“Za dom spremni”: Novi SKANDAL Jadranke Barjaktarović – HRVATSKI poklič uz spot za izbore u Nikšiću (FOTO)

Pevačica koja je prošle godine već bila u centru nacionalističkog skandala je još jednom postala deo političke kampanje

Lokalni izbori u Nikšiću uzburkali su duhove širom Crne Gore, a svemu je prethodila kampanja u kojoj se nije prezalo od najtežih optužbi, podmetanja i surovih prozivki. Ipak, da se i u opštem gubitku svih kriterijuma može preći granica, uverili smo se kada je na društvenim mrežama počeo da se deli post u kome je uz pesmu Jadranke Barjaktarović nalepljen ustaški poklič.

Pevačica koja je prošle godine već bila u centru nacionalističkog skandala je još jednom postala deo političke kampanje. I to ne bilo kakve. Sve je počelo kada je njena pesma “Crna Gora je moj dom” objavljena nekoliko dana pre izbora sa sve visokobudžetnim spotom i kampanjom na društvenim mrežama. Predizborna tišina na ovaj način, makar zvanično, nije narušena, što je dobrodošlo strankama koje se zalažu za udaljavanje ove zemlje od Srbije.

Da nije u pitanju slučajnost, te da je sve urađeno zarad kampanje dodatno svedoči i činjenica da se u pesmi koja u naslovu nosi ime cele države u tekstu spominje samo jedan grad – Nikšić. Poznata milogorska pevačica Barjaktarović je, podsetimo, rođena u Beranama.

No, ovde nije bio kraj. Na sam dan izbora društvenim mrežama počeo je da se deli uznemirujući post na kome je kadar iz Jadrankinog spota postavljen sa refrenom njene pesme, na koji je na kraju dodat ustaški slogan “Za dom spremni”.

Kako su tvrdili oni koji su ovaj materijal delili, originalni post je pripadao profilu koji je delio propagandu za Đukanovićev DPS, ali je odatle skinut, te je kao dokaz ostao samo printskrin. I zaista, na pomenutom profilu ne stoji taj post, ali je Jadrankina pesma podeljena kao deo poziva za glasanje u Nikšiću, a ustaški poklič bio je postavljen kao deo druge objave.

Na profilnoj slici nalazi se deo propagandnog materijala DPS sa velikim brojem koji je i bio redni broj ove stranke na listi za lokalne izbore. Osim toga, na samom profilu nalazio se veliki broj postova usmerenih protiv Srbije i Srba, pretnji, psovki i drugog fašističkog materijala.

ČIJI JE DOM

Narodni poslanik Marjan Rističević smatra da se u celoj situaciji postavlja pitanje za čiji dom su oni zapravo spremni.

– Crna Gora je njen dom, nema problema, ali je Crna Gora, takođe, i dom srpskog stanovništva. Ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, nisu došli iz Srbije, nego su tamo rođeni. Crna Gora je kuća srpskog stanovništva, a očigledno da oni misle da samo oni imaju pravo na taj neki svoj dom. Sa druge strane, da li su ovi Crnogorci koji žive u Srbiji, koje ja nazivam Milogorci, koji su toplo primljeni u Srbiju, da li su oni generacijama ovde?

Odgovor je – nisu. E sad bi mogli da diskutujemo o tom nekom njihovom zavičajnom fašizmu. A što se tiče “Za dom spremni”, od takvih ništa bolje nije ni za očekivati. U ovom trenutku nas Milogorci više mrze nego ustaše i ta njena pesma je odraz tog raspoloženja tog dela Crne Gore. Srbin iz Srbije u Crnoj Gori nije bio ni šef mesne zajednice, ni predsednik kućnog saveta, dok su Crnogorci u Srbiji bili predsednici države, to govori o širokovidosti Srbije i uskogrudosti onog dela Crne Gore koji sebe nazivaju Milogorcima – zaključuje Rističević.

MILOGORSKA IKONA

Jadranka je, inače, dospela u žižu interesovanja javnosti kada je u septembru na jednom od skupova DPS zapevala “Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije” zbog čega je bila meta prozivki da vređa zemlju u kojoj je počela i izgradila karijeru. Donjenog komentara povodom poslednjeg incidenta nismo uspeli da dođemo do zaključenja ovog broja.

Crna Gora je moj dom

Što se ono tamo čuje

Što to jako odjekuje

To se čuju Crnogorke

bodre one svoje momke

Kad god treba opet stiću

Da me ima po Nikšiću

Da me pamte po Trebjesu

Crnogorke, takve jesu.

– Svako ima dom

Crna Gora je moj dom

Nema mraka sa Trebjese

Zora novi dan donese

Sa svih strana, stižu momci

Braća moja, Crnogorci

Niz ulice što se čuje

Po Nikšiću odjekuje

Neka živi zemlja moja,

da je vječna Crna Gora!

Kad god treba opet stiću

da me ima po Nikšiću,

da me pamte po Trebjesu

Crnogorke takve jesu.

– Svako ima dom

Crna Gora je moj dom.

Nema mraka sa Trebjese

Zora novi dan donese

Sa svih strana, stižu momci

Braća moja, Crnogorci

Niz ulice što se čuje

Po Nikšiću odjekuje

Neka živi zemlja moja,

da je vječna Crna Gora!

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji