ŠOK Poznati meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje u junu!

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje vetrovito i relativno sveže vreme, a da će početkom sledeće nedelje biti najviše nestabilnosti.

Kako tvrdi, u drugom delu nedelje stabilnije i postepeno toplije, a oko 7. juna temperatura možda bude i blizu 30 stepeni. Oko tog datuma moguće je novo osveženje uz pljuskove, a za sada do sredine juna nema signala za jače i dugotrajnije otopljenje.

- U toku subote malo do umereno oblačno i uglavnom suvo ali vetrovito i ne baš preterno toplo vreme za ovaj deo godine. Uz pretežno sunčano vreme i jako sunce krajem maja sredinom dana u zavetrini od vetra dosta prijatno ali i dalje ispod proseka. Posle podne na severozapadu i severu Hrvatske ponegde moguća pojava lokalnog pljuska, dok se nad ostalim predelima regiona u toku noći očekuje povećenje oblačnosti, ponegde uz pojavu vrlo slabe kiše - kaže on i dodaje da će naoblačenje biti povezano sa još jednim, slabim, hladnim frontom koji se u jakom severozapadnim strujanju preko zamalja Baltika kreće ka našem delu Evrope.

- U nedelju oblačno i još malo hladnije u odnosu na subotu. Pretežno oblačno uz kišu bi trebalo biti nad većim delom Crne Gore (osim primorja), jugoistoku BiH (osim juga Hercegovine) kao i na jugu i jugoistoku Srbije. U tim predelima, preko 1000mnv može biti i naleta snega. Nad ostalim delom regiona promenjljivo oblačno i relativno sveže, ponegde uz lokalan pljusak i to uglavnom na severu regiona.

Danas i sutra vetrovito uz umeren, na udare povremeno i pojačan severozapadni vetar. Danas dnevni maksimum uglavnom od +15 do +22,a u nedelju od +12 do +20 stepeni Celzijusa.

Početkom nedelje vremenske prilike nad našim delom Evrope bi trebale biti pod uticajem visinskog ciklona sa centrom nad istokom Evrope dok će sa severa i dalje strujati relativno hladan vazduh.

Nad središnjim, a posebno istočnim predelima do srede pretežno oblačno i relativno hladno uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova, koji ponegde mogu biti i jaki uz ređu pojavu sitne tuče/grada. Nad zapadnim i južnim predelima regiona znatno manje oblaka uz više sunčanih intervala i uglavnom bez padavina.

Generalno, količina padavina uglavnom neće biti visoka i trebala bi se u proseku kretati oko 10mm, taloga, sa tim da bi zbog lokalne pojave pljuskova bilo velikih razlika na malom prostoru i nema načina da se unapred predvidi gde će oblak za kratko vreme sa ostavi i oko 25mm taloga, a gde kiše neće ni biti, najavljuje meteorolog.

- Ostaje relativno hladno vreme, posebno u ponedeljak kada će maksimumi nad velikom delom regiona ostati ispod +15 stepeni Celzijusa što je znatno ispod proseka za ovaj deo godine. Kao posledica ovako niskih temperatura na planinama središnje i istočne BiH, većeg dela Srbije i severa Crne Gore preko 1000mnv je i dalje moguća pojava snega.

Od srede visinski ciklon bi polako odmicao na istok, dok ka nama jačao greben anticiklona te bi uz sve više sunca i sve manje pljuskova temperature bile i postepenom porastu i do petka bi maksimumi dostizali i oko +25 stepeni Celzijusa. Oko 07.06. bi moglo biti još malo toplije uz maksimume i oko +30 stepeni Celzijusa, dok ja zatim moguće osveženje uz grmljavinske pljuskove.

Dugoročan prognostički materijal za sada do oko polovine juna nema signal za neko dugotrajnije ili jače otopljenje i uz održavanje jezgra anticiklona generalno severnije i zapadnije od tas teško da bi prava letnja toplota iz severne Afrike došla ka našem delu Evrope.

- Naredni dani relativno hladni i vetroviti, od sutra češća pojava kiše i pljuskova, posebno na istoku regiona, a postepeno otopljenje uz stabilizaciju vremena u drugom delu naredne nedelje - objašnjava Čubrilo.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji