TROVAČICA SANJA IZ SMEDEREVA HTELA DA POBIJE SVE KOLEGE: Sipala pesticid u zajedničku kafu, a sada proglašena NEURAČUNLJIVOM!

Laborantkinja Poljoprivredno-savetodavne stručne službe u Smederevu Sanja Nikolić (41), osumnjičena da je aprila ove godine otrovala dve osobe sipanjem pesticida u kafu, proglašena je neuračunljivom, saznaju Novosti. Više tužilaštvo tereti je za teško ubistvo u pokušaju, i traži psihijatrijsko lečenje u zatvorskoj bolnici.

- Više javno tužilaštvo u Smederevu je u postupku protiv osumnjičene Sanje Nikolić podnelo sudu predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa. Ovo se zahteva zbog postojanja opravdane sumnje da je počinila krivično delo teško ubistvo u pokušaju - potvrdila je za Olivera Milojević, portparolka tužilaštva koja je i vodila postupak.

Sanja N. uhapšena je u aprilu pod sumnjom da je u posudu sa kafom, koju su inače pili zaposleni u PSSS, sipala pesticid metomil, koji spada u otrove prve kategorije. Nakon što su "toksičnom" kafom poslužena dvojica klijenata, pozlilo im je i upućeni su na lečenje na VMA. Ustanova je odmah zapečaćenja, a istraga je ubrzo dovela do laborantkinje u Fitosanitarnoj laboratoriji, koja je uhapšena.

U Tužilaštvu navode da je istragom u poslednjih šest meseci dokazana njena krivica.

- Dokazni postupak potvrdio je sumnje tužilaštva. Pored ostalog, pronađeni su tragovi otrova na rukavici na kojoj je nađen i DNK Sanje N. Veštačenje je pokazalo da je koncentracija metomila bila smrtonosna, zbog čega je i ova kvalifikacija krivičnog dela - teško ubistvo u pokušaju - navodi portparolka tužilaštva Olivera Milojević.

Veštačenjem na zahtev tužilaštva utvrđeno je i da je Sanja u trenutku izvršenja krivičnog dela bila neuračunljiva.

- Tim stručnjaka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu obavio je psihijatrijsko veštačenje duševnog zdravlja, uračunljivosti i procesne sposobnosti osumnjičene, i utvrdio da su njena "sposobnost shvatanja dela i mogućnost upravljanja postupcima bile isključene" - navodi tužiteljka.

Zbog ovoga je i predložena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. Inače, Sanja Nikolić, koja je još u pritvoru, tokom postupka negirala je sve optužbe.

O predlogu tužilaštva odlučuje Viši sud. Predočeni su materijalni dokazi, a biće saslušani veštaci i svedoci. Mera obavezog lečenja u zatvorskoj bolnici može biti izrečena tek ukoliko sud utvrdi da je osumnjičena počinila krivično delo za koje se tereti.

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, ona nije imala konkretnu metu, već je htela da ubije sve zaposlene. Srećom, unete doze nisu bile smrtonosne. Navodno, motiv ovog jezivog zločina je - osveta, jer je bila predmet ogovaranja po firmi.

Pre trovanja navodno je bila u ljubavnoj vezi za koju je saznao njen suprug. Želeći da se odbrani, ona je mužu rekla da to nije bilo dobrovoljno već da je silovana.

- Njih dvoje su to prijavili policiji, pa je pokrenuta istraga. Ljubavnik je priveden i posle opsežnog ispitivanja utvrđeno je da nije bilo prisile, a ona je zbog toga dobila krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje krivičnog dela - rekao je izvor iz policije.

Prema rečima sagovornika, ona je bila ubeđena da ju je neko od kolega "otkucao" kod supruga, a sve se pogoršalo kada su počeli da je ogovaraju u firmi.

- Pošto je to malo mesto, sve se brzo pročulo. Sanja je postala predmet ogovaranja i glavna tema među zaposlenima u Fitosanitarnoj laboratoriji. Ogorčena, odlučila je da se osveti kolegama i sipa im otrov u kafu - objašnjava izvor iz MUP.

Otrovnu kafu je delimično popilo troje ljudi - dva gosta i jedan zaposleni. Srećom, oni su odmah medicinski zbrinuti, a potom i lečeni nekoliko dana na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega su pušteni kući. Odmah je stavljen katanac na ustanovu. U policiji je tokom naredna dva dana saslušano svih 14 zaposlenih.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta u Beogradu su ubrzo utvrdili da se u kafi nalazio insekticid.

Dejan P., suprug Sanje N. priveden je u policiju, a potom i pušten, zbog bacanja Molotovljevog koktela u dvorište ljubavnika svoje žene. Dejan P. je najpre "pao" na poligrafu, a potom i priznao delo, tvrdeći da nikoga nije želeo da povredi. On se, u redovnom postupku, tereti za izazivanje opšte opasnosti, saznajemo u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu. Inače, pre ovoga, Dejan P. napisao je više prijava protiv ljubavnika svoje supruge sa tvrdnjama da ju je on silovao.

Policija i tužilaštvo su utvrdili da je reč o lažnom prijavljivanju, osmišljenom kao čin odbrane njegove supruge zbog ljubavne afere. Sve ovo bilo je, kako se veruje, i motiv za osvetu kolegama koje su je ogovarale.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji