Čuveni američki fotograf traži prelepu Milijanu sa Kosova, koju je fotografisao 1989: Objavio je njenu sliku posle 29 godina (FOTO)

Slavni fotograf Stiv Mek Kari je na svom Instagram profilu objavio fotografiju devojčice Milijane Vukmirović. Fotografija male Srpkinje sa ocem je snimljena na Kosovu 1989, četiri godine posle one planetarno poznate. Jedan od onih koji ga prate predložio je da bi bilo lepo pronaći fotografiju nje odrasle.

Devojčica ima sivu majicu dugih rukava i oko vrata lančić sa krstom. Pored nje stoji njen otac, kome ne vidimo lice već samo da nosi štap u rukama. Kako je u komentaru napisala jedna korisnica Instagrama: "Šteta što se ne vidi otac. Obožavam vaše slike sa Balkana. Bili ste tamo 1989. godine kada sam ja rođena u Hrvatskoj".

View this post on Instagram

Milijana Vukmirovic, a young Serbian girl with her father living in #Kosovo, Former #Yugoslavia, 1989.

A post shared by Steve McCurry (@stevemccurryofficial) on

Ima komentara da je devojčica "prelepa", a kako se navodi u jednom komentaru: "vaši portreti su veoma duboki i prepuni priča".

Stiv Mek Kari je vrhunski fotograf dokumentarne fotografije koji je posetio fascinantna mesta: Pakistan, Kambodžu, Šri Lanku, Indiju, Japan, Tibet... i uhvatio momente koji nam prikazuju u kakvim uslovima tamo ljudi žive.

Lik devojčice iz Avganistana s naslovne strane "National Geographic-a" iz 1985. godine je i dalje prepoznatljiv ljudima širom sveta.

Mek Kari je radio na priči o sovjetskoj okupaciji Avganistana i izbegličkoj krizi. U šatorima obližnjeg izbegličkog kampa Nasir Bagh bila je organizovana škola u koju je on jednog dana zašao. Nije imao često priliku da fotografiše žene, ali u šatoru su bile devojčice mlađe od 13 godina koje nisu morale da nose burku i lica su im bila otkrivena.

ŠARBAT GULA

Fotograf je brzo reagovao i snimio legendarnu fotografiju. Ime mlade Avganistanke otkriveno je tek 17 godina pošto je slika objavljena. Reč je o Šarbat Guli koja je sa svojom porodicom živela u istočnom Nangarhu kada su Sovjeti izvršili invaziju na Avganistan 1979. godine.

Mek Kari sada traži Milijanu. Moguće je da se udala i promenila prezime. Ako je nekome poznato gde se nalazi i ako je možda lično poznaje, neka nam se javi na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji