek tako odbacim, pogotovo što postoje kontradiktorne informacije i analize i sa druge strane. Da li se tu krije i nešto više? - piše Vukosavljević za "TangoSix".

Vukosavljević nastavlja da se čini da su Amerikanci, ukoliko su upotrebili "apače" - svejedno da li su "dobili po nosu" ili imali gubitke zbog tehničkih neispravnosti - itekako imali šta da kriju. Ne samo po pitanju poginulih pilota i izgubljenih helikoptera, nego i što bi neko morao da snosi odgovornost za neodgovarajuću, nepropisnu upotrebu helikoptera.

Naime, "apači" se uvek bore u sadejstvu sa kopnenim jedinicama, dok u slučaju operacije "Saveznička snaga" kopnenih snaga NATO nije bilo, već je od posada ovih helikoptera traženo da sami traže ciljeve u rejonu dejstva.

I tu dolazimo do misterije pada drugog helikoptera "apač" 5. maja 1999. godine, o čemu su podaci veoma šturi. Taj helikopter se srušio nekih 46 milja severoistočno od Tirane (izvor: Air Force Magazine). To bi ga smestilo na oko 15 do 30 kilometara od granice sa SRJ. Helikopter je bio potpuno naoružan, a oba člana posade su poginula. Ovo su, zvanično, jedine NATO žrtve rata iz 1999.

Pad helikoptera je pripisan "iznenadnom prestanku rada repnog rotora, usled čega je letelica upala u nekontrolisan spiralni kovitlac u poslednjim trenucima pre udara u zemlju". U nastavku analize piše da se "uzrok pada ne može sa sigurnošću utvrditi zbog velikog stepena oštećenja koje je helikopter pretrpeo". Takođe, na sajtu AirCrews.com, u delu koji obrađuje posade helikoptera "AH-64", piše da je u pitanju bila letelica sa brojem 88-0225 i da se uzrok pada ne može sa sigurnošću utvrditi.

Nikada ovaj slučaj nije rasvetljen do kraja, odnosno javnost nije dobila dodatne informacije. I dok za prvi helikopter koji se srušio 27. aprila 1999. godine postoje brojne fotografije i slike, niti jedna fotografija drugog helikoptera nikada nije objavljena. Zašto?

- Možda su ipak objašnjenja o lošim uslovima na aerodromu Rinas, logističkim problemima, gužvi na aerodromu, lošem vremenu i slično bila zgodan izlaz iz neprijatne situacije u koju su nalogodavci upali pogrešnom procenom i eventualnom odlukom o borbenoj upotrebi helikoptera "apač", pa je stoga odlučeno da se borbena upotreba ovih helikoptera negira? Možda jednom saznamo više podataka, koji će delovati uverljivije i kompletnije - piše Vukosavljević u opširnoj analizi za "TangoSix" portal.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

feb 18, 2021 366

CRNI HOROSKOP otkriva NAJMRAČNIJE OSOBINE svakog čoveka: Čuvajte se osobe rođene U ZNAKU HARPIJE!

in Žena
Pronađite svoj znak Crnog horoskopa i saznajte koja je vaša najmračnija osobina! Kentaur…
mar 18, 2021 585

ŠOKANTNO OTKRIĆE! KARDIOLOG DRŽAN U ROPSTVU 8 GODINA: Sunovrat lekara počeo kada se ZADUŽIO KOD ZELENAŠA da bi opremio kliniku

in Društvo
Sunovrat uglednog niškog lekara Jozef G. (67), kog su kao roba držali uhapšeni N. N. i…
mar 13, 2021 533

Poslednji snimak mladića pre nego što su upali u Veliku Moravu: “Rekao sam mu da skoči, ali on je rekao da se plaši” (VIDEO)

in Južna Srbija
Mladić G. S. je završio u reci nakon što se prevrnuo čamac u kom se nalazio sa drugom…
mar 05, 2021 1008

EGZEKUCIJA U EKVADORU! LIKVIDIRAN NAJBLIŽI SARADNIK DARKA ŠARIĆA: Ubijen Milan Milovac, 12 godina NIKO NIJE ZNAO GDE JE!

in Kriminal
Milan Milovac, blizak saradnik Darka Šarića koji je u Srbiji osuđen na 11 godina zatvora…
feb 07, 2021 449

ZNAMO JE KAO PROFESORKU CUCU IZ KURSADŽIJA, POSLE TE ULOGE JE NESTALA SA TELEVIZIJE! DANAS IZGLEDA NEODOLJIVO!

in Paparazzo
Glumica Jovana Petronijević privukla je pažnju gledalaca ulogom Cuce u sitkomu…
mar 11, 2021 387

SRCE DA PREPUKNE: Ovo je mališan (4) iz Sente kog su ubili rotvajleri

in Vojvodina
Najlepši dan u godini! Srećan 4. rođendan, najlepše mamino! - napisala je sirota majka ne…
feb 07, 2021 1504

Srpski Džek Trbosek uskoro izlazi iz mađarskog zatvora? Veruje se da je ubio 14 ljudi i dece, ali niko zapravo ne zna da li je to TAČAN BROJ NJEGOVIH ŽRTAVA

in Kriminal
Posle 27 godina provedenih u zatvoru, jedan od najnemilosrdnijih serijskih ubica iz…
mar 08, 2021 326

AUUU! SVAĐA ZBOG GRUPE HURRICANE, Karleuša podržala Bosanca: Meni je to JEFTINO!

in Takmičenja
Andrijana Stojanović je sinoć u "Zvezdama Granda" izvela pesme "Čaje šukarije", verziju…
mar 08, 2021 340

KAMIONDŽIJA IZ SRBIJE NAPRAVIO HAOS: Zaglavio se u Istanbulu, morali KRANOM da ga izvlače! TURCI GLEDAJU I NE VERUJU! (VIDEO)

in Automoto
Kamion srpskih registarskih tablica zaglavio se u istanbulskom kvartu Uskudar koji je…
jun 05, 2021 348

KONAČNO...DALJE: Posle Miodragovog odgovora u Slagalici, svi su počeli da se smeju, voditeljka se jedva suzdržala

in Žena
Aleksandru je bolje išlo pogađanje, pa je igra bila gusta do samog kraja. Ukoliko redovno…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji