KiM

KiM (160)

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin prokomentarisao na Tviteru jedan detalj s jučerašnje sednice Saveta bezbednosti UN povodom tzv. vojske Kosova.

Обратили смо пажњу да је Александар Вучић наступио поред таблице „Србија“ као и представници чланица СБ УН (Русија, Кина, САД и др.). А Хашим Тачи – поред таблице „Хашим Тачи“. Све је исправно.

Генерални секретар УН је примио Председника Србије, док је састанак са Тачијем одбио.

— Александр Чепурин (@AVChepurin) December 18, 2018

Obratili smo pažnju da je Aleksandar Vučić nastupio pored tablice ’Srbija‘ kao i predstavnici članica SB UN (Rusija, Kina, SAD i dr.). A Hašim Tači — pored tablice ’Hašim Tači‘. Sve je ispravno. Generalni sekretar UN je primio predsednika Srbije, dok je sastanak sa Tačijem odbio", napisao je Čepurin.

 

Vučiću "predsedniče", Tačiju "gospodine"

Takođe, ono što je Dačić primetio jeste da su se Tačiju obraćali sa gospodine, dok su Vučića nazvali predsednikom.

 

- Ali, mi smo smo još jednom uradili ono što je do nas, ukazali smo na kršenje rezolucije 1244 upozorili na moguće teškoće i posledice na mir i stabilnosti u regionu i apelovali na međunarodnu zajednicu da spreče poteze Prištine i pozvali Prištinu da raspusti tu vojsku i povuče takse - kazao je Dačić i dodao je i da nije bilo realno očekivati da će se to zaista i dogoditi. Međutim, ono što je prokomentarisao je da su se na sednici Saveta bezbednosti Vučiću obraćali sa "predsedniče Vučić", a Tačiju sa "gospodine Tači".

Podsetimo, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana je sednica, na zahtev Srbije i Rusije, povodom odluke Prištine o formiranju vojske. Sednica je bila otvorena za javnost.

Da li smo spremni za novu 1999- tu, i imamo li snage da mladež šaljemo u rat i ima li ona uopšte elana za to? Da se desi nagori scenario mogući, gde bismo bili?!

 

Prema pisanju medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaustavio je prodor albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije i sprečio eskalaciju nasilja porukom da je Vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se ROSU ne povuče, a Đurić ne bude pušten na slobodu.

Ovo je jedno od glavnih dešavanja poslednjih dana u našoj državi, i upravo ono sa sobom vuče mnoga druga pitanja...

 

Da li je Srbija spremna na rat? Da li smo spremni za novu 1999- tu, i imamo li snage da mladež šaljemo u rat i ima li ona uopšte elana za to?

 

Upravo ta pitanja, ali i pitanja o patriotizmu i mogućim scenarijima izbijanja rata razgovarali smo sa bivšim junacima naše domovine, ratnim veteranima i herojima s Košara.

 

Tomislav Račić (42) alijas vodnik "Plamen" čovek je bez ordena, koji ga nije "zaslužio" jer nije ranjen. Ipak ono što ga je proslavilo jeste to što su svi vojnici za koje je on bio zadužen - preživeli prvu liniju odbrane i užasnu agresiju koju je nad Vojskom Jugoslavije sprovodila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) iz Albanije.

 

Iako se prokletstva na Prokletijama dovoljno nagledao, osetio dovoljno mirisa krvi i brinuo o životima svojih saboraca, i danas bi se drznuo da ode u rat. Razlog za to i dalje je velika ljubav prema otadžbini, ali i ideologija da je Kosovo i dalje srpsko, i da tako i treba da ostane!

 

- Kako radim noćnu smenu, na dan hapšenja Marka Đurića probudio sam se nešto popodne. Bilo mi je neverovatno šta vidim na televiziji. Čuo sam se sa prijateljima veteranima, i bili smo spremni da idemo na administrativnu liniju, ali - čime? Goloruki ili sa kukama i motikama? Jer, naoružanje može da nam da jedino Vojska, a ona nije započela delovanje... - priča vodnik, a na postavljeno pitanje da li današnja mlada Vojska, golobrada poput one koja je bila na Košarama ima snage da se bori za našu zemlju, otima mu se uzdah iz grudi.

 

- Šta da vam kažem...Ko će njima danas da se suprotstavi?

Verujem da su vojnici koji su se dobrovoljno prijavili za odsluženje vojnog roka fizički sposobni za to. Ipak, brojčano ih nema toliko, iako se u medijima barata nekim suludim ciframa koje je onomad imala Vojska Jugoslavije, a tad je služenje bilo obaveza svakog Srbina. Danas je to samo dobra volja, koja je sistematski uništila našu zemlju.

 

- Priča se u medijima da imamo vojsku koja broji 15.000 ljudi. Ipak, koliko je tamo onih koji su u vojsci jer drugde nemaju posao, i koji bi raskinuli ugovor i iz zemlje otišli čim bi se zapucalo? - kaže Plamen i dodaje da iskreno sumnja u brojčanost naših vojnika dodajući da ni naoružanje nije takvo da može da garantuje da smo dovoljno jaki da im stanemo na crtu.

 

- Sećam se, i Vojska Jugoslavije imala je naoružanje, pa se dešavalo da su se upravo ti tenkovi kvarili na prvoj liniji odbrane - pucali su ležajevi, kaiševi...Danas svega ima, ali za slikanje. O čemu pričamo dalje kad pripadnici naše Vojske koji se nalaze na administrativnoj lilniji nemaju osnovne potrepštine za higijenu, a to je potrošna roba u Vojsci, oduvek bila... Dole momci sami kupuju sapun, toalet papir, jer im Vojska ništa ne obezbeđuje. Sve je nalickano, od novih uniformi do poligona, kad dolaze mediji.

 

Osim ukidanja redovnog služenja vojnog roka, kako kaže Račić, našu omladinu upropaštavaju društvene mreže, mobilni telefoni i rijalitiji.

 

- Siguran sam da, prema posmatranju svog okruženja i slušanja raznih priča čak 80 odsto mladih ne pomišlja na delovanje u slučaju izbijanja rata. A, uostalom, ako Vlada nije sposobna da to uradi, kako onda da bilo šta urade mladi ljudi, veterani, bilo ko od nas ko je spreman da brani Kosovo. Jer, da se razumemo prema rezoluciji 12.44 mogli su da pošalju 1.000 vojnika i rasporede ih po Kosmetu. Ipak, to niko nije uradio, a i da jeste, pitanje je imamo li naoružanja i snage za to i dodaje da se i u ovim situacijama smeje masi u lice.

 

- Pogledajte šta se usled ovih nereda dešava u rijalitiju. Oblače ih u uniforme dok napolju samo što nije izbio rat. Ne bih da komentarišem ponašanje države u ovim situacijama jer nisam stranački opredeljen, ali je sporno to što su oni u rijalitiju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom nosili maskirne uniforme, i to one sa oznakom Vojske Srbije. Da nisu imale oznaku, sve bi bilo u redu, ali ovako... to je puko podsmevanje narodu koji to gleda - zaključuje Račić.

 

Vodnik "Plamen", koji je u ratu sačuvao svoje vojnike i uprkos mišljenju koje zadržava za sebe, a koja se tiču cele pozadine izbijanja nereda, ima ambiciju da ponovo brani svoju zemlju.

 

Ipak, tako ne razmišljaju baš svi heroji s Košara.

 

Ima i onih koji su, posle golgote na Prokletijama osetili sva iskušenja života, i koji bi dvaput razmislili da li bi branili zemlju kojoj su bili spremni da daju sve, a koja im nije dala ništa.

 

Jedan od njih je Jovica Rajković, kojeg je prava nesreća zadesila posle očeve smrti kad su njemu na staranje ostale bolesna majka i sestra. Zbog nege koju mora da im pruži 24 sata dnevno ne može da radi, zbog čega jedva krpi kraj s krajem, a o ponovnom odlasku u rat bi dobro razmislio.

 

 

 

- Kakva me je katastrofa sada zadesila - nisam spreman da idem u rat.

 

To kako se država ophodi prema nama borcima i to koliko ih mi uopšte ne zanimamo je poražavajuće, pa zato - neka idu oni pa neka ratuju. U ovu državu sam iskreno razočaran. Došao sam do toga da nemam za hleb, ne mogu da radim jer imam bolesnu majku i sestru, i svakog dana mi je sve teže i teže - kaže Jovica i dodaje da mu se nimalo ne dopada kako se situacija odvija na Kosovu.

 

- Da je dobro, nije! Teroristi namerno izazivaju haos, a njih podržava Zapad. Mi, da se upustimo u rat opet bismo izvukli deblji kraj baš kao '99. godine. Naša vojska danas nema snage. Slabi su mladi, i nisu oni krivi što je ukinut vojni rok. današnji momci, koji imaju 19 godina nemaju pojma šta je vojska. Pa ko će onda da nam ratuje? - pita se on.

Za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, NATO avioni F-16 su 14. aprila kod Đakovice, u četiri odvojena napada, bombardujući kolonu izbeglica, ubili 73, a ranili 36 albanskih civila.

 

Zločin se desio usred bela dana, pri potpuno vedrom vremenu. Albanski civili su se vraćali kućama, a onda su ih NATO avioni žive spržili.

 

Među poginulima je bilo 16-oro dece, a NATO je, u početku, besramno krivio vojsku SRJ za ovaj monstruozni zločin.

Državna televizija je, nekoliko dana posle ovog zločina, objavila transkript i audio zapis razgovora NATO pilota i "avaksa".

 

- Dobar dan. Čarli Bravo, na poziciji sam deset. Ispod - nikakvog kretanja. Molim informaciju o crvenim migovima.

 

- Čarli Bravo, Majka (avaks) ovde. Patroliraj prema severozapadnom pravcu Prizren - Đakovica. Crvenih migova nema u vazduhu.

 

- Ok, idem na 3.000 fita.

 

-Dobijaš pojačanje za 10 minuta. Biće nešto interesantno južno od Đakovice.

 

- Izlazim iz oblaka, još ništa ne vidim.

 

- Produži na sever, kurs 280.

 

- Držim 3.000 fita, ispod mene je kolona automobila, nekakvi traktori. Šta je to? Tražim instrukcije.

 

- Da li vidiš tenkove? Ponavljam, gde su tenkovi?

 

- Vidim traktore, valjda crveni nisu kamuflirali tenkove u traktore.

 

- Kakav je to čudan konvoj? Kakvi civili, dođavola? To je sve srpsko maslo! Uništi cilj!

 

- Šta da uništim, traktore? Obične automobile? Ponavljam, ne vidim nikakve tenkove. Tražim dopunske instrukcije!

 

- To je vojni cilj! Potpuno legitiman vojni cilj! Uništi cilj! Ponavljam, uništi cilj!

 

- Razumeo. Lansiram.

 

Ne samo što je zločinačka NATO komanda htela da ubedi javnost da su Srbi izvršili masakr, već su, kada su razotkriveni, okrivili i svog pilota da je on napravio grešku.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je sa vršiocem dužnosti šefa Kancelarije EU na KiM Anom Karin Platon i ambasadorima država Kvinte o dijalogu Beograda i Prištine

Kurti je, kako je navedeno iz njegovog kabineta, istakao da je Priština pokazala spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu", ponovivši da je usmerena ka sporazumu koji je fokusiran na "uzajamno priznavanje", prenela je "Koha".

 

Na sastanku je, kako se dodaje, bilo reči i o registarskim tablicama, političkim dešavanjima na KiM i političkoj situaciji u regionu.

 

Sastanak sa Platon i ambasadorima država Kvinte usledio je nakon što se Kurti u sredu u Prištini sastao sa izaslanicima EU i SAD, Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, koji su danas u Beogradu razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Žozep Borel je u četvrtak rekao da nažalost, nije postignut dogovor, ali da to nije kraj priče

Američke trupe u okviru NATO-a raspoređene su duž glavnih puteva na severu Kosova i Metohije nakon neuspeha pregovora u Briselu, javlja Asošijeted pres.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je u četvrtak posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu da „nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče“.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je u petak da su, iako su mnogi razočarani što juče u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da će se predsednik Aleksandar Vučić obratiti javnosti povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u nedelju u 13.30 iz Palate Srbija.

– Vučić je odložio obraćanje upravo zbog toga što ne može da se pomiri sa tim da imamo sukobe na Kosovu, da nemamo rešenje, i danonoćno radi na iznalaženju rešenja – kazao je Petković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kosovski premijer najavio osvajanje srpskih opština; BIA ima operativne podatke da Albanci spremaju operaciju „Oluja na sever“

Kosovski premijer Hašim Tači zapretio je juče Beogradu da će, ukoliko Srbija odbije da potpiše sporazum s Prištinom, upotrebiti oružje! Tači je poručio da, ako ne bude sporazuma, institucije „države Kosova“ uspostaviće vlast i na severu pokrajine.Prevedeno sa „diplomatskog jezika“, Tači je Srbiji zapretio ratom. Tači je rekao da postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Prvi - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i EU.

- Nadam se da će se na kraju to i desiti - rekao je Tači.Drugi scenario je, dodaje Tači, da Srbija odbije predlog sporazuma i u tom slučaju bi sve institucije „države Kosova“, uz pomoć međunarodne zajednice, proširile svoje nadležnosti i na sever.- To rešenje bilo bi najteže za Srbe - zapretio je Tači.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ima operativne podatke da Albanci s Kosova u tajnosti pripremaju operaciju „Oluja na sever“.

Direktor Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelković kaže da su Tačijeve izjave zapravo „nastavak pretnji koje je izneo i na sastanku 2. aprila u Briselu, a koje sada izgledaju kao pretnja agresijom na sever Kosova ili nekakvom ‘olujom 2’“. On je potvrdio da su upravo Tačijeva upozorenja o nametanju kosovskih institucija severu, ako Beograd ne prihvati sporazum, bila razlog „povišenih tonova“ u dijalogu, odnosno reagovanja vicepremijera Aleksandra Vučića na Tačijev nastup.- Ipak, takav scenario nije realan i pretnje su računate na to da uplaše Srbiju - rekao je Anđelković.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, u Tačijevom nastupu vidi nagoveštaj da bi vlasti u Prištini mogle pokušati silom da uspostave svoje institucije na severu Kosova.- Tači ne bi upućivao takve pretnje da mu nije dat signal od vodećih sila Zapada da bi moglo da se računa s nametanjem rešenja, što ne bi bio presedan budući da to nije prvi put da se Srbiji u finalu nekog pregovaračkog procesa preti silom - kazao je on.Radić je, međutim, uveren da Vlada Srbije ima još manevarskog prostora da izbegne takav scenario.

U banjalučkom porodilištu 1992. godine preminulo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika. Slađana je preživela, ali je umrla u Prijedoru 2005.

Stojan Kobas, otac jedne od banjalučkih zvezdica Slađane Kobas, preminuo je u Prijedoru u 65. godini.

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić rekla je da je odlazak Stojana Kobasa veliki gubitak, jer je on svake godine sa majkama iz ovog udruženja prisustvovao parastosima i obeležavanju smrti banjalučkih zvezdica.

- Svake godine majke iz Udruženja dolaze na obeležavanje smrti naših bebica. Stojan Kobas nije član našeg Udruženja, ali svake godine je dolazio na obeležavanja i polagao crvenu ružu na grobnicu 12 beba - istakla je Tubićeva.

Stojan Kobas biće sahranjen sutra u 13 časova na Gradskom groblju u Prijedoru.

Saučešće porodici Kobas uputili su predstavnici Udruženja "12 beba" i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U banjalučkom porodilištu 1992. godine preminulo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika. Slađana je preživela, ali je umrla u Prijedoru 2005. godine od raka koljena koji je dobila kao posledicu nedostatka kiseonika dok je bila novorođenče.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija te 1992. godine zabranio je sve letove iznad BiH, a zbog ratnih dejstava put prema Srbiji bio je zatvoren.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da nema smisla dati kosovsko tržište Srbiji i da, do priznanja kosovske nezavisnosti, ne odustaje od ukidanja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Haradinaj je gostujući u emisji “Interaktiv” na KTV ocenio da je ideja Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja o reciprocitetu sa Srbijom “uvođenje na mala vrata ukidanja takse”.

Haradinaj je rekao da ako pobedi na izborima neće odustati od taksi dok Srbija ne prizna Kosovo.

– Prošli smo kroz teškoće, ali ne menjamo pravac za Kosovo. Kosovo mora zaključiti svoju državnost, porezom do priznanja. Porez je put do priznavanja. Tržište. Nema smisla dati tržište Srbiji. Ako otvorimo tržište, odnos je 99 prema 1. Iza ideje reciprociteta krije se ukidanju poreza. Ako uspostavimo reciprocitet, Srbija može da osvoji naše tržište – poručio je Haradinaj, prenosi “Gazeta ekspres”.

 

Nije dobro ukinuti takse pre nego što Srbija prizna Kosovo, ocenjuje Haradinaj i dodaje da “nije slučajno što ga je pozvao Specijalni sud”.

Kada je nešto u interesu SAD onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT

- Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti - to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Kada im je potrebno… Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. 10.000 kilometara od američke obale. U trenu su je izbombardovali - ispričao je Lavrov.

On je podsetio da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak, preneo je Sputnjik.

Kako se kasnije otkrilo, nisu bila u pitanju tela civila, već militanata, preobukli su ih u civilnu odeću i razbacali.

- Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju. Formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti - dodao je on.

Na Krimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Kosova može, a samoproglašenost Krima - ne, to se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida, zaključio je Lavrov.

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin izdao je naređenje da Rusija odmah prizna nezavisnost Kosova i to posle reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Krimu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao se na situaciju sa Kosovom, objašnjavajući zašto Beograd ne može da prizna Krim kao deo Rusije.

„Ako bismo mi to uradili danas, mogli bi da naprave analogiju sa Kosovom. Rekli bi da je po istom principu i Kosovo nezavisno, i da mi više nemamo prava da se borimo za njega. Smatram da svaki normalan čovek i u Rusiji i u drugoj državi to razume“, rekao je Vučić televiziji „Rusija 24“.

Srpski lider je nekoliko puta naglasio da odnosi Moskve i Beograda ostaju dobri, da Srbija neće da podrži antiruske sankcije i da je taj stav nepromenjen.

„Recite mi da li Rusija ima boljeg prijatelja koji u najtežim uslovima čuva svoje prijateljstvo i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu. Recite mi koja je to država i gde se nalazi?“, dodao je Vučić.

Na ove reči reagovao je Vladimir Vladimirovič Putin i izdao naredbu vladi da Moskva odmah prizna nezavisno Kosovo i pozvao je Hašima Tačija da mu to saopšti.

Da li je ovakva odluka plod Vučićeve izjave ili novca albanskih lobista ostaje da se vidi...

Ova vest je izmišljena! Razlog? Danas je 1. april, svetski dan šale i pošalice! Oprostićete nam, naravno, na ovoj prvoaprilskoj šali, zadatak nam je bio da vas malo razveselimo u ovom danu koji bi trebalo da nas podseti koliko je humor bitan u životima svih nas. Nadamo se da smo uspeli!

Strana 1 od 12

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji