FILMSKA PRIČA MAFIJAŠKE BRAĆE ANTIĆ: Niš drhtao pod njihovim nogama, vođa suparničkog klana popeo se na haubu i pucao u njih iz kalašnjikova

Sandro i Aleksandar Stamenković su rođena braća iz Niša, popularna po kriminalnim aktivnostima. Jedan je likvidiran sa 26 godina, dok je drugi nastradao u četrdesetoj. 

Sandra Stamenkovića ubijen je u klasičnoj „sačekuši“ 15. septembra 2002. godine. Na raskrsnici Vardarske ulice i Ulice Jovana Ristića u Nišu, tada je sa sa Sandrom u automobilu likvidiran i Robert Viciknez (27) iz Vršca. Posle tri godine, za dvostruko ubistvo i pokušaj ubistva zrečena je zatvorska kazna od 40 godina Ivanu Antiću, zvanom Šica (33), dok je Aleksandar Ilić, zvani Saša Džudista (34), osuđen na 15 godina zatvora.

Tokom suđenja dokazano da su Ivan Antić i Aleksandar Ilić pokušali da ubiju i Miroljuba Conića (35), iz Paraćina, koji je lakše povređen uspeo da pobegne iz automobila “opel omega” beogradske registracije, na koji je pucano iz automatske puške.

Stamenković i Viciknez pogođeni su sa više metaka i ostali su mrtvi na licu mesta. 

Početkom juna 2007. odigrao se revolveraški obračun ispred Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Sa dva hica nepoznati napadač ranio je je Jožu Antića (23), koji je u zatvoru posetio polubrata Ivana Antića Šicu, osuđenog na 35 godina robije zbog dvostrukog ubistva. Jože je u trenutku napada izlazio iz KPZ sa suprugom i sinom svoga polubrata. Ovaj slučaj dosad nije zvanično rasvetljen. Smatra se da je ovo pokušaj krvne osvete. Dva napadača su zapucala ka detetu, ali ga je stric svojim telom zaštitio. Pogođen je sa tri metka ali je preživeo. 

Drugi brat, Aleksandar Stamenković bio je teško ranjen 8. avgusta 2008. u ulazu zgrade u Deligradskoj 2 u Nišu. Pogođen je sa dva hica u telo i prebačen hitno u nišku bolnicu, gde je konstatovano da su povrede teške, ali da nije bio životno ugrožen. Nepoznati napadač, koji je bio maskiran šeširom i maramom, tada je hicima iz vatrenog oružja lakše ranio u nogu i Dragana Stankovića (37) iz Niša. Napadač je čekao u zasedi na prvom spratu zgrade da bi, po ulasku Stamenkovića i njegovog prijatelja u ulaz, strčao niz stepenište i zapucao na njih.

Inače, braća Stamenković u mladosti su u Nišu bili poznati po nasilničkom ponašanju. A u niškoj policiji su te 2002. potvrdi da je ubistvo Stamenkovića i Vicikneza nastavak obračuna dve kriminalne grupe, započet 14. jula 2002. godine, kada je u pucnjavi u blizini grčkog konzulata ranjena Sandrova devojka Aleksandra S.

Tadašnji načelnik SUP-a Niš Radisav Gvozdenović predočio je policija ovaj slučaj dovela u vezu sa najavom klanovskih obračuna i pogibijom u saobraćajki Nišlije Miodraga Antića (29), rođenog Ivanovog brata. U niškim krugovima organizovanog kriminala tada je počelo da se priča o tome da je ovaj mladić, u stvari, likvidiran, odnosno, da mu je “saobračajni udes namešten” i da su se njegovi drugovi zavetovali da će ga osvetiti.

Kako su pisali beogradski mediji, iza ubistva narkodilera Aleksandra Stamenkovića u Belvilu, stoje isti oni koji su ubili Radovana Stojičića Badžu, odnosno klan "Amerika". Jedan od dva brata Stamenkovića je držao firmu sa ćerkom ljubavnice Badžinog brata Siniše koji je pre dve godine odlukom Apelacionog suda oslobođen optužbi za šverc duvana od '97. do 2007. zbog zastarelosti. Pre toga, Stojičić je optužen da je bio šef duvanske mafije, biznisa koji je navodno nasledio od brata nakon njegovog ubistva '97. Kada je Siniša uhapšen, pao je i načelnik niške policije koji se branio time da nije mogao ništa da učini zbog naredbi koje su stizale sa samog vrha. Tada je uhapšen i načelnik Zaječarske policije, kao i zamenik ministra policije.

Aleksandar Stamenković se hvalio svojim obezbeđenjem i tvrdio da je siguran. Bio je ponosan na to što je svojevremeno on lično obezbeđivao Miroslava Miškovića. Međutim, to mu nije bilo dovoljno da preživi beogradski asfalt gde se preselio posle silnih skandala u Nišu.

Sudbina braće Stamenković predstavlja jednu klasičnu mafijašku žrtvu, kojih je bilo dosta i tokom devedesetih. Probaćemo u nekim od narednih tekstova da predstavimo još nekoliko neustrašivih braća, koji su likvidirani u izvršenju svojih kriminalnih aktivnosti. Za sada, predstavili smo braću Stamenkovič, strah i trepet za Niš 

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji