Koji se tačno porez ukida u Srbiji: Šta to znači za radnike, a šta za poslodavce

Smanjivanje poreza na zarade je mera za koju se očekuje da stimuliše mlade da se uključe u privredni sistem ali i poslodavce da daju veće plate. Dodatno, umanjenje će značiti malim i tek osnovanim firmama

U Srbiji će biti ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka. Preciznije, 2,7 miliona dinara ili oko 22.881 evro.

Sagovornici ažu da je dobra, stimulativna mera i da je ohrabrujuće što se više govori o smanjenju poreza na zarade.

Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, osim te stavke, usvojiće se i trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70% na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

Ovo je protumačeno kao dodatni motiv za poslodavce, ali i prilika da mladi više zarade.

Šta misle poslodavci?

- Dobra je mera i rekao bih da više odgovara malim nego velikim firmama. Stimulativno je za novoosnovane firme. One koji tek osnivaju svoje biznise. To je zapravo podsticanje samozapošljavanja - kaže za Telegraf Biznis Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

Za državu bi bilo efikasnije, kaže nam, da se smanje ukupni porezi i doprinosi na zarade celoj privredi umesto što se opterećenje umanjuje samo za pojedine kategorije radnika.

Zajedno, ovo bi trebalo da bude korpus mera za zapošljavanje mladih i stručnima da ne budu preterano oporezovani za ono što zarađuju. Dodaje da procenat od 70 odsto treba pomeriti dodatno.

- S druge strane, mera podrazumeva tri godine rada kod jednog poslodavca, a za te tri godine poslodavac ne može da otpušta, što je slična mera kao kod korona minimalca. Međutim, velikim poslodavcima ovo može da bude izazov, jer ne bi mogao da otpušta čak ni iz opravdanog razloga (ukoliko radnik ne ispuni svoje radne obaveze) - navodi nam Drobnjaković.

Ukazuje da poslodavci potenciraju da se smanji porez već godinama i da je dobro što se sada priča o smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

- Smanjivanjem poreza mnogi koji su u nelegalnim tokovima dobijaju motivaciju da se vrate u legalno poslovanje. Niko ne želi da posluje na ivici zakona. Voleo bih i da zaživi progresivno oporezivanje, što bi rešilo dosta toga - navodi nam on.

Govoreći o drugoj meri, naš sagovornik dodaje da je ona naročito važna za nova preduzeća koja su u povoju, poput startapa. To bi dalje trebalo da doprinese većem zapošljavanju, pre svega mladih ljudi.

Mera se tumači kao odskočna daska za mlade da se uključe u privredni sistem i dobiju bolje zarade. Veliko olakšanje i stimulans biće i najavljeno ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Ono će se odraziti pre svega na zaposlene u IT sektoru, koji često imaju natprosečne zarade i vrlo lako dolaze do cenzusa kada se plaća ovaj porez, smatraju u Uniji.

Kako se računa?

Dohodak za oporezivanje utvrđuje se kao razlika između godišnjeg zbira prihoda koji su predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana uvećanog za iznos koji se poreskom obvezniku isplati po osnovu povraćaja doprinosa u prošloj godini.

Poresku osnovicu za plaćanje ovog poreza predstavlja oporeziv dohodak i onaj ko ovaj porez mora da plati ima pravo na lične odbitke, i to 40 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 363.907 dinara.

Pravo na odbitak poreski obveznik ima i za izdržavanog člana porodice od 15 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 136.465 dinara.

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto od dohotka za oporezivanje.

Godišnji porez na dohodak građana prijavljuje se nadležnoj Poreskoj upravi, u mestu poslovanja i obavljanja delatnosti, najkasnije do 15. maja tekuće godine. Poreska prijava se prijavljiuje i predaje u elektronskom ili papirnom obliku, na propisanoj poreskoj prijavi PPDG-2R.

Ukoliko se predaje elektronski, obveznik mora imati elektronski potpis.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

avg 05, 2021 727

“Mnogo je voleo, ali i patio”: Komšije Milana (20), koji se utopio u Savi, tvrde da je njegova smrt misterija!

in Beograd
Telo nesrećnog mladića pronađeno je nedaleko od splava na kojem je poslednji put viđen…
jun 16, 2021 627

"NEMAM VIŠE SUZA, SAMO SAM ŽELELA DA IDEM KUĆI..." NASTAVAK ISPOVESTI DALILE DRAGOJEVIĆ O GUBITKU BEBE...

in Paparazzo
Nakon što je u toku jučerašnjeg dana ispričala kako je protekao proces vantelesne…
apr 19, 2020 4014

Muž alkoholičar prijavio ženu za maltretiranje, tada je nesrećnica policiji otkrila jezivu istinu, ali jedno nije uradila

in Južna Srbija
Policija je uhapsila R.S. (59) zbog sumnje da je fizički maltretirao svoju suprugu R.S.…
sep 02, 2021 602

CARINICE DRSKO TRAŽILE MITO: Nisu očekivale da čovek snima, čak besno ODBILE JEDNU VALUTU i slale ga do bankomata (AUDIO)

in Društvo
Dve službenice carine na graničnom prelazu Slavonski Šamac između Hrvatske i Bosne i…
feb 19, 2021 1212

NAJGRĐI PUT NA BALKANU: Strava i žasu na putu FOČA - Šćepan Polje. To nije put već NUŽNO ZLO!

in Balkan
Pogledajte kako izgleda put Foča – Šćepan Polje koji povezuje dve države. Putevi na…
dec 01, 2020 763

OVO JE DRAGAN (26) KOJI SE UBIO ZBOG NESREĆNE LJUBAVI: Ostavio je oproštajno pismo, PREDUSIO JE SEBI IZ PUŠKE

in Zapadna Srbija
Karaklajić je bio u vezi sa devojkom iz okoline Ivanjice, ali se sa njom razišao pre više…
jun 14, 2021 682

POGLEDAJTE NEVEROVATAN SNIMAK IZ POŽAREVCA: Kroz centar provozao čudnu prikolicu, a jednu stvar su svi odmah primetili VIDEO

in Istočna Srbija
Nesvakidašnji prizor zabeležen je danas u centru Požarevca, a video snimak istog se brzo…
jul 24, 2021 507

"JE L' TO PRAVI POLJUBAC?" Dok je premijerka Ana Brnabić bila u emisiji, Predrag Sarapa gledao u telefon i razmenjivao hit poruke

in Društvo
Tviterom poslednjih dana kruži fotografija na kojoj se vidi da se voditelj jutarnjeg…
mar 19, 2020 2448

PREDVIĐANJE KORONAVIRUSA KOJE LEDI KRV U ŽILAMA! Simpsonovi nisu predvideli samo virus, već i BOLEST TOMA HENKSA

in Žena
Tvrdnja koja ostavlja bez daha je da se Henks u dugometražnom filmu "Simpsonovi" iz 2007.…
okt 06, 2020 2072

SA SLAVLJA U SMRT: Milica (18) poginula kad se vraćala sa proslave kod razrednog

in Društvo
Umesto proslave 63 godine škole koja je trebalo da se održi danas, profesori i đaci Druge…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji