SRPSKI GROMOVI OBARALI APAČE KAO MUVE! Ovo je NATO pokušao da sakrije, od 24 nijedan se nije vratio!

U tajnoj akciji naše vojske "Udar groma" uništene desetine letelica NATO, a među njima i američki jurišni helikopteri poslati kao podrška Šiptarima.

Nijedan od 24 helikoptera tipa apač, koje je NATO stacionirao u Albaniji, kao podršku šiptarskim i plaćeničkim kopnenim snagama, nije se vratio u svoju bazu, otkriva za Srpski telegraf general Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije. U tajnim akcijama naših heroja, od kojih je jedna bila na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, sprečen je prodor NATO na Kosmet i ometanje kopnenih operacija srpske vojske, koja je branila granice zemlje od ulaska OVK.

Naime, NATO je prebacivanjem jurišnih helikoptera apača u Albaniju pripremao prodor u unutrašnjost Kosova i pomaganje Šiptarima i plaćenicima koji su se borili na njihovoj strani. Da bi zaštitila granice tadašnje Jugoslavije i odbranila otadžbinu, grupa heroja iz 72. specijalne brigade "Sokolovi" Vojske Jugoslavije pod komandom potpukovnika Srbobrana Radića sprovela je tajnu akciju "Udar groma". U njoj je, kako Radić potvrđuje za Srpski telegraf, uništeno više NATO letelica.

- Među njima je jedan apač i veliki transportni helikopter činuk. Prodor na Kosmet planiran je s improvizovanog helidroma na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, a obezbeđivali su ga makedonski vojnici. Inače, odatle je Šiptarima na Kosovu pružana podrška. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo našu zemlju. U akciji su učestvovali samo ljudi koji su odlučili da žrtvuju sebe i svoj život za odbranu otadžbine - priča Radić 

Pukovnik Ljubomir Đurković, komandant odbrane Košara, kaže da je, prema nemačkim i ruskim podacima, srpska vojska srušila čak 146 letećih projektila.

- Od tog broja sedamdesetak su letelice borbene avijacije. Posle rata su oficiri iz NATO komande došli u naš generalštab sa zahtevom da se broj srušenih letelica ne obelodanjuje jer su za njih toliki gubici bili ponižavajući s obzirom na nadmoć u vazduhu, kako po opremi tako i po usavršenim letelicama. Zbog toga je ta brojka do danas ostala tajna - otkriva naš sagovornik.

EFIKASNE STRELE

Ratni komandant Prištinskog korpusa VJ general Vladimir Lazarević za Srpski telegraf kaže da se NATO preračunao u svojim procenama, ne očekujući da će naša vojska moći da se odupre.

- Na samom početku su objavili da su im dva apača pala iz tehničkih razloga, što, naravno, nije istina. Oborili su ih pripadnici mog korpusa i pali su na našu teritoriju. Ostali su uništeni na zemlji, pre svega, na prostoru Albanije, a tačno je da je NATO stavio veto na te podatke. Posle tog fijaska obustavili su do daljeg upotrebu tih helikoptera možda i zbog toga što ih više nisu imali. Od 24, koliko je bilo stacionirano u Albaniji, pitanje je da li se ijedan vratio u matičnu bazu - kaže general Lazarević.

Potpukovnik Radić napominje da NATO nije mogao ni da zamisli da će im mala zemlja poput Srbije očitati lekciju iz ratne taktike i odbrane otadžbine. Da se jedan od "ponosa američke avijacije" našao na meti snajpera velikog kalibra crna strela, potvrđuje i komandant 549. motorizovane brigade pukovnik Božidar Delić. On dodaje da je bar jedan helikopter pao posle dejstva naše rakete strela-2M.

- Avioni su gađani sa zemlje lako prenosivim protivoklopnim sredstvima. Uništili smo i tri transportna helikoptera, kojima su prevoženi Šiptari. Na malom prostoru napravili smo veliki rezultat - zaključuje Radić.

Cilj je bio i da unište helikoptere da bi omogućili našoj vojsci da nesmetano obavlja operacije na KiM.

- Njihovi apači su konstantno napadali naše položaje iz vazduha, a ujedno su i Albancima dojavljivali položaje naših trupa - priseća se hrabri potpukovnik.

Jedna od priča za koju general Lazarević tvrdi da nije puka legenda je napad naših pilota na aerodrom u Tirani. Na tom aerodromu je navodno bila stacionirana eskadrila od 12 apača, kao vazdušna podrška za atlantsku brigadu, koju je činilo 6.000 Šiptara dobrovoljaca. Trebalo je da s ostalim grupama OVK izvrše kopneni napad. Da bi olakšali srpskim borcima odbranu na granicama Kosmeta, naši piloti su u više navrata izvodili borbena dejstva na tom prostoru. Prvi od tih napada dogodio se 13. aprila, kada je oboren jedan apač, a atlantskoj brigadi naneti ozbiljni gubici.

Bombe na "Ponikve" osveta za poniženje u Tuzli

Još jedno poniženje od srpske avijacije NATO je doživeo 13. aprila kada su četiri naša aviona oborila jedan apač. Sledeći poraz bio je na tuzlanskom aerodromu 18. aprila 1999. S obzirom na to da se na ovom aerodromu stacionirao veliki broj neprijateljskih letelica, za šta su naši obaveštajci saznali, počelo je planiranje napada. Cela akcija je zbog više naleta trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka "Ponikvama" raketom sa zemlje oboren jedan srpski avion, u kome je poginuo potpukovnik naše vojske iz Kragujevca. Ostalih osam aviona se vratilo do Aerodroma "Ponikve". Pri ovom herojskom podvigu uništeno je 17 aviona i tri spasilačka helikoptera. Drugi izvori navode da je uništen 21 avion i tri helikoptera, te da su u lančanim eksplozijama uništena i dva transportna aviona, kao i značajan deo tehnike.

U znak odmazde NATO je tri dana uzastopno gađao Užice i Aerodrom "Ponikve", na koji je sručio preko 80 projektila. Pri ovom masovnom bombardovanju NATO agresora pogođena je i glavna pošta u centru grada. I pored toga, vitalne instalacije aerodroma nisu ozbiljnije oštećene, pa je on bio u funkciji sve do kraja NATO agresije.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 07, 2021 327

MOŽE DA ME MOLI ZA OPROŠTAJ DO SUTRA! Ivana je dosta ćutala TARI i ŠA a ovako je reagovala na to što će se useliti u NJIHOV STAN

in Rijaliti
Tara Simov je izjavila da se useljava u stan u kom je Nenad Aleksić Ša živeo sa suprugom…
mar 09, 2021 356

DARA URLALA NA 21 GODINU MLAĐEG TONIJA! HAOS ispred tržnog centra: Debilu, više NEĆU da TRPIM te klinačke FORE!

in Paparazzo
U poslednje vreme sve su jače glasine da između pevačice Dare Bubamare i njenog 21 godinu…
jan 06, 2021 601

Snimak koji OBILAZI REGION zbog rečenice dečaka iz Podgorice: CEO INTERNET VRI zbog njegovog odgovora na pitanje „Šta je priroda?“

in Žena
Činjenica je da dečji odgovori na neka pitanja često umeju da nas nasmeju, zabave ili…
mar 28, 2021 508

Srpska spisateljica otkrila ŠOKANTNU tajnu, region zanemeo: Tri poznate PEVAČICE SILOVALI su moćnici!

in Žena
Strasti se još uvek ne smiruju oko slučaja glumice Danijele Štajnfeld, koja je svog…
maj 27, 2021 360

ZMIJA GMIŽE USRED BEOGRADA, KAMERA SVE ZABELEŽILA: Budite na oprezu (FOTO)

in Beograd
Sigurni smo da vam ne bi bilo prijatno da tokom šetnje naletite na zmiju. Međutim, to…
mar 27, 2021 1461

VEZALA UNUKA ZA UŽE I PREBACILA GA PREKO VISOKE TERASE: Kad čujete razlog, shvatićete da ova baka NIJE NORMALNA

in Žena
Sama je sreća da se dečak (7) u celom poduhvatu nije povredio Ova baka iz Kine jasno je…
maj 30, 2021 227

DROGA JU JE ODVELA NA SAMO DNO, OTAC JE HTEO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO: U ratu je izgubila BRATA, dugo bila u KOMUNI!

in Paparazzo
Ćerka pevača i nekadašnja članica "Magazina" zbog narkomanije godine provela u komuni.…
mar 06, 2021 450

NENAD KRENUO DA KRSTI DECU: Pop mu tražio 10.000 dinara, a kod drugog je tek usledio ŠOK!

in Društvo
Nenad je hteo da na prvi rođendan krsti blizance, ali ga je dočekalo jedno veoma…
maj 06, 2021 653

MAJKA JE PRED SMRT REKLA DA JE 1 OD SINOVA SA SLIKE PSIHOPATA: 18 godina kasnije, desila se STRAVIČNA STVAR!

in Žena
Majka devetoro dece u pismu je naglasila da nije u stanju više da se nosi sa životom i…
maj 16, 2021 1006

Dušanu su se na televiziji smejali što je siromašan, a sada se saznala njegova tužna priča: Slušao sam kako mi se cela zemlja ruga, a sada sam se OŽENIO iako nemam para

in Društvo
Teška životna priča Dušana iz šou – programa ‘Ljubav je na selu’ pogodila je mnoge…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji