Kriminal

Kriminal (452)

Kada se izgovori ime - Dragan Malešević Tapi - ono se vezuje pre svega za masone i masoneriju. Rođen je 22. januara 1949. u Beogradu. Smatra se da je bio jedan od vodećih predstavnika hiperrealizma u srpskom slikarstvu.

Umro je 29. oktobra 2002. godine. Njegova smrt je izazvala pravu buru u javnosti. I dok jedni tvrde da je umro nesrećnim slučajem, drugi tvrde da je ubijen.

Nebojša Tubić Žabac rekao je jednom prilikom da je Tapi bio odličan falsifikator i da kad on falsifikuje novčanicu niko ne može da provali.

"Jednom mi je rekao da 'radi' neku sliku, nekog Modiljanija, i kaže mi: 'Nije puno, ima da ode u Japanu za 7 miliona'. Bio je povezan sa nekom teškom organizacijom. Kad god je trebalo da se čuje sa njima, on se izgubi", ispričao je svojevremeno Žabac.

Kako tvrdi Žabac "neko je napalio Legiju i Limara da kod Tapija ima pet miliona love".

"Prave love i pet miliona falsifikovane. Oni su hteli da otkriju gde je ta prava lova. I onda su ga maltretirali, tukli lopatom, stavljali mu kesu na glavu. Dva puta mu stavljali kesu na glavu misleći da će sigurno kao da progovori. Hteli su da ga zastraše. Treći put kad su mu stavili kesu na glavu, Tapi je umro", izjavio je Žabac.

S druge strane pisac Dejan Lučić kaže da je Tapi bio veliki patriota ali da je ubijen zbog toga što je mnogo znao o političarima.

"Dragan Malešević Tapi je bio veliki patriota i dobar čovek. On je govorio da se mason rađa a ne da se postaje. Tapi je radio svojevremeno za saveznu Udbu i to nikada nije krio. Znao je mnogo a pod sobom je imao nekih 500 masona koji su mu uvek iznosili podatke o lopovluku političara. Pošto su se sve te informacije slivale kod Tapija on je likvidiran u policiji kesom na glavu", ispričao je jednom prilikom Lučić.

Nekadašnji operativac DB Boža Spasić govoreći o Tapiju kaže kako je Malešević prvo gradio karijeru u Francuskoj.

"Možete zamisliti da je on kao neko ko je imao 18 godina počeo da falsifikuje vozne karte Beograd-Pariz. Vi ste kod njega mogli da za 10 maraka kupite tu kartu koja je inače koštala 300 maraka", ospričao je Spasić.

On naovi da je Tapi bio veoma privržen službi i da je dolazio u kontakt sa službom zahvaljujući Giški.

"Za operaciju 'Dunav' Giška je tražio da Tapi bude 'čistač'. To kako je očistio tragove je za Nemce i dan danas enigma", ispričao je Spasić.

Kako kaže Tapi je umeo da se hvali kako će oboriti režim.

"Umeo je kasnije da sa sobom vodi nekog Jovu koji je kao umeo da predviđa. Jedno veče je uspaničeno došao na sastanak sa mnom. I tad mi je rekao kako je Jova video da neko u jednoj zgradi u Ljubljani sedi i planira raspad Jugoslavije", rekao je Spasić.

A ŠTA JE GOVORIO TAPI...

Tapi je govoreći o masonima rekao da masonerija ima izuzetan značaj svuda u svetu.

"U svim najvažnijim odlukama učestvuju masoni. Ako uzmemo Ameriku za vodeću svetsku silu, samo tamo ima nekoliko miliona članova u masonskim ili paramasonskim organizacijama. Ono što međutim nismo znali je i da je raširena crnačka masonerija. Masonerija crnih, 'Prince Hall', ima 800.000 muških i 300.000 ženskih članova. A tek gde je bela masonerija", rekao je jednom Tapi.

On je pojasnio da se u crnoj masoneriji nalaze i beli članovi a u beloj nema crnaca.

"Crna i bela masonerija odlično sarađuju, kao i crna i bela loža. U američkoj armiji postoji institucija vojnih loža. Napredovanje je nezamislivo bez članstva u masonskoj organizaciji", ispričao je tada Tapi.

Dotakao se i Josipa Broza Tita.

"Ljudi koji ništa nisu pročitali o masoneriji a ipak žele nešto ružno da kažu o tome kažu - Glavni mason je bio Tito. Na ovim prostorima je postojala samo jedna masonska orgaizacija sve do 1926. Tad se iz Velike lože Jugoslavije izdvojila hrvatska loža Libertas. Jezuiti su sazidali u Zagrebu Jezuitski kolegij, čiji je glavni program bio progon i uništavanje masonerije", ispričao je Tapi.

Tvrdio je da je u loža Libertas bila protiv masonerije sa ovih prostora.

"I Tito je pripadao toj loži. Ali nije odlazio na sastanke, nije ga previše interesovalo. To je kasnije iskorišćeno kada ga je Čerčil u Napulju u jednom škotskom ritualu uzdigao na 33. stepen", otkrio je Tapi.

Marko Borak je tek zakoračio u punoletstvo kada je njegov život brutalno okončan na beogradskom pločniku.

Marko Borak, mladić sa Dorćola, bio je ogorčen na sve koji su se devedesetih preko noći obogatili dok je običan narod grcao u siromaštvu i zbog toga je rešio je da uzme pravdu u svoje ruke. Iako tada još uvek maloletan, postao je strah i trepet Dorćola, o čemu govori grafit: "Vi koji dolazite, pazite se Malog Mareta!"

Pucao je na mnoge opasne momke, dizao im u vazduh lokale i automobile, otimao im novac i delio siromašnim komšijama, zbog čega su ga zvali Robin Hud. Voleo je da kaže da otima bogatašima jer su "jajare koje, takođe, pljačkaju narod". Skončao je na beogradskom asfaltu maja 1995. godine.

Mali Mare je, kao tinejdžer, početkom devedesetih gledao kako pošten svet propada, dok se oni sa dna društvene lestvice naglo bogate. Uzeo je pravdu u svoje ruke i počeo da maltretira novu elitu. Bacao im je bombe u lokale, postavljao eksploziv pod automobile, pravio im sačekuše, pucao im u noge i otimao novac koji je posle delio siromašnim komšijama. Imao je običaj da žrtvi telefonom najavi sledeći poduhvat. Nikada nije osuđen, jer svedoka njegovih zlodela nije bilo.

Kasnije, na suđenjima, bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških povreda, podmetanja bombi, razbojničke krađe, izazvivanje opšte opasnosti... Za tako malo vremena, kazuju njegovi bliski prijatelji, napravio je više stvari, nego malo ko od poznatih imena prestoničkog podzemlja.

Marko Borak je tek zakoračio u punoletstvo kada je njegov život brutalno okončan na beogradskom pločniku. Mali Mare je otet i mučen, tako što su mu izrešetali noge i izbacili iz kola u ulici Svetozara Markovića gde je iskrvario do smrti. Navodno je ostavljern na stotinak metara od ustanove u kojoj je navodno radila njegova majka.

Posle njegove smrti, koja nikada nije rasvetljena, u novinama je sutradan osvanula čitulja njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš." Neki misle da je Mali Mare bio inspiracija za lik "Malog" koga glumi Nikola Đuričko u filmu "Do koske", koji se suprotstavlja starijim kriminalcima. Tripl Pipl su mu posvetili pesmu "Marko Borak imao je m*da".

Svesna sam da se ovim svedočenjem izlažem sramoti, ali želim da se stane na put. Osećala sam se zapostavljeno jer je moj muž često bio odsutan...

Ovako je počela dugoočekivani iskaz pred sudom Ana Simić, žena Cvetka  Simića, koga je u Zagrebu iskasapio njen ljubavnik i nekadašnji pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić.

Mediji su sa iščekivanjem čekali njeno svedočenje u procesu protiv zemunskog klana jer se godinama brujalo o "crnoj udovici" kojoj je pošlo za rukom da razbije ostatak klana Dušana Spasojevića Šiptara. Tako je Ana Simić septembra 2013. godine ušetala u sudnicu.

- Ovaj čovek, sa kojim me je Cvetko upoznao 2006. u Zagrebu, počeo je da mi šalje poruke. Nažalost, prijale su mi. Tek kad sam u junu 2010. u novinama videla sliku čoveka, koga sam poznavala kao Borisa, shvatila sam ko je on. Počeo je da mi se vraća film. Mesta na kojima smo se sastajali, Jarun, gde je moj muž ubijen. U meni se tog trenutka javila sumnja da on stoji iza ubistva mog muža - svedočila je pred sudom tad Ana čiji je venčani kum bio Luka Bojović.

Kalinić je, međutim, negirao je da je ubio Simića.

- Kakav god da sam, toliko bolestan nisam - tvrdio je Sretko Kalinić uz izvinjenje porodici Simić.

Potom se priča o Cvetku Simiću ponovo razvila od početka… Njegovo raskomadano telo pronađeno je 8. marta 2010. godine u zagrebačkom jezeru Jarun. Tri meseca kasnije, u zagrebačku bolnicu "Vinogradsku" u noći između 8. i 9. juna, uleteo je nepoznati krvavi muškarac sa ranom u stomaku. Tražio je pomoć od lekara.

Dok su ranjenom muškarcu pružali pomoć pozvana je i policija koja je utvrdila da je povređeni muškarac Sretko Kalinić, odbegli pripadnik "zemunskog klana", lice sa crvene Interpolove poternice i jedna od najtraženijih osoba.

Kalinić, koga su hrvatski mediji prozvali Zver, policajcima je ispričao da ga je hicima iz pištolja ranio Miloš Simović u stanu u predgrađu Zagreba posle svađe. Policija je otišla do stana, ali posle upada u njemu nije zatekla Simovića, za kojim je raspisana policijska potraga.

Simović je 10. juna te 2010. godine uhapšen u ranim jutarnjim časovima prilikom ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.

Smrt Cvetka Simića hrvatska policija još zvanično nije rasvetlila. U zagrebačkom kartonu i ubica je i dalje - NN osoba.

O ljubavnom trouglu Simić-Kalinić pričao je na suđenju i Miloš Simović.

- Kalinić je imao ljubavnu dramu sa Simićevom suprugom Anom. Kalinić mi je ispričao da je Simića ubio u jednoj opuštenoj šetnji opalivši mu metak u glavu, a kasnije delove tela bacio u Jarun, da bi se vodio kao nestao, a on nesmetano bio s njegovom ženom u koju je bio bolesno zaljubljen. Nosio je na ruci Simićev sat. Dok nisu našli Simićeve ostatke, Ana mu je govorila ko sve dolazi kod nje, ko se raspituje za njega - rekao je tad Simović prilikom jednog od svojih svedočenja.

Filip Arsenijević, popularni domaći reper koji se krije iza nadimka Suril, iza sebe ima nekoliko loših kriminalnih epizoda, u koju je sada uključena i policija. Naime, kako nezvanični izvori otkrivaju, F.A. je zaustavljen od strane interventne policije i uhapšen zbog posedovanja opojnih sredstava, a kako bi se izvukao od sudjenja i zatvora, pripadnici elitne policijske brigade su ga uslovili samo sa jednom stvari. 

Naime, posle njegovih rima kojima je probao da ispljuje Luku Bojovića, kada su reagovali Lukini prijatelji, pa je morao da na svom jutjub kanalu uputi izvinjenje njegovoj porodici što ga je uopšte i spomenu. Kako je to izvinjenje zvučalo,poslušajte na jutjub klipu. 

Ovaj put, Fića je otišao korak dalje. Kako se nezvanično spominje u krugu njegovih prijatelja repera, Suril je uhapšen pre oko godinu i po dana i tom prilikom mu je pronadjeno nekoliko paketića marihuane. Pošto se zna da kada je marihuana u paketićima, možeš biti optužen za prodavanje i proizvodnju opojnih droga, Filip Arsenijević poznatiji kao Suril je policiji iz četvrtog narkotičkog odeljenja "prodao" svog prijatelja repera, pod inicijalima S.D. i kazao kako je od njega kupio nekoliko paketa za lično uživanje, odvezao ih do njegovog stana i ispričao način kako je došao do trave. 

Policija je nekoliko dana vršila prismotru navedenog drugara, kojio je takodje poznati reper, i prijatelj Surila, da bi potom munjevitom akcijom tri inspektora uletelo u stan i uhapsila dotičnu osobu koja je odmah znala ko je namestio celu priču.

Sve ovo ne bi bilo čudno i ne bi pisali o tome, da u rep pesmama nije popularna ta odanost prema prijateljima i mržnja prema policiji. U navijačkom svetu, svako "drukanje" se skupo naplaćuje, što je i prikazano na jutjub klipu gde se Filip A. izvinjava Luki Bojoviću. 

Posle godinu i više dana patnje i nekoliko suđenja, dotični S.D. je upućen na izdržavanje kazne u trajanju od godinu i po dana. Sve zbog prijatelja repera, kojeg je primio u stan kao najboljeg druga. I dalje se ne zna da li je S.D. prodavao drogu ili je samo poklonio svom ortaku. 

Surila je poliicija uhapsila negde u krugu od 100 metara oko studija Basiviti, gde je trebao da radi na novoj pesmi. Pošto se nije pojavio to veče, svima u studiju je bilo sumnjivo, pa su ga zvali telefonom ali je bio nedostupan. 

Ovo je jedan od razloga zašto je nekoliko repera htelo da ga tuče, o čemu i on govori na ovom linku. 

Imamo na umu da se reperi izgleda samo u svojim pesmama hvale mržnjom prema policiji. Ovaj put, Suril ili Filip A. je "prodao" svoje najbolje prijatelje. I verovatno mu nikada neće biti žao zbog toga, jer očigledno da takvi ljudi nemaju ni trunke moralnosti. Posle postaju uzor nekoj deci, koja dolazi na njihove koncerte ili sluša njihove pesme kod kuće. Takvi ljudi bi prodali i svoje roditelje samo za trenutak slave i slobode, a ne bi ni prstom mrdnuli za svoje prijatelje i ortake. 

Treba razmišljati o tome koliko su rep pesme zaista iskrene i prepoznati one iskrene ljude, a ljude poput Surila treba kazniti i izbaciti iz rep priče. Oni zaslužuju samo da budu drukare. 

GOSTI današnjih restorana, kafića i klubova nikada nisu čuli za njih.

Ali, u njima se pisala kriminalna istorija klanova Beograda od početka devedesetih godina prošlog veka. Ovo je bilo TOP 10 lokala u koji su mafijaši bili viđeni i - ubijani. Većine odavno nema, kao ni njihovih gostiju i gazda.

1. „MAŽESTIK“

Restoran ali i diskoteka čuvenog beogradskog hotela bio je stecište kockara, šanera, i, naravno, „žestokih momaka“. Ovde je voleo da dolazi i Željko Ražnatović Arkana. Postojanje „Mažestik“ obeležila je pucnjava februara 1990, kada su Kristijan Golubović i njegovi pajtaši upali u diskoteku, naredili gostima da legnu na pod i nekoliko puta pucali u tavanicu.

2. „NANA“

Prva beogradska diskoteka i to na Senjaku osamdesetih je bila jedno vrlo "zatvoreno" mesto, u koje se ulazilo u odelima. Kasnije, devedesetih godina, na ovo mesto su počeli da zalaze "žestoki momci". Andrija Lakonić Laki tu je likvidiran u martu 1990. godine, kada su isplivale priče o saradnji kriminalaca i policije. Nakon njegovog ubistva „Nana“ je zatvorena, a kasnije je postala mesto za izbegavanje.

3. „LUKAS“

Ultra popularno mesto na Novobeogradskoj strani obale. Ovaj splav je devet godina, od otvaranja pa sve do 27. novembra 1994. godine važio kao mirno mesto. Onda se jedne noći, u novembru, desio sukob između klanova sa Voždovca i Zvezdare. U prvu pucnjavu na splavu uključila se i rečna policija, a ubijen je Bojan Banović sa Voždovca, dok je njegov prijatelj Miodrag Mija Baškalović teško ranjen. Od te večeri pucnjave će postati sastavni deo imidža splava, gde je na uveliko pevao i Aleksandar Vuksanović koji je kasnije postao poznat po umetničkom nadimku Aca Lukas

4. „TROZUBAC“

Kafić u centru Beograda, iza Terazija, fensi mesto tog vremena. U bašti ovog lokala prvi put je javno isplivalo ime Luke Bojovića, klinca koga je čuvao Željko Ražnatović Arkan i koji je kasnije postao vođa novog „zemunskog klana“. Bojović je tada pucao na vođu Novobeograđana Mihajla Divca, a potom se dao u beg. Posle ove pucnjave mnogi su izbegavali odlazak u „Trozubac“.

5. „SEKS“

Čuveni pandam popularnom „Lukasu“. Na ovaj splav su dolazili pripadnici svih tadašnjih beogradskih gangova zbog čega su često izbijali sukobi. U jednom od obračuna, avgusta 1997. godine, ubijen je Dragan Lazarević Bosanac. U njega su pucala dvojica Zemunaca, od kojih je jedan prethodno na istom mestu ubio i Dejana Nikolića i ranio još šest osoba.

6. „FRESKA“

U ovaj kultni kafić u Vuka Karadžića nije mogao da uđe ko je hteo. U njemu su se okupljali biznismeni tog vremena i članovi tajnih službi - policijskih (saveznih i republičkih) i vojnih. Tu su dolazili „geneksovci“, bankari, čuveni Đovani di Stefano i Radojica Nikčević... U njemu su gluvarili i tadašnji sportisti. Tu su počele da padaju i prve „kombinacije“. U ovom kafiću je maja 1992. godine ranjen Voždovčanin Aleksandar Knežević-Knele u koga je posle svađe pucao jedan Crnogorac. Knele je nakon ranjavanja zadržan u pritvoru zbog ranijih „grehova“, ali je ubrzo pušten na slobodu.

7. „SM“

Fensi kafić tog vremena u NJegoševoj ulici, sa nezaobilaznom klijentelom u trenerkama i bokser kožnim jaknama. Dok je u tom lokalu sedeo šef „voždovčana“ Goran Vuković-Majmun ispod automobila su mu podmetnuli 400 grama eksploziva ispod kola. Ali, spasio ga je sin jednog od tadašnjih vojnih generala.

8. „TIFANI“

U to vreme luksuzni restoran na kraju Voždovca bio je glavno okupljalište „žestokih momaka“. U njemu su se mogle videti sponzoruše koje su bile standardni deo folklora u restoranu. Iako je radio i do kasnih sati, odnosno dok ima gostiju, bio je samo početno mesto odakle se dalje izlazilo u noćni provod. Ostaće zabeleženo da u „Tifaniju“, u ono vreme čestih policijskih akcija, policija nikada nije imala “akciju”. Isped ovog lokala često su izbijali sukobi, a u jednom, februara 1994. je izrešetan Dragan Ugarčić Ugar.

9. „LUV“

Za razliku od „Tifanija“ u ovaj voždovački klub nije mogao da uđe svako, jer su mesto držali Voždovčan. Ovde, u naselju Braće Jerković, dolazile su na daleko čuvene beogradske lepotice. Ispred ove diskoteke je u napadu na vođu voždovačkog klana Gorana Vukovića Majmuna prvi put korišćena puška SAR. Ispred je oružani sukob imao i Kristijan Golubović.

10. „ESTRADA“

Splav okupljalište članova novobeogradskog ganga na čelu sa Mihajlom Divcem. Poznat po brojnim policijski racijama izgoreo je sredinom devedesetih. Uzrok požara, zvanični, bio je - opušak. Novobeograđani, su, međutim, bili uvereni da je u lokalu na reci, čiji su vlasnici bili braća Divac, podmetnut požar.

Ozloglašeni „kavački klan“ i njegove vođe Velja Nevolja i Marko Miljković sumnjiče se za svirepo ubistvo Cetinjanina M. R. (31), koga sa su pre smrti masakrirali, a potresne snimke umiranja u mukama slali njegovoj majci, a nije isključeno da su na sličan način ubili i Ljubomira Lainovića (23).

Sin nekada neprikosnovenog kralja novosadskog podzemlja Branimira Lainovića Dugog, kako se sumnja, pre ubistva je mučen, a snimci njegove egzekucije poslati su kao opomena pojedinim članovima njegove porodice!

Prema saznanjima portala ,,24sedam'', izvesno vreme se verovalo da su „škaljarci“ oteli i Ljubomira Lainovića i u Španiji ga svirepo ubili, međutim, na osnovu poslatih snimaka njegove surove likvidacije, i određenih operativnih podataka, došlo je do prekreta, u kome je sve izvesnije da je sin od Dugog ubijen kao „nezgodan svedok koji bi mogao da propeva“ jer mu njegove vođe Zvicer i Velja Nevolja nisu isplatili obećanu sumu za ubistvo dvojice vođa „škaljarskog klana“ u Atini.

Podzemljem se krajem jula i početkom avgusta prošle godine pronela priča o surovoj likvidaciji koju su počinili “škaljarci” kao osvetu za ubistvo svojih istaknutih članova Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Grčkoj. Oni su izrešetani u restoranu pred članovima svojih porodica, suprugama i decom. Iako je bilo jasno da iza toga stoji “kavački klan”, nije se znalo ko je izveo samu likvidaciju, a onda se pročulo da su ih smaknuli momci iz Srbije, među njima, i Lainović mlađi.

Posle izvesnog vremena počelo se sa strepnjom govoriti o tome da je svirepo mučen pre ubistva, i da je snimak poslat čak i pojedinim članovima njegove porodice. Gde je ubijen i šta se dogodilo sa njegovim telom, za sad nije rasvetljeno, ali su snimci njegove likvidacije, do kojih su još sredinom prošle godine došli i operativci naših bezbednosnih službi, bili polazna tačka od koje je počela da se raskrinkava kriminalna organizacije „kavačkog klana“ i njegovih vođa u Srbiji Veljka Belivuka i Marka Miljkovića – saznaje naš portal od izvora bliskog istrazi.

Pre nego što je izvršio likvidaciju Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, Lainović je 2019. bio u kućnom pritvoru sa nanogicom, zbog umešanosti u ubistvo navijača Rada Petra Arsića ispred jednog kafića u beogradskom naselju Vidikovac u martu 2018. godine.

Međutim, u jednom trenutku Lainović “misteriozno“ nestaje sa radara Povereničke službe koja je u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zadužena za praćenje sistema elektronskog nadzora.

Kako se sumnja, Lainovića je u „kavački klan“ vrbovao Marko Miljković, sa kojim se upoznao u CZ-u.

Veruje se i da je od tog poznanstva počinio više ubistava za „kavački klan“, a da su mu za egzekuciju „škaljaraca“ u Grčkoj obećane velike pare koje mu nikada nisu isplaćene, a veruje se da je zbog svog pshološkog sklopa uklonjen kao nezgodan svedok.

Za mladog Lainovića se prvi put čulo još davne 2014. godine, kada su ga u Ekonomskoj školi “Svetozar Miletić” u Novom Sadu napala trojica učenika. On je tada prošao s lakšim telesnim povredama. Čini se da je tada počeo da peče zanat žestokog momka, piše ''24 sedam''.

Bokser koji je juče ranjen u Novom Sadu, između Fruškogorske i Resavske ulice na Limanu je B. J, Novosađanin poreklom iz Nikšića.

Do incidenta je došlo sinoć oko 21 čas.

Bokser je uboden posle svađe koja je prethodila, a nakon ovog događaja začuo ce i pucanj.

B. J. je, inače, i pripadnik službe jednog privatnog obezbeđenja.

On je, prema prvim informacijama, ranjen u grudi i nije životno ugožen. Zbrinut je u Urgentnom centru KCV.

Stravične scene u Novom Sadu: Bokser se sukobio sa obezbeđenjem, SEVNUO nož, pa se začula PUCNJAVA

Zajedno sa svađom, pre ranjavanja začula se i lomljava flaša, a potom su ispaljena i dva hica, nakon čega su se svi razbežali.

Slučaj je policiji prijavljen tek naknadno.

Predrag Barnić, ugostitelj iz Beča koji je uhapšen zbog kokaina, pozajmljivao novac srpskim pevačima, nekima davao i narkotike

Predrag Barnić (43), poznati srpski ugostitelj iz Beča koji je uhapšen sa pet kilograma droge, pored narkotika, bavio se i zelenašenjem. Kako Kurir saznaje, Barnić je mnogim našim pevačima i poznatim ličnostima pozajmljivao novac na kamatu, a ukoliko nisu vraćali dug na vreme ili nisu mogli da mu isplate, morali su da nastupaju kod njega besplatno u lokalima po glavnom gradu Austrije!

- Estrada je u panici posle saznanja da je Barnić bio ne samo narko-diler kog je policija pratila nekoliko godina već da se bavio mnogim mutnim poslovima, naročito zelenašenjem. Takođe, sumnja se da je radio za policiju i da je cinkario mnoge mušterije i saradnike. Veruje se da je nekim ljudima sa estrade davao i drogu - kaže naš sagovornik blizak istrazi.

Podsetimo, Barnić je uhapšen pre nekoliko dana sa više od pet kilograma droge i oružjem, a prilikom hapšenja pokušao je da pobegne. Kako je Kurir juče pisao, u njegovoj kafani u Beču održavane su proslave i venčanja gastarbajtera, a nastupale su i brojne estradne zvezde iz Srbije i regiona, među kojima je i njegov blizak prijatelj Radiša Trajković Ðani, kao i Dejan Matić, Rade Kosmajac i mnogi drugi.

Delio šakom i kapom

- Barnić je zvanično bio omiljeni ugostitelj i prijatelj brojnim Srbima u ovoj zemlji, ali i poznatim ličnostima iz sveta sporta, biznisa i glume. Međutim, postoji i druga strana poslovanja ovog Smederevca. On se, pored ugostiteljstva, kako se sumnja, bavio i narkoticima i zelenašenjem.

- Javna je tajna da su se kod Predraga zaduživali mnogi Srbi, naročito estradne zvezde. Najmanja suma koju je neko od njega pozajmio bila je 10.000 evra. Barnić je davao pare i šakom i kapom, ali uz ozbiljne kamate. Ukoliko bi pevači kasnili s vraćanjem novca ili mu uopšte nisu vraćali, morali su da mu pevaju besplatno.

Uhapšeni ugostitelj je, prema rečima našeg izvora, imao posebnu prostoriju u sali za proslave.

- Pevači iz Srbije dolazili su kod Barnića, koji im je ugađao kao da su kraljevi, još im je davao pare, a nekima, kako se sumnja, i drogu. Neki od pevača znali su i po tri dana da sede u toj prostoriji. Mnogi su potom i pozajmljivali pare od njega i upadali u problem zbog kamata, pa su morali da kompenzuju nastupima - objašnjava izvor Kurira i dodaje:

- Posao mu je dobro išao sve do pre godinu i po dana, kada je zapao u ozbiljne finansijske probleme. U tom trenutku mnogi su mu okrenuli leđa, dok mu je kriza zbog korone znatno oslabila promet u restoranu.

Nema papire

Austrijska policija napravila je nameštaljku Barniću tako što je tajnog agenta namestila da bude kupac kokaina u njegovoj kafani. U akciji specijalnih jedinica Kobre Barnić je pokušao da pobegne s kokainom, ali je ubrzo uhapšen.

- Policija je zaplenila 2,3 kilograma kokaina, 3,5 kilograma marihuane, 5.300 evra u kešu, „kalašnjikov“, dva pištolja marke „glok“ i „bereta“. Srbin se tereti za trgovinu drogom i oružjem, ali i za pretnje policiji - naveo je ranije Hojte.

Inače, zakonski vlasnik restorana je Barnićev stric, jer uhapšeni nema legalne austrijske papire.

Đani: Zajedno držimo kafanu, ne znam čime se još bavio!

l Pevač Radiša Trajković Ðani iznenađen je hapšenjem svog poslovnog partnera, s kojim drži ovaj restoran u Beču, pa ističe za Kurir da „ne zna čime se bavi Barnić, pored delatnosti koju zajedno obavljaju“.

- Mi jesmo držali restoran sa porodicom Barnić, i dalje družimo. Nama je jako žao što se sve to desilo. On jeste naš veliki drug i prijatelj, kao i njegova porodica. Ne pravim se lud, ništa nisam pogrešno uradio u životu da bih imao čega da se stidim ili da se pravdam, ali se svojih prijatelja ne stidim, niti ulazim u to ko se čime bavi. Prema nama je ta porodica savršena. Mi njih obožavamo, divni su ljudi, ne postoji čovek iz Srbije koga nisu dočekali, pomogli, ispoštovali - kaže Ðani, dok njegova supruga Slađa dodaje:

- S njegovom ženom Katarinom držala sam restorančić, ne ulazim u DNK ko se čime bavi. Moj suprug je pevač i ima pravo da se bavi čime želi. Ne ulazimo u creva ko se čime bavi. Imamo pravo da držimo šta želimo. Zaista nam je žao što im se to desilo.

Reklamirao nastupe pevača

l Na Fejsbuk stranici Barnićevog restorana nalaze se brojni plakati na kojima su naši popularni pevači najavljivali gostovanje u njegovim lokalima u Beču. Najavljivani su nastupi Tee Tairović, Saše Kovačevića, Peđe Medenice, Lapsus benda i mnogih drugih.

- Predrag Barnić je bio jedan od glavnih organizatora nastupa naših pevača, brojni poslovi išli su preko njega. Tako su se reklamirali nastupi estradnih zvezda preko jednog od njegovih restorana na društvenim mrežama - kaže naš izvor.

Pevač Darko Lazić navodno suočava se sa ozbiljnim problemima otkako je njegovo ime povezano sa imenom Veljka Belivuka, vođom navijačke grupe koja se sumnjiči za najteža krivična dela.

Naime, iako je Darko nedavno istakao da ne poznaje Velju Nevolju, niti njegove bliske saradnike, ipak je rešio da ništa ne prepusti slučaju, te je navodno angažovao obezbeđenje.

Darkovi susedi iz Brestača, rodnog mesta popularnog folkera, otkrili su da pevač već danima nigde ne ide bez svog ličnog obezbeđenja, niti dozvoljava svojoj verenici i sinu da se kreću bez nadzora.

- Otkako je Darkovo ime počelo da se dovodi u vezu s imenom Velje Nevolje, stvari u njegovom okruženju su počele da se menjaju. Isprva niko od meštana nije viđao ni Darka ni Marinu i malog Alekseja, ali je on odnedavno počeo da se pojavljuje u selu u društvu jednog muškarca - kaže na početku razgovora za Darkova komšinica iz Brestača i dodaje da je Lazić osim ličnog obezbeđenja unajmio i momke koji čuvaju njegovu porodicu.

- Jedan momak ide stalno s njim i to je njegovo lični telohranitelj, dok su dvojica zadužena da čuvaju njegovu kuću. Lazići uglavnom vreme provode u kući i retko kada neko od njih izađe u dvorište. Čak i kada se to desi, ne napuštaju dvorište. Celo selo je sada u strahu jer se pribojavaju da se Darko upleo s mafijom. Sada ga ljudi, umesto da ga prepoznaju po njegovom talentu, povezuju s opasnim ljudima - kaže naša sagovornica i dodaje da je celo selo u strahu od toga šta bi moglo da se dogodi.

- Valjda će se sve ovo završiti što pre, jer nikome nije prijatno da živi u iščekivanju niti u strahu - kaže na kraju Darkova komšinica iz Brestača.

Podsetimo, ime Darka Lazića dovedeno je u vezu s Veljom Nevoljom nakon što je pevač saslušan u policiji zbog automobila „mercedes CLK“ koji je 2014. poklonio bivšoj supruzi Ani Sević.

Spekulisalo se da je taj automobil kasnije prodali čoveku koji je navodno blizak Belivukovom klanu.

Lazić se nedavno osvrnuo na svoj odnos sa ljudima bliskim Velji Nevolji te je tako istakao da ih poštuje iako ih ne poznaje.

- To su ljudi koje nikada nisam upoznao niti znam te momke niti sam ikakvu saradnju imao sa njima. Neprijatno mi je što me provlače po novinama. Imam veliko poštovanje prema ljudima, iako ih ne znam. Ali, ja sam umetnik, pevač, neću da me provlače po glupim kontekstima - rekao je Lazić nedavno u emisiji „Amidži šou“, a mi smo ga pozvali kako bismo proverili naša saznanja, ali se pevač do zaključenja ovog broja nije javljao.

Pre tačno 21 godinu Uskoković je likvidiran posle jurnjave miljakovačkim ulicama

Posle atentata u "Interkontinentalu" 15. januara 2000. godine kada su likvidirani Željk Ražnatović Arkan komandant Srpske dobrovoljačke garde i kralj srpskog podzemlja i dva čoveka koja su sedela sa njim u separeu, Milenk Mandić i Dragan garić, u kriminalnom miljeu nastala je prava pometnja. Arkanovi saradnici bili su gnevni i željni krvi, gladni osvete. 

Pominjala su se mnoga imena, a onda se jedan čovek izdvojio. Bio je to Zoran Uskoković Skole, vođa Rakovičkog ganga. Da bi se nekako spasao, jer je osetio da mu se nešto sprema, Skole, koga su svi opisivali kao izuzetno strpljivog, lukavog i osvetoljubivog, načinio je fatalnu grešku - progovorio je. 

Skole je spas pokušao da nađe u javnosti, ali je lukavi mafijaš napravio je početničku grešku i rekao nešto što ga je koštalo glave, jer i ako su se Arkanovi osvetnici do tada dvoumili, Uskokovićeva sudbina je posle te izjave zapečaćena. 

Skole je u tom intervjuu demantovao da je imao bilo kave veze sa Arkanovim ubistvom i da je zbog takvih insinuacija imao problema u privatnom i poslovnom životu. On je tada naglasio i da je prvi izjavio saučešće Arkanovoj udovici - Svetlani Ceci Ražnatović. Ali, zaboravio je nepisano pravilo srpskog podzemlja: najveću čitulju i prvi izjavljuje saučešće onaj koji je ubio ili naredio ubistvo žrtve. 

"Čitav Beograd zna da smo Arkan i ja imali zajedničke poslove u vezi sa fudbalom, da smo ulagali u dobre igrače, ali da smo sarađivali i u drugim poslovima. Bili smo dobri prijatelji. Nikada nismo razmenili ružnu reč, niti dolazili u situaciju da se zbog nečega posvađamo. Kad je Arkan ubijen, zvao sam i Cecu i Mandićevu porodicu da izjavim saučešće. Dao sam umrlice prijateljima. Niko od uhapšenih za ubistvo u istrazi me nije pomenuo", rekao je tada Skole u intervjuu koji je dao oko mesec i po dana posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana, po povratku u Srbiju iz inostranstva, gde je bio u vreme atentata u "Interkontinentalu".

Ipak, ta Skoletova izjava nije bila u potpunosi tačna. Arkan i on su zaista imali zajednički posao, prodaju jednog fudbalera na čijem transferu je zarađeno mnogo novca koji je uglavnom ostao kod Ražnatovića. Tada je Skole, sa jednim telohraniteljem, došao u poslastičarnicu "Ari" koju je držao komandant SDG da vidi gde je ostatak novca koji mu je, kako je mislio, od tog transfera pripadao. 

"Željkko je čitao neke novine kada su došli Skole i njegov gorila. Posle prvih Skoletovih reči, savio je novine i počeo da udara Skoleta i tog drugog tipa po glavi i govori:"Marš napolje!", izašli su kao pokisli. To Skole nikada nije zaboravio Arkanu, to poniženje", rekao je izvor Kurira. 

Uskoković je istakao da sumnja da mu neko podmeće zločin, "najverovatnije policija, jer novinari to sigurno ne rade na svoju ruku".

"Nisam imao nikakav motiv za tako nešto, nikakvih dokaza za takvu tvrdnju nema, isključivo se bavim gradnjom objekata u Švedskoj i Španiji. Kao organizator ubistva u "Interkontinentalu" pomenut sam bez ikakvog razloga jer poznajem neke od mladića koji su umešani u zločin. Pošto nisam ni fudbaler ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam održao reč i došao kući, jer ne postoji razlog da to ne uradim - rekao je Uskoković u tom intervjuu.

On je dodao i da je u vreme ubistva Arkana bio u inostranstvu i da je došao u Srbiju samo na nekoliko meseci, a takođe je tvrdio i da je imao neprijatnosti sa poslovnim partnerima zbog pisanja medija u Srbiji koji su strani novinari odmah preneli. On je tada rekao i da medije u Srbiji nije tužio jer je uspeo "da izgleda nesporazum".

Ipak, Skole ovim intervjuom pre sebi naneo štetu nego što je otklonio sumnje. Znalo se da je on u odličnim odnosima sa pojedinim učesnicima atentata, koje je policija, ali i ljudi iz podzemlja, u međuvremenu identifikovali, a to su bili Dobrosav Gavrić, Milan Đurić Miki i Dragan Nikolić Gagi. 

Skoleta su prvo pokkušali da smaknu bombom koja je podmetnuta u ulaz zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Vidikovački venac broj 10, 25. aprila 2000. godine. Njega je neko pozvao telefonom, bomba je trebalo da bude aktivirana dok je Skole bio u ulazu, ali napad nije bio dobro sinhronizovan i Skole je ostao nepovređen. On je tada izjavio: "Znam ko stoji iza ovoga". . 

To saznanje Skoletu nije mnogo pomoglo. Nekoliko dana kasnije, bio je mrtav. U poteri i pucnjavi 27. aprila 2000. godine, Skoleta je sreća definitivno napustila. Glave su mu došli pripadnici Zemunskog klana koji su ga izrešetali, zajedno sa njegovim telograniteljem, poliajcem Milošem Stevanovićem. 

Strana 1 od 33

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

maj 07, 2021 139

Ispovesti mladih koji su napustili Srbiju i onih koji su se vratili

in Društvo
„Iskoristi priliku i beži odavde što pre“, sve je češća rečenica koju mladi čuju od…
maj 09, 2021 288

MALI MARKO (18) JE BIO STRAH I TREPET DORĆOLA: Glumio ga je Đuričko u "Do koske", njegova čitulja se PREPRIČAVA i danas

in Kriminal
Marko Borak je tek zakoračio u punoletstvo kada je njegov život brutalno okončan na…
maj 07, 2021 334

OPŠTA MAKLJAŽA 50 Srba se pobilo usred Beča, haos nastao posle porodične večere, policajci morali da zovu pojačanje!

in Evropa
Policija u Beču privela je četvoricu mladića, od kojih su tri državljana Srbije, zbog…
maj 07, 2021 130

Pitali smo Srbe iz NEMAČKE i FRANCUSKE šta treba da znate ako planirate da se selite tamo

in Evropa
Tačan broj ljudi srpskog porekla u Nemačkoj gotovo da nije moguće ustanoviti. Mi smo…
maj 06, 2021 265

PIJAN I DROGIRAN MALOLETNIK IZAZVAO UDES U KOM JE STRADAO BOKSER (19): Uzeo očev auto i krenuo u SMRTONOSNU VOŽNJU sa drugarima!

in Istočna Srbija
Policija će podneti krivičnu prijavu protiv L. G. (17) zbog sumnje da je izazvao udes u…
maj 07, 2021 961

SRPSKI GROMOVI OBARALI APAČE KAO MUVE! Ovo je NATO pokušao da sakrije, od 24 nijedan se nije vratio!

in Društvo
U tajnoj akciji naše vojske "Udar groma" uništene desetine letelica NATO, a među njima i…

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji