Print this page

NE ZNA GDE BIJE: Jelena Karleuša uvredila muslimane!

Sajt Sandžakhaber preneo je juče da je JK „arapskim miksom“ pesme „Duboko ranjena“ izazvala revolt ljudi islamske veroispovesti.

- Jelena Karleuša, koja je pre nekoliko dana doživela debakl na Ušću, kad se na koncertu pojavilo svega nekoliko hiljada njenih fanova, na sebe je navukla ljutnju i bes muslimana. Naime, u jednom „miksu“ čuju se reči ezan i šehadet, što je izazvalo revolt. Pevačica se još nije oglasila po tom pitanju - navedeno je u tekstu koji prati snimak s koncerta od 15. juna ispred ušćaNa Fejsbuku je osnovana i grupa pod nazivom „Inicijativa za tužbu protiv Jelene Karleuše zbog uvrede islama“, a za jedan dan okupila je više od 13.000 članova.

- Pokrećemo inicijativu da se tuži Jelena Karleuša zato što je ezan, koji je islamska svetinja, iskoristila u komercijalne svrhe, samim tim vređajući islam i sve što je islamsko - napisano je kao pojašnjenje pomenute inicijative.

Na Fejsu su ostavljeni brojni komentari, a među njima su, doduše u manjini, i oni koji se slažu s izvesnom Fahrijom, koja tvrdi da u tome nema ničeg uvredljivog.

Zapravo, dominiraju poruke u kojima se iskazuje ogromno nezadovoljstvo, a ovo su samo neke od njih:

- Mnogo boli svakog pravog muslimana ovakvo javno provociranje, kao što je uradila Jelena Karleuša, kao što boli i kad neko daje ovakve komentare da ovde nema ništa loše, a pri tom nosi ime muslimansko.- Na snimku se može čuti koliko bezobrazluk može daleko da ode! Zar se ezan koristi na ovakav način! Bruka za muslimane bi bila da ovo ne isteramo do kraja.

- Ezan se ne treba i ne sme mešati sa zvucima muzičkih instrumenata. Mešati dozvoljeno (ezan) sa zabranjenim (muzikom), haram je (prokletstvo).

- Pa ko ponavlja ovaj šehadet postaje musliman, svi će njeni fanovi postati muslimani.

- Mislim da će joj leteti glava za ovo izigravanje i vređanje vere!

Karleuša nije odgovorila ni na naš poziv ni na poruku.

♦ EZAN - islamski poziv na molitvu.
Izgovara, odnosno uči ga mujezin sa minareta pet puta na dan za svaki namaz (obrednu molitvu).
♦ ŠEHADET - temelj islamskog verovanja i uslov za pristup u veru.
Da bi neka osoba bila smatrana muslimanom, potrebno je da izgovori šehadet u prisustvu najmanje dva svedoka muslimana: „Ja svedočim da nema boga osim Alaha, ja svedočim da je Muhamed Alahov poslanik.“