ZVECKANJE ORUŽIJEM: Tači preti ratom!

Kosovski premijer najavio osvajanje srpskih opština; BIA ima operativne podatke da Albanci spremaju operaciju „Oluja na sever“

Kosovski premijer Hašim Tači zapretio je juče Beogradu da će, ukoliko Srbija odbije da potpiše sporazum s Prištinom, upotrebiti oružje! Tači je poručio da, ako ne bude sporazuma, institucije „države Kosova“ uspostaviće vlast i na severu pokrajine.Prevedeno sa „diplomatskog jezika“, Tači je Srbiji zapretio ratom. Tači je rekao da postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Prvi - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i EU.

- Nadam se da će se na kraju to i desiti - rekao je Tači.Drugi scenario je, dodaje Tači, da Srbija odbije predlog sporazuma i u tom slučaju bi sve institucije „države Kosova“, uz pomoć međunarodne zajednice, proširile svoje nadležnosti i na sever.- To rešenje bilo bi najteže za Srbe - zapretio je Tači.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ima operativne podatke da Albanci s Kosova u tajnosti pripremaju operaciju „Oluja na sever“.

Direktor Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelković kaže da su Tačijeve izjave zapravo „nastavak pretnji koje je izneo i na sastanku 2. aprila u Briselu, a koje sada izgledaju kao pretnja agresijom na sever Kosova ili nekakvom ‘olujom 2’“. On je potvrdio da su upravo Tačijeva upozorenja o nametanju kosovskih institucija severu, ako Beograd ne prihvati sporazum, bila razlog „povišenih tonova“ u dijalogu, odnosno reagovanja vicepremijera Aleksandra Vučića na Tačijev nastup.- Ipak, takav scenario nije realan i pretnje su računate na to da uplaše Srbiju - rekao je Anđelković.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, u Tačijevom nastupu vidi nagoveštaj da bi vlasti u Prištini mogle pokušati silom da uspostave svoje institucije na severu Kosova.- Tači ne bi upućivao takve pretnje da mu nije dat signal od vodećih sila Zapada da bi moglo da se računa s nametanjem rešenja, što ne bi bio presedan budući da to nije prvi put da se Srbiji u finalu nekog pregovaračkog procesa preti silom - kazao je on.Radić je, međutim, uveren da Vlada Srbije ima još manevarskog prostora da izbegne takav scenario.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji