ŽIVOT IZ SNOVA PRETVORIO SE U KOŠMAR: Tragična sudbina najuspešnije misice bivše Jugoslavije

Niko iz bivše Jugoslavije poput prelepe Nikice Marinović nije ponovio neverovatan uspeh na izboru za Mis sveta 1966. u Londonu. Ta devojka je bila prelepa Dubrovčanka koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, ženski nedeljnik "Bazar" preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama.

Srela je Nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste na takmičenje, a i sama Nikica je bila takva – dugo se ustručavala da se skine u dvodelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su na nju uticali tadašnji vlasnici licence za Mis sveta.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najlepše na svijetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. Bilo je i drugih teorija.

U Londonu su je dočekali poput vanzemaljskog bića koje je dolepršalo preko "gvozdene zavese" - bila je prva misica iz zemalja socijalističkog bloka. Umesto očekivane partizanke u vojničkom šinjelu i cokulama, pred njih je zablesnula prava lepotica.

Ostalo je zapisano da je publika s vidnim negodovanjem dočekala odluku žirija: većina je smatrala da će Nikica biti pobednica. Govorilo se da je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posetu američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunistočkog otpora, a Nikica se nije usudila da potpiše tu tačku u ugovoru.

Nikica se nakon trijumfa na izboru za Mis sveta preselila u Beograd. Odbila je slavnog režisera Roberta Roselinija koji joj je nudio ulogu u svom filmu, ali Nikica je smatrala da nije spremna za Holivud.

Njeno srce je osvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda, ponovno su je opsedali udvarači.

Po drugi put, Nikica je sudbonosno "da" izgovorila čuvenom reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali se i ta ljubav završila 1980. godine.

Nikica je imala butik u Knez Mihailovoj i mnogi su dolazili samo kako bi je videli.

A onda joj se, u jednom trenutku izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, da je ostala bez novca, te se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima. U novembru 2008. ponovno se našla na naslovnicama.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubistvo. Imala je 61 godinu.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji