KAD JE MITAR MIRIĆ DAVAO PO NOSU: U Skoplju 1987. se odvalio od života, a u hotelu ga čekali novinari i tri profuknjače

Kada kažemo: "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine", svako malo dete u Srbiji zna da tu pesmu peva Mitar Mirić. Kao legenda domaće narodne muzike, bio je neizbežna pojava svih velikih festivala i turneja. Svoju popularnost doživljava 1979. godine kada pobeđuje na festivalu u Ilidži. Na tom festivalu je učestvovao i Ljubo Kešelj, tvorac hita "Ja vragolan i moj deda". Upravo on, priča nam o jednoj anegdoti koja se desila sa turneje 1988. godine gde se sakupio sam krem domaće narodne muzike: Novica Urošević, Era Ojdanić, Dragana Mirković, Milanče Radosavljević, Rade Petrović, Miroslav Ilić, a među mnogima je bio i Mitar Mirić. 

Tada, jedan od klavijaturista Novice Uroševića je bio iz Sarajeva i dobar prijatelj sa drušvom koje se okupljalo oko Bijelog dugmeta. Samim tim, dolazio je često u dodir sa opasnim supstancama. Često je na muzička putovanja nosio sa sobom, a ovaj put se to ponovo dogodilo. "Naravno, Mitar Mirić je čovek bahatog karaktera koji je voleo da se što više odvali od života", prepričava nam ovu anegdotu Ljubo Kešelj i nastavlja: "Ovaj ga je jedno veče posle koncerta, mislim da je bilo Skoplje, pozvao sa strane. Mitar je onako pijan već teturao i jedva se kretao. Došao je u ćošak, njih dvojica su senešto dogovarala i otišla", priseća se Ljubo ovog događaja. 

"Mitar se vratio bled. Bukvalno bled. Sećam se, ugovorio je neke tri trebe koje su trebale da ga čekaju u holu od hotela gde smo se to veče nastanili. Iz velike hale u Skoplju, morali smo da iznosimo Mitra. Sećam se, prvo su išlle noge, a nosili smo ga ja, Novica Uroševič, Miroslav Ilić i Era Ojdanić. Iza nas je nekako trčkarajući išao klavijaturista, ne sećam se imena i samo se držao za glavu. Bio je uplašen da se nešto ne dogodi Mitru"

"Smeštamo ga u veliki autobus, samo nas petorica. Sad problem, u hotelu dosta novinara, velika turneja, mislim da je Južni vetar. Blicevi fotoaparata, svetla, intervjui, svečana večera. A mi, treba Mitra nekako sprovesti do njegove sobe. Nismo tada znali za ove tri devojčice koje su ga čekale. Stavimo mi kaput na Mitra i nađemo neki šešir, krenemo na ulazna vrata, a Miroslav Ilić odmah krenu ka novinarima da bi odvukao pažnju. On je tada bio najpopularniji i sa svojim smeškom je mogao sve da odradi. Dođemo mi nekako do lifta, a on na vrhu, ko da je na stotom spratu. Čekamo i čekamo, a njega primete ove tri profuknjače i krenu preko cele sale da se deru"

"Sad situacija, svi gledaju u nas. Mi stojimo, držimo Mitra, ne znajući da je u međuvremenu došao sebi i osvestio se. U tom momentu on kao neki superheroj zbaci sa sebe onaj kaput, baci šešir na jedan objektiv fotoaparata i kaže - gospodo, molim za malo privatnosti, gospodin Mitar mora da ide da piša. U tom momentu dolazi lift i mi ga samo gurnemo unutra. Ulete sa nama i jedna od ona tri devojčurka koja su ga čekala. I dok smo se penjali na sedmi sprat, Mitar ponovo izgovori već legendarnu rečenicu - Mitar je malopre radio neke koke, a sada ćeraditi ovo mlado pile. I tu je ponovo pao u nesvest"

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji