UBISTVO ISPRED KLUBA KNJIŽEVNIKA: Radovana Ćaldovića Ćenta ubijen zajedno sa popularnom voditeljkom Pink televizije

Teško je pretpostaviti da je poslovično oprezni Ćenta bio baš toliko nemaran da je nepoznatom čoveku dozvolio da mu se približi, tik uz bočno staklo automobila, i da ga preciznim hicima usmrti. I da, istovremeno, Ćenta ne uspe ni ruku ka pištolju da pomeri!?  Jedna od (brojnih) verzija likvidacije glasi: Ćentu su likvidirali pripadnici ruske mafije i prijatelji Aleksandra Solonjika (po izjavi grčke policije pronađen mrtav, zadavljen u šumi pored Atine), najpoznatijeg ruskog plaćenog ubice, koji na duši nosi ubistva najvećih kumova ruske mafije - "Kalinja", "Bobona", "Globusa", Otara Kvantrašvilija. Navodno, ruska mafija je ubeđena da je Ćaldović umešan u ubistvo Aleksandra Solonika - Saše Makedonskog i odlučili su da uzvrate udarac...

       Rade Ćaldović Ćenta(47), Zemunac, iz Ulice Milana Stepanovića - Matroza 5, "pretposlednje veliko i ugledno ime" beogradskog podzemlja, prvo rival, pa lični prijatelj Ljubomira Magaša - Ljube Zemunca, poslednjih godina "čovek iz senke" ubijen je 15. februara 1997. godine, u 03.20 sati pred Klubom književnika u Francuskoj 7, usred Beograda.

Na "beogradski način"!

Uz njega, a verovatno i zbog njega, ubijena je i mlada Maja Pavić(24) iz Beograda, Ulica Ignjata Joba 22, nekadašnja TV voditeljka NTV STB, kasnije i TV "Pinka", inače kuma na venčanju Cece Veličković i Željka Ražnatovića Arkana! 

Svedoka ubistva ovog puta, za razliku od sličnih nije - bilo: istraga je utvrdila da je ubica (ili ubice) sačekao Ćaldovića kad je ovaj izišao iz Kluba književnika, gde je dolazio često, mahom je petkom navraćao, dozvolio mu da uđe u automobil i kad je ubacio ključ u bravu - sasuo rafal iz automatskog oružja s prigušivačem, najverovatnije "hekler", u Ćaldovića i Pavićevu...

Igrom sudbine, u kultnom "klubu književnika", te kobne februarske prohladne večeri pored Maje Pavić i Radeta Ćaldovina Ćetne nalazilo se mnogo gostije, a među njima i moj dugogodišnji prijatelj (sad počivši) poznati BGD advokat Bane Gugl?!

Ali, nije mogao automobil da isparkira, pošto mu je Ćetnin automobil smetao...Vratio se u Klub i zamolio Ćentu da pomeri auto!

Ćenta je ustao, izašao na ulicu, malo pomerio svoj automobil i Gugl se isparkirao...Usput, pomerio je automobil, metar - dva unazad, taman do mesta gde ga je ubica sačekao u 03.20 sati..

Na sličan, gotovo istovetan način, samo pred "stotinak svedoka", pred Teatrom "Bojan Stupica" ubijen je i "voždovački kum" Goran Vuković.

Tragova ubistva nema, osim izrešetanog automobila "reno espejs".

Ni ubice.

To se, podrazumeva.

Samo pretpostavke, nagađanja i ono policijsko, sumorno: "Istraga je u toku".

Upućeniji u zbivanja na BGD krvavom asfaltu su autoru ovog feljtona "Glasa javnosti", svojevremeno, za "SVEDOK - MYSTERY" ispričali da je likvidacija Radovana Ćaldovića Ćente plaćena 220 hiljada maraka!

"Takav čovek se za manje pare ne ubija."

Prema toj priči iz podzemlja, Ćentu i Maju je ubio čovek koji se sad već poodavno vodi kao "nestala osoba", a čiji je džip pronađen zapaljen nadomak grada.

Istina, ovo je nezvanična verzija, ali kad pravih informacija nema, kako to obično biva, sve poprima oblike misterioznosti i misterije.

I dok podzemlje kombinuje s mogućim ubicom, mnogo je za javnost interesantniji podatak, ko je zapravo naručio likvidaciju Radeta Ćaldovića Ćente i, sticajem sudbinske slučajnosti i ubistvo njegove prijateljice Maje Pavić?

U celoj rašomonijadi jedno je sigurno:

Maja je ubijena što se našla tu gde se našla 15. februara u 03.20 sati, ali i da bi ubica otklonio svaku, pa i najmanju mogućnost da ga Maja, jednog dana, možda i slučajno ne prepozna!

Po svemu sudeći ubijeni i ubica su se - poznavali.

Jer, teško je pretpostaviti da je poslovično oprezni Ćenta bio baš toliko nemaran da bi, i da je, nepoznatom čoveku dozvolio da mu se približi, tik uz bočno staklo automobila, i da ga preciznim hicima, neki i u slepoočnicu, usmrti.

I, da, istovremeno, Ćenta ne uspe ni ruku ka pištolju da pomeri!?

Svako nerasvetljeno ubistvo, naravno, izaziva i niz nedoumica. Ali, Rade Ćaldović Ćenta se, bar što se tiče vidljivih poslova YU mafije, poodavno povukao u drugi plan i u debelu senku.

Istina, on je za vreme svoje karijere i u zemlji i u inostranstvu stekao niz neprijatelja, ali i prijatelja, a u poslednjih nekoliko meseci pred ubistvo, viđan je kako slobodno šeta i sedi, na raznim i javnim mestima, najčešće s Majom, s kojom je počeo da zida i zajedničku kuću...

Da li je Ćaldović, pošto se povukao iz krupnih poslova, polako počeo da gubi opreznost, ili je zaista bio uveren da mu ni od koga više ne preti opasnost, to više niko ne može da potvrdi...

A da je imao među "žestokim momcima" ugled - imao je...Moj prijatelj Bota, nekada mag marketinga na RTS, kad god bi imao neki problem s nekim ljudima - kazao bi im: evo Vam vizit karta mog pravnog zastupnika - Čente, i dogovorite se s njim!

- Nikada posle toga nisam ni sa kim imao problema, seća se Bota...

Ali, sama činjenica - da je Ćenta ubijen po sad "čuvenom" BGD receptu, jasno kazuje je da je postao - neoprezan...

Ili, nije očekivao da ga likvidira čovek koga je poznavao?!

Dobro!

Očito nije?!

Ćenta je uvek važio za čoveka bez dlake na jeziku. Nikoga se plašio nije, ni pred kim nije uzmicao...Istina, nikoga bez preke potrebe nije dirao, pa je zato razumljivo što su svi oni koji su ga dobro poznavali s podozrenjem i nevericom čitali priče u pojedinim medijima da se Rade Ćaldović bavio reketiranjem.

Sve ove pretpostavke, međutim, kao da potvrđuju podatak iz podzemlja da je za glavu Ćente ubica dobio 220 hiljada DEM, i da se tog posla nije latio - prvi put.

Prema nezvaničnim informacijama koje su kružile beogradskim podzemljem, ali i u policijskim krugovima, Ćentin ubica na duši ima još nekoliko naručenih ubistava, a neka od njih su prošla u javnosti "nezapaženo".

Usput, takva suma, 220.000 hiljada maraka, ni ovde, ali ni u svetu nije mala. Naprotiv, ako je tačno što podzemlje šapuće, jasno je da je naručilac Ćentine likvidacije istovremeno i sam vrlo imućan čovek...

Inače, Rade Ćaldović Ćenta, kao da nije voleo medije. Izbegavao je da se u novinama pojavljuje, izbegavao je da daje izjave "šta je bilo i kako je bilo", držao se starih načela, a imao je o metodama mladih kriminalaca, kojima je pištolj brži od pameti, negativan stav.

Na pitanje, šta se ovo događa u svetu BGD kriminala, samo bi kratko prozborio:

- Ma, pusti. Batina je iz raja izišla!  

Ubistvo Radeta Ćaldovića Ćente, na neki način je obeležilo početak jedne nove krvave godine i serije bez kraja. Mnogi se, s pravom pitaju: ako je godina počela Ćentinom likvidacijom, čijom će se završiti?

Jer, sedam dana docnije, ispred Centra "Sava" likvidiran je Vlada Kovačevi Tref, iako verovatno nije pripadao klasičnom miljeu BGD podzemlja...

Posle njegovog ubistva, pod dosta čudnim i nerazjašnjenim okolnostima sa BGD asfalta "nestaje" čovek koga čaršija zna pod nadimkom Voja Amerikanac, Vojislav Raičević...

Pronađen je samo njegov džip.

Spaljen!

Nadomak Beograda, u selu Rušanj. Oni koji ga znaju, kažu da će poverovati da je mrtav tek kad se lično uvere i da ni objavljenim umrlicama ne bi verovali baš sto odsto!?

Takođe, tvrde da umrlice nema, kao ni njega, ali da su ipak uvereni da je Voja Amerikanac tamo odakle mu je i nadimak.

U Americi.

U moru pretpostavki jedna je dosta neobična: Radeta Ćaldovića je, navodno, likvirao neko od "ostatka" voždovačkog ganga, posle dogovora s policijom da ih zaštiti od dalje likvidacije.

Druga verzija likvidacije glasi: Ćentu su likvidirali pripadnici ruske mafije i prijatelji Aleksandra Solonjika (po izjavi grčke policije pronađen mrtav, zadavljen u šumi pored Atine) najpoznatijeg ruskog plaćenog ubice, koji na duši nosi ubistva najvećih kumova ruske mafije - "Kalinja", "Bobona", "Globusa", Otara Kvantrašvilija...

Navodno, ruska mafija je ubeđena da je Ćaldović umešan u ubistvo Aleksandra Solonjika - Saše Makedonskog i odlučili su da uzvrate udarac.

Efektno i zastrašujuće

 

Ko je Aleksandar Solonjik - Saša Makedonski?

 

Nadimak "Saša Makedonski" zaradio je zbog svoje veštine da istovremeno puca i levom i desnom rukom, što je i demonstrirao kad je pored moskovske pijace likvidirao petoricu policajaca i dvojicu čuvara (pucanje levom i desnom se među rukom mafijom krsti "pucanje po makedonski"), a u ruskom podzemlju Aleksandar Solonjik, poznat je i po rezervnom nadimku "Kurganski Rambo", ali i kao čovek koji je naručiocima ubistava određene osobe davao sto-odsto garanciju da će žrtva biti mrtva!

Ubijao je u Rusiji, Belgiji, Grčkoj, Francuskolj i na Bliskom istoku...

Pojedinci smatraju da je Ćenti glave došla narko-mafija, ali njegov bliski prijatelj, komšija i advokat i moj dugogodišnji prijatelj Steva, za "SVEDOK-MYSTERY" mi je, svojevremeno, svedočio:

"Ne znam ko je ubio mog poznanika i prijatelja, ali siguran sam da to nema veze s čaršijskim naklapanjem, da je to nastavak obračuna među narko dilerima. Ako je nešto Ćenta prezirao, to je bila droga i nikad se nije petljao s narkoticima. Inače, tačno je da se iz Grčke vratio nekoliko dana pre nego što je objavljeno da je ubijen, zapravo udavljen, Aleksandar Solonjik, ali sem onoga što sam u novinama pročitao ne znam ništa o tome, a Ćenta to nije ni pomenuo."

I poslednja verzija koja je bila u igri, malo je verovatna: Ćentu je likvidirala crnogorska mafija u saradnji sa crnogorskom DB zbog "revanša", pošto je na aerodromu u Surčinu pretprošle godine Ćenta na mrtvo ime prebio inspektora DB Crne Gore, koji je posle toga proveo nekoliko meseci na lečenju!?

Dakle, pretpostavki mnogo.

Ali, odgovora - ko je ubio Ćentu - nema.

Zna ubica.

Ali, ubica je nepoznat!

Kao i naručilac!

 

     Ko je (bio) Ćenta?

 

Rade Ćaldović Ćenta, do 15. februara je važio za moćnog čoveka YU podzemlja, ali i za čoveka iz senke.

I za čoveka koji se nije bavio opasnim stvarima na tlu Jugoslavije.

Rođen je 1950. godine, 47 godina pre nego što je ubijen.

Imao je dvoje dece, i suprugu koja živi u Nemačkoj. Imao je dva brata: Ćatanu i Mošketa.

Nikad nije pio ni pušio, živeo je sportskim životom. Sedamdesetih godina odlazi u Nemačku, tamo je boravio dugo...Početkom 1991. vraća se u Jugu.

Prema jednima, proteran je, prema drugim , došao je zbog poslova ovde...

Inače, nikad nije obelodanjeno čime se on, ovde, zapravo bavio. Istovremeno, nejasno je da li se i kome zamerio?

Istina, sredinom 1993. pokušali su da ga likvidiraju. Bio je to atentat automobilom-bombom, ali je preživeo - slučajno: sagnuo se da pogleda ispod svog "mercedesa" baš u času kad je eksplodirala bomba. Šrapneli su ga okrznuli, izvukao se s povredom noge.

 

Ko je bila Maja Pavić: Ćenta moj zauvek

 

Na pitanje, postoji li čovek njenog života, Maja Pavić je posle kraćeg kolebanja rekla:

- Postoji! To je Rade Ćaldović. Željkov drug iz detinjstva. Upoznali smo se u diskoteci "Taš klub", 26. aprila 1994. godine i to još traje...

Trajalo je...

Do subote 15. februara 1997. godine.

U 03.20 sati iz heklera sa prigušivačem ubice su likvidirale Radeta Ćaldovića Ćentu, jednog od poslednjih slavnih imena BGD i evropskog podzemlja.

I Maju Pavić

Pavići, Nada i Milenko, su se iz Užica (tada se zvalo Titovo Užice) odavno preselili u Beograd. Sa njima i njihovo troje dece: kćeri bliznakinje Anja i Maja i sin Zoran.

Vesela tinejdžerka Maja, još kao srednjoškolka, zbog lepote i stasa zapala je za oko majstorima fotografije. Onako visoka i vitka postala je ubrzo fotomodel, a usput je kod Bate Miladinovića završila i dvogodišnje školovanje za novinara-voditelja, jer joj je novinarstvo bio životni san...

Svoje snove, novinarske, počela je još 1991. godine da ostvaruje u NTV STB, gde je svake nedelje vodila uživo emisije "Beogradski bulevari" i "Domaćin i komšiluk".

Sa Cecom Veličković upoznala se u jesen 1993. godine kada je angažuje Štab Stranke srpskog jedinstva da vodi promotivne skupove stranke na kojima su, među ostalima, gosti bili Džej Ramanadovski, Oliver Mandić, Ceca Veličković...

Sprijateljila se s Cecom, postale su nerazdvojne drugarice, a u novinama, tom neumitnom hroničaru događanja, ostaće zabeležena izjava Maje Pavić:

"Bio je neki mutan novembarski dan. Cecu sam upoznala u garderobi Hale sportova u Pančevu. Na prvi pogled nije mi bila naročito simpatična, a izgleda ni ja njoj. Zašto? Pa, jednostavno tako je bilo. To je trajalo tri dana, četvrtog smo sele u neki džip i otad smo nerazdvojne. Često smo spavale jedna kod druge, zajedno obedovale, družile se...Kasnije sam išla na sve njene koncerte, ona je dolazila na snimanje mojih emisija...

I, dok se bar javno nije znalo, a tajno šaputalo o venčanju Cece Veličković i Željka Ražnatovića Arkana, u stanu porodice Pavić popularna Ceca je upitala (ne)nadano Maju:

"Da li ćeš da mi budeš kuma na venčanju?"

- Pristala sam, naravno, pričala je Maja, i dodala da je morala da izdrži višenedeljnju gužvu oko venčanja Arkana i Cece.

Imala je, ponekad, osećaj kao da se ona udaje:

- Maltene, moja svadba mi neće biti tako dramatična...

Kako je upoznala kuma, Željka Ražnatovića, koji je za sve novinare često bio izazov?

- Na jedvite jade, preko silnih veza, uspela sam da ga dovedem pred kamere. Emisija je trajala pola sata i bila je veoma zapažena...

U vreme venčanja Željka Ražnatovića i Cece Veličković u specijalnom izdanju "Moja svadba", štampanom u malom tiražu i podeljenom gostima na venčanju, pod naslovom: "Sa Cecom dan i noć" objavljen je poduži tekst u kojem je bilo i pitanje Maji - postoji li u njenom životu neki muškarac?

Posle kraćeg kolebanja usledio je odgovor:

- Postoji! To je Rade Ćaldović. Željkov drug iz detinjstva. Upoznali smo se u diskoteci "Taš klub", 26. aprila 1994. godine i to još traje...

Trajalo je.

Do subote, 15. februara 1997. godine. U 03.20 sati iz heklera sa prigušivačem ubice su likvidirale Radeta Ćaldovića Ćentu, jednog od poslednjih slavnih imena BGD i evropskog podzemlja.

I Maju Pavić. Koja se zatekla u nedoba tu. U Francuskoj ulici, pred Klubom književnika.

Imala je 25 godina.

Najnovije vesti iz Srbije i sveta - pogledajte još

MILJANA PRESTALA DA PIJE LEKOVE: Svaku noć sanjam BEBE koje sam ubila, ne mogu više! IDEM U PAKAO

_____________________________

Sigurno vas može zanimati:

Najzanimljivije vesti dana 1 STANISLAV (19) I ILIJA (21) OSUĐENI SU NA STRELJANJE: Braću čeka SMRTNA KAZNA zbog onoga što su uradili učiteljici

Najzanimljivije vesti dana 2UBIJENA POPULARNA PEVAČICA, RAFALOM NASRED ULICE? Čitav Balkan je u suzama zbog ove tragedije (VIDEO)

Najzanimljivije vesti dana 3FANOVI SKUPILI 25.000€ ZA LUNU I MARKA! "Ja sam dala 2.500€, do porođaja će biti i više, da mogu da kupe šta im treba"