Planeta

Planeta (384)

Zvaničnici u Mađarskoj su spalili više od 1.000 hektara kukuruzih polja u nastojanju da očiste zemlju od svih prehrambenih proizvoda povezanih sa Monsantom. U okviru kompletnog uništavanja spaljeno je preko 5000 hektara zemljišta.

Nakon što je Mađarska zabranila genetski modifikovana semena, vlada je odlučila da uništi preostale useve na kojima su zasađena GM semena pre zabrane, piše “Ourdailyideas.com”

Iako se od trgovaca semenima u zemlji zahteva da moraju imati uverenje da njihovi proizvodi ne sadrže GMO, vlasti kažu da će nastaviti aktivno da se bave tim. GMO semena iz Pionira i Monsanta su pronađena pomešana sa prirodnim semenima, verovatno slučajno.

 Mađarska je spalila hiljade ovakvih ilegalnih GM useva tokom prethodnih godina. Vatra je najbolji način da se otarasi tih useva, jer ona uništava njihovu veštačku DNK i zaustavlja širenje u ne-GMO biljke.

Mađarska je zauzela čvrst stav protiv GMO. U stvari, Ustav ove zemlje kaže:

Mađarska će promovisati efikasnu primenu prava iz stava (1) od strane poljoprivrede bez genetski modifikovanih organizama, obezbeđujući pristup zdravoj hrani i vodi za piće, organizovanjem zaštite na radu i zdravstvene zaštite, podržavajući sport i redovne fizičke vežbe, kao i obezbeđenje zaštite životne sredine.

Ovo je u potpunosti suprotno od Amerike, gde GMO nisu ilegalni, i nema ozbiljnih zahteva za etiketiranje. Monsanto se čvrsto drži pravnih i političkih sistema u SAD, koji nisu iznad diskreditacije naučnika koji otkrivaju opasnosti izazvane njihovim proizvodima.

U stvari, Amerika se sve više izdvaja kao previše popustljiva po ovom pitanju. Rusija je takođe zabranila GMO useve, a veliki broj zemalja u Evropi su zabranile uzgajanje Mosanto GM kukuruza, uključujući i Švajcarsku, Italiju, Poljsku, Austriju, Nemačku, Francusku, Grčku, Luksemburg i Rumuniju.

Desetogodišnji dečak Bendžamin Luket utopio se nakon što je skočio u zaleđeno jezero da spasi svoju šestogodišnju sestru Ebigejl koja je propala kroz led u vodu. Sve ovo desilo se u Tenesiju, dok rekordno hladne temperature zahvataju i jug SAD.

Devojčica, Bendžamin još jedan njihov brat igrali su se blizini zaleđenog jezera koje se nalazi pored njihove kuće u Milingtonu, u okrugu Šelbi. Nesreća se dogodila u nedelju, kada je devojčica iznenada propala kroz led i upala u ledenu vodu. Benžamin je skočio za svojom mlađom sestrom da je spasi, ali nisu mogli da se izvuku iz vode.

Drugi brat je pritrčao u pomoć, a njihov otac, Robert Luket, uspeo je da izvuče Ebigejl, ali do Benžamina nije uspeo da dođe, rekao je sveštenik Stejsi Stilgenbauer za wreg.com.

Vatrogasci okruga Šelbi požurili su na mesto nesreće i izvukli Benžamina iz vode. Deca su prevezena u obližnju dečiju bolnicu gde je ustanovljeno da je Benžamin preminuo.

- Vatrogasci su to najbolje objasnili, Benžamin je pokušao da je drži iznad vode. To je neverovatna žrtva koju je bio speman da podnese kako bi spasio svoju malu sestru - rekao je sveštenik.

Ebigejl se trenutno oporavlja u bolnici i prema rečima svceštenika Stilgenbauera, čini se da će biti dobro nakon što je skinuta sa respiratora. Porodica je preplavljena rečima podrške koju su primili od lokalne zajednice od kada se nesreća dogodila.

- Kristin, majka, nekoliko puta mi je rekla da se pobrinem da se svima zahvalim. I da im prenesem veliku zahvalnost za njihove molitve - rekao je sveštenik.

Porodični prijatelj osnovao je "GoFoundMe" stranicu kako bi pomogao u pokrivanju medicinskih i troškova sahrane.

Majka dvoje dece je na Božić pala sa jednog londonskog balkona, nekoliko trenutaka nakon otvaranja poklona sa svojom decom. Šeron En Dali-O' Dvier (51) poginula je nakon pada sa terase svog stana na četvrtom spratu u Šepard Bušu kada je izašla napolje u haljini da puši.

Njena deca Tejlor i Dru istrčala su napolje nakon što su čuli snažan udarac. Primetili su Šeron, koja je radila kao konobarica pre nego što je izgubila posao usled martovskog zaključavanja, kako leži nepokretna na asfaltu ispod terase.

Tejlor (22) je zatim u pidžami izletela na ulicu i sela pored tela svoje majke sve dok nadležne službe nisu stigle na mesto tragedije da odnesu Šeron.

- Nije disala i oči su joj bile otvorene. Držala sam je za ruku kad su stigli iz hitne i zatvorili joj oči rekavši da više ništa ne mogu da učine. Poljubila sam je i rekla: "Volim te" - rekla je Tejlor za "Miror".

Tejlor, koja je rekla da je njena mama bila "najbolja", ne zna šta se dogodilo u trenucima pre pada Šeron. Mlada samohrana majka je dodala:

- Bila je zaista zadovoljna svojim poklonima. Rekla je da će se vratiti u krevet pre nego što pripremi večeru, ali da će samo popušiti jednu cigaretu. Bili smo unutra dva minuta kada smo začuli prasak. Moj brat je pogledao preko balkona i rekao: "Ona je tamo dole". Samo smo vrištali - rekla je Tejlor vidno potresena događajem.

Drua (19) zagrlila je nećaka Harli, dok je Tejlor istrčala da vidi šta se desilo sa Šeron. Njen najbolji prijatelj Džordži Dileo (23) je rekao: "Tejlor se nije pomerila od nje do kraja dana, sve dok nisu došli pogrebnici".

Potresne fotografije snimljene neposredno pre tragedije prikazuju Šeron koja se smeši sa svojim unukom. Na ostalim fotografijama vidi se kako se druži sa svojom decom u dnevnoj sobi stana.

Stranica za prikupljanje pomoći koju je osnovao Džordži već je prikupila više od 7.000 funti za izdržavanje porodice.

- Nemamo nikakvu ušteđevinu da bismo joj pružili odgovarajuću sahranu. Neću moći sebi da oprostim ako ne dobije sahranu kakvu je zaslužila - rekla je Tejlor.

a

Bizarano ubistvo dogodilo se 18. marta na privatnoj zabavi

Brazilac Nikolas Iori Maikon iz Sao Paula prebio je nasmrt svoju devojku Anu Kutinjo (24) samo zato što joj je na bazenu slučajno spao gornji deo kupaćeg kostima, pa su prisutni mogli da vide njene grudi! Bolesno ljubomorni mladić pokušao je zatim da prikrije zločin i ubedi porodicu i prijatelje da se Ana pijana udavila u bazenu, ali su lekari u lokalnoj bolnici ustanovili da je nesrećna devojka preminula od udaraca u glavu. Nikolas se trenutno nalazi u bekstvu, a brazilska policija traga za njim.

Bizarano ubistvo dogodilo se 18. marta na privatnoj zabavi u opštini Itapeserika da Sera u predgrađu Sao Paula. Kako javljaju tamošnji mediji, Ana je u jednom trenutku skočila u bazen i tom prilikom ostala bez gornjeg dela kupaćeg kostima. Očevici kažu da je njen dečko Nikolas odmah počeo da pravi ljubomorne scene i da je optužuje da je namerno skinula bikini kako bi prisutnima pokazala grudi, posle čega je i fizički nasrnuo na nju. Nedugo zatim, on je zajedničkim prijateljima, sa kojima su došli na žurku, rekao da je Ana pijana upala u vodu i da mora hitno da je vodi kod lekara. Međutim, umesto u bolnicu, otišli su u njen stan, gde ju je Nikolas najverovatnije i ubio.

Nikolas Iori Maikon odranije je poznat policiji kao problematična i nasilna osoba. Protiv njega se vodi nekoliko krivičnih postupaka, između ostalog i za nanošenje teških telesnih povreda i prevare na internetu. Poslednja krivična prijava podignuta je u decembru prošle godine.

Nakon toga je pozvao svoju majku i rekao joj da se Ana udavila u bazenu, te je zajedno s njom odneo telo ubijene devojke u lokalnu bolnicu. Tamo je ostavio Anin leš i majku, a zatim pobegao u nepoznatom pravcu.

Ni lekari ni rođaci nastradale Ane nisu poverovali u njegovu priču, a pregledom je utvrđeno da je udarana u glavu sve dok nije izdahnula. Rođena sestra svirepo ubijene devojke otkrila je lokalnim medijima da je Nikolas i ranije brutalno tukao Anu, ali da je ona uporno odbijala da ga napusti.

- On je monstrum! Ovo nije prvi put da ju je tukao i fizički maltretirao. Ona je bila slepo zaljubljena u njega i svaki put bi ga branila. Nije htela da ga ostavi i to joj je došlo glave - rekla je novinarima sestra ubijene devojke.

SAD su navodno koristile tajno ovlašćenje pod nazivom „127e“ da pokrenu dvadesetak proksi ratova od 2017. godine, navodi se u članku koji je u petak objavio Intercept.

Medij tvrdi da je dobilo nikada ranije viđena dokumenta i da je obavio razgovore sa najvišim zvaničnicima koji su lično bili upućeni u ove programe.

Intercept je dokumente primio preko Zakona o slobodi informacija, tvrdeći da su ti papiri prva zvanična potvrda da je najmanje 14 takozvanih "127e programa" bilo aktivno na širem području Bliskog istoka i Azijsko-pacifičkog regiona 2020. godine. Ukupno, Pentagon je navodno pokrenuo 23 odvojena programa "127e" širom sveta između 2017. i 2020. godine, što je koštalo američke poreske obveznike 310 miliona dolara.

Intercept objašnjava da je "127e" jedno od nekoliko praktično nepoznatih ovlašćenja koje je Kongres dodelio Ministarstvu odbrane u poslednje dve decenije. On ovlašćuje američke komandose da sprovode „protivterorističke operacije“ u saradnji sa stranim i neregularnim partnerskim snagama širom sveta uz minimalni spoljni nadzor.

Program omogućava SAD da naoružavaju, obučavaju i obezbeđuju obaveštajne podatke stranim snagama. Međutim, za razliku od tradicionalnih programa pomoći iz inostranstva, koji se fokusiraju na izgradnju lokalnih kapaciteta u partnerskim zemljama, očekuje se da 127e „surogat snage“ slede naređenja SAD i da sprovode misije pod vođstvom Vašingtona protiv američkih neprijatelja kako bi postigli američke ciljeve, u suštini služeći kao zastupnik Pentagonove armije.

Prema pisanju lista, skoro nikakve informacije o ovim operacijama se nikada ne dele sa bilo kojim članom Kongresa ili zvaničnicima Stejt departmenta. Generalno je nepoznato gde se te operacije izvode, njihova učestalost, ciljevi, pa čak ni identitet stranih snaga sa kojima SAD sarađuju da bi ih sprovele.

Kritičari programa upozoravaju da bi oni mogli da dovedu do neočekivane vojne eskalacije i angažuju SAD u više od deset sukoba širom sveta, pošto "127e" ne dozvoljava bilo kakav nadzor ili aktivnost zvaničnika spoljnih poslova.

List napominje da iako najnovija serija dokumenata baca više svetla na program "127e", on je i dalje uglavnom nepoznat i javnosti i članovima Kongresa, koji skoro nikada ne dobijaju izveštaje koji se odnose na program.

Vladin zvaničnik upoznat sa programom, koji je tražio anonimnost da bi razgovarao o tome, rekao je Interceptu da većina zaposlenih u Kongresu čak nema dozvolu da pogleda izveštaje "127e".

Stiven Semler, suosnivač američkog istraživačkog centra za spoljnu politiku, rekao je za Intercept da Pentagon radije vodi svoje operacije uz minimalni nadzor, doprinos ili birokratiju od strane Kongresa i to čini već dugi niz godina.

Kolone ljudi će čekati da uđu u Srbiju jer će to biti prosperitetna zemlja

Kremansko proročanstvo je najveće srpsko i balkansko proročanstvo koje se bavi lokalnim, državnim i svetskim događajima. Dragan Pjević, tumač ovog proročanstva kaže da u predviđanjima braće Mitra i Miloša Tarabića za naredni period piše da će Rusija postati najmoćnija sila na svetu i da će se svako „o njeno prijateljstvo otimati“.

-  Zapisano je: „Rusija će uzeti Carigrad, ali tek onda kada car ponovo dođe“ - objašnjava Dragan Pjević, dodajući da će se Kina udružiti sa Rusijom, što će i te kako biti dobro za Srbiju.

- Srbiji će na dobrovoljan način prići Bosna i Hercegovina, a sa Kosovom će se rešiti nastali problem na zadovoljstvo srpskog naroda. Tu uspešnu i srećnu zemlju Srbija će stvoriti, kako je rečeno, isključivo uz pomoć silne Rusije – poručuje Dragan Pjević.

ako kaže, kolone ljudi će čekati da uđu u Srbiju jer će to biti prosperitetna zemlja.

- U knjizi piše: „Srbija će trista čuda pretrpeti, ali će zatim doći čovek iz naroda, koji će umiriti narod, da će posle svih čuda i pokora nastati slavno vreme“.

Potom Pjević nastavlja:

- Mističan broj za Kremna i državu je broj 45, a to je broj godina koliko je živeo prorok Miloš. Sada je naš patrijarh Irinej 45. po redu, a Tramp je 45. predsednik SAD, pa se veruje da će Srbija za vreme vladavine gospodina Trampa postati srećna zemlja – zaključuje tumač kremanskog proročanstva.

Kina je upozorila da nijedna strana sila ili vojska neće uspeti da se meša u pitanje Tajvana, upozoravajući da će se svaka zemlja koja pokuša da im ponudi vojnu podršku suočiti sa "posledicama".

- Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine - rekao je novinarima u petak portparol Ministarstva odbrane stariji pukovnik Tan Kefei.

- Niko i nikakva sila ne može da spreči Peking od potpunog nacionalnog ujedinjenja sa Tajvanom - rekao je Tan i dodao da će svako ko to pokuša "na kraju trpeti najgore posledice“.

Tan je rekao da je kineska vojska spremna da spreči svako spoljno mešanje po tom pitanju. Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je australijski ministar odbrane Peter Duton utvrdio da bi bilo "nezamislivo" da se Kanbera ne pridruži SAD ako Vašington odluči da brani Tajvan.

Daton je kasnije u nedelju rekao da će odgovor Australije biti zasnovan na "najboljim interesima zemlje".

Prošlog meseca Australija je optužila kineski ratni brod da je uperio laser u jedan od njegovih osmatračkih aviona. Peking je saopštio da su optužbe "lažne".

Dok vlada u Pekingu insistira na tome da je Tajvan deo kineske teritorije, SAD obično zauzimaju neobavezujući stav, nezvanično podržavajući nezavisnost Tajvana i isporučujući im oružje, dok u isto vreme priznaju kinesko pravo na ostrvo.

Nekadašnji redov u vojsci Burkine Faso priznao je tokom suđenja da je pomogao u transportu odreda smrti koji je likvidirao revolucionarnog lidera Tomasa Sankaru pre 34 godine.

Na Vojnom sudu u Burkini Faso početkom oktobra je počeo sudski proces protiv 14 optuženih za ubistvo bivšeg predsednika i uticajnog levičarskog lidera, koga su mnogi zvali afričkim Če Gevarom, a među optuženima je i Blez Kompaore i sam bivši predsednik i vođa puča iz 1987. godine kojim je Sankara svrgnut s vlasti.

Tamošnja javnost se nada da će suđenje moći da baci svetlo na jedno od namračnijih poglavlja ove države.

- Ovo dugo čekam. Želim da znam istinu i ko je to učinio - navela je udovica Marijam Sankara.

Redov Jamba Eliz Ilbudo (62) priznao je umešanost u atentat, međutim, istakao je da njegovi potezi nisu bili unapred planirani - nije učestvovao ni na jednom sastanku na kome se diskutovalo o ubistvu niti je učestvovao u pucnjavi.

Kako je rekao, tog 15. oktobra 1987. godine bio je u Kompaorevom domu sa još nekoliko muškaraca.

- Bili smo tu po naređenju Hajasinta Kafandoa, šefa obezbeđenja - kazao je Ilbudo.

Kafando je posle državnog udara bio glavni zastavnik Kompaorevog obezbeđenja, a sumnjiči se da je baš on predvodio grupu atentatora. Nalazi se u bekstvu. 

Ilbudo je napomenuo da mu je Kafando rekao da vozi do sastanka na kome se nalazio Sankara.

Kada su stigli, Kafando i izvesni Maiga, koji su se vozili u Kompaorevom automobilu, izašli su iz vozila i otvorili vatru.

Kafando je naložio muškarcima da izađu iz automobila, a jedan deo njih je otišao na zadnji ulaz zgrade u kojoj se Sankara nalazio.

Ilbudo tvrdi da je ostao u kolima tokom pucnajve i da on sam nije otvorio vatru.

Nakon toga, Kompaore je vladao zemljom 27 godina, a svrgnut je 2014. posle čega je pobegao u Obalu Slonovače.

Još jedan od istaknutih optuženika je i nekadašnja Kompaoreova desna ruka, general Žilbert Djendere, koji je predsedavao elitnim predsedničkim  pukom bezbednosti.

Kompaoreu i Djenderu prete optužnice za zaveru za ubistvo, narušavanje državne bezbednosti i umešanost u prikrivanje leševa.

Djendre već izdržava 20-godišnju kaznu zbog organizovanja napada na prelaznu vladu koja je usledila posle Kompaorevog pada.

U Burkini Faso već godinama vlada tišina povodom Sankarine smrti, ali ima dosta onih koji ne žele da ubice prođu nekažnjeno.

Ko je bio Sankara?

Harizmatičnog lidera ubili su vojnici kada je imao 37. godina. Samo 4 godine ranije, sa prijateljem Kompaoreom je predvodio ustanak kojim je došao na vlast. Upravo taj prijatelj će ga posle izdati.

Sankara važi za svojevrsnu ikonu Afrike, a mnogim liderima je bio inspiracija.

- Za nas je bio patriota. Voleo je svoj narod, voleo je svoju zemlju. Voleo je Afriku. Dao je život za nas - rekao je Luk Damiba, generalni sekretar memorijalnog komiteta posvećenog Sankari.

Pod Sankarinim vođstvom, zemlja koja se nekada zvala Gornja Volta je dobila ime Burkina Faso što znači "Zemlja uspravnih ljudi".

Vodio je skroman život. Smanjio je plate sebi i svim javnim službenicima. Zabranio je da članovi vlade imaju lične šofere i da putuju prvom klasom.

Obrazovanje mu je bilo na prvom mestu. Tokom njegove vladavine (1983-1987) stopa pismenosti se povećala sa 13 na 73 odsto, a predvodio je i masovnu nacionalnu kampanju vakcinacije.

Podelio je zemlju među vođama lokalnih plemena i dao je direktno siromašnim poljoprivrednicima što je dovelo do povećanja proizvodnje pamuka.

Sankara je pozivao na ujedinjenje Afrike protiv "neokolonijalizma institucija" poput Svetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda.

- Onaj koji te hrani te i kontroliše - govorio je.

Vodio je antiimperijalističku spoljnu politiku koja se suprotstavljala dominaciji Francuske. Jednom prilikom, njegova žena Marijam je optužila Francuku da stoji iza atentata.

- On ostaje moj predsednik. Ono što je uradio za narod hrabri i nas da činimo isto - rekao je student Univerziteta Tomas Sankara u Uagaduguu, prestonici Burkine Faso.

Sa druge strane, njegova levičarska politika naišla je i na velike kritike. Organizacije za ljudska prava su ocenile neke njegove mere kao drakonske, a izveštaj Amnesti internešenela iz 1986. godine je otkrio da su politički protivnici pritvarani bez suđenja i potom mučeni.

- Mislim da je presporo prihvatio ideju pluralističke demokratije i oni koji su mu se protivili nisu mogli da mu se obrate da se čuje i njihov glas - smatra Serž Teofil Balima koji je služio kao ministar informisanja u njegovoj vladi.

- Želeo je da narodu da moć, pa je moć delegirao proleterima koji su vodili Komitete za odbranu revolucije, a oni su regrutovani da uvode moral u javni i privatni život. Zapravo, imali su poteze koji su diskreditovali njegovu moć - dodao je.

Kako je ubijen?

Sankarin nekadašnji saborac Aloune Traore rekao je da jedini preživeo atentat 1987. godine - osim revolucionara ubijeno je još 12 ljudi.

- Imali smo skup oko četiri sata popodne. Predsednik je dolazio poslednji, čekali smo ga i čim je došao, sastanak je počeo. Pošto sam pre toga imao zadatak da odem u Benin, prvi sam počeo sa izlaganjem. Samo što sam rekao 'Napustio sam Uagadugu' i započeo svoj izveštaj, čuli smo pucnjavu, a neko je vikao: 'Izlazite! Izlazite!' Drug predsednik je ustao, namestio svoju odeću i izašao sa podignutim rukama. Upucan je iz neposredne blizine na ulazu u prostoriju - prisetio se Traore koji se nada da će suđenje dati potrebne odgovore.

Čekajući suđenje

Sankarin brat Pol je poručio: "Čekali smo suđenje toliko dugo, svih 27 godina pod Kompaorevom vladavinom. Dok je on bio na vlasti nismo mogli ni da sanjamo da postoji ta mogućnost".

Udovica Marijam je 1997. godine podnela krivičnu prijavu zbog ubistva muža, ali je 15 godina prošlo pre nego što je Vrhovni sud odlučio da istraga može da se nastavi.

Kompaore je svih ovih godina negirao umešanost u atentat, a Sankarina smrt je postala svojevrsni tabu.

Sve dok Kompaore nije svrgnut 2014. slučaj je tapkao u mestu.

Nakon toga, ljudski ostaci za koje se veruje da pripadaju Sankari su ekshumirani, ali DNK analiza nije mogla da potvrdi da su zaista njegovi.

Burkina Faso je 2016. godine zvanično pitala Vladu Francuske da otvori vojna dokumenta o atentatu. Arhivi su deklasifikovani i poslati afričkoj državi u tri faze, a poslednja je bila u aprilu 2021. godine.

Bilo je strahova da će suđenje dodatno destabilizovati Burkinu Faso koja se inače muči sa čestim napadima džihadista bliskih Al Kaidi i Islamskoj državi.

Kompaoreov uticaj je i dalje veliki u zemlji, ali nema naznaka da bi vojnici, koji su mu i dalje lojalni, mogli da pokrenu haos.

Aktuelni predsednik Roh Mark Kristijan Kabore se nada da će suđenje smanjiti tenzije i doprineti nacionalnom pomirenju.

- Pomirenje se retko postiže bez pravde - rekao je.

MLADIĆ srpskog porekla, Milan Lončar (25) svirepo je ubijen preksinoć nekoliko stotina metara od svog doma u gradiću Brueri, kod Filadelfije, dok je štao psa.

Naime, njega su na sred ulice presrela, a zatim i ubila dvojica muškaraca koji prethodno pokušali da ga opljačkaju. Na snimku koji su zabeležile nadzorne kamere, može se videti kako Lončaru prilaze dvojica muškaraca, jedan mu prilazi sa leđa, dok drugi prilazi licem okrenut ka njemu sa pištoljem u ruci.

Na početku, činilo se da muškarci samo prete Lončaru pištoljem kako bi im dao novac koji ima u svojim džepovima. Međutim nekoliko sekundi kasnije, jedan od razbojnika ispalio je hitac u mladićeve grudi.

Lončar od tada počinje nekontrolisano da se kreće i vadi telefon iz džepa verovatno tražeći pomoć (vidi se kako telefon drži u rukama i pokušava da pozove nekoga). U jednom trenutku Lončar je pao na zemlju i ostao nepomično da leži, dok je njegov pas nastavio da stoji pored njega.

Policija je nesrećnog mladića pronašla nešto kasnije u lokvi krvi i u polusvesnom stanju. Iako je bio ranjen, kako su rekli istražitelji, i dalje je stezao povodac na kojem je bio njegov pas.

Lončar je hitno prevezen u Univerzitetsku bolnicu Templ, gde je uprkos svim naporima lekara proglašen mrtvim u 19.30 sati.

Pljačkaši koji su na ovako svirep način počinili ubistvo nedužnog mladića, nakon zločina su pobegli sa mesta zločina.

Milan Lončar je poreklom iz Srbije, ali je odrastao i školovao se u Filadelfiji. Lončar je diplomirao na Templ univerzitetu u decembru 2019. godine.

- Tužni smo jer je jedan život prekinut na tako besmislen način. Pamtićemo Milana i saosećamo sa njegovom porodicom u ovako teškom trenutku - rekao je dekan Templ univerziteta.

Uznemirujući video-snimak hladnokrvnog ubistva možete pogledati OVDE.

Verovao u crnu magiju, bio zavisan od kokaina, jeo beli luk i kršio pravila islama - nije klanjao, pušio je i pio

Moamer Gadafi Libijom je vladao 42 godine. Ženio se dva puta. Imao je osmoro dece, sedam sinova i ćerku Ajšu. Ubijen je u puču 2011. godine.

Bila sam jako uzbuđena jer je trebalo da vidim Moamera Gadafija u ivo. Srce mi je divlje lupalo. Škola je baš mene odabrala da mu predam buket cveća. Sve se odvijalo brzo. Predala sam mu cveće, poljubila ruku i naklonila se, a Gadafi me pomilovao po glavi, ispričala je francuskoj novinarki Soraja jedna od Gadafijevih seksualnih robinja. Soraja je kasnije saznala da je to tapšanje po glavi značilo da je ona odabrana. Samo dan nakon što je Gadafiju predala cveće u u kuću su joj došle čuvene telohraniteljke amazonke, pripadnice Gadafijeve straže. Soraja nije imala izbora. Amazonke su je ugurale u džip i odvezle u Gadafijevu rezidenciju. Dočekao ju je go u krevetu.

Naterao ju je da ga pogleda u oči i onda joj rekao: “Ja sam tvoj tata i brat. Ti ćeš biti i moja ljubavnica. Ostaćeš sa mnom zauvek”. U haremu su bile i druge seksualne robinje koje su zadovoljavale nezasitnog Gadafija. Navodno je uzimao vijagru i seks imao četiri puta dnevno, s različitim partnerima i partnerkama. Soraja ga je mrzela, a kaže da je mrzela i njegov dah iz kog se osećao beli luk, duvan i viski. Osim o seksu, navodno je bio zavisan i o kokainu.

Soraja kaže da je bio sadista, da ju je tukao, zlostavljao, vređao i da ju je silovao kad je imala 15 godina. Danas ima 25 i živi u Tripoliju. Svoju priču ispričala je francuskoj novinarki Anik Kožin koja je objavila knjigu “Gadafijev harem”. Novinarka tvrdi da je Gadafi zavodio i žene stranih diplomata kako bi ponizio njihove muževe.

Nije se molio, pušio je i pio. Soraja je ispričala i da je Gadafi kršio sva pravila muslimanske vere. Nikada se nije molio, pušio je i pio alkohol. Rekla je i da je verovao u crnu magiju. Njegova osoba od poverenja navodno je bila neka Mabruka za koju je verovao da ima posebne moći.

Gadafi je navodno bio zavisan i od plastičnih operacija, navodi se u dokumentarcu BBC. Plastični hirurg kog je delio sa bivšim italijanskim premijerom i prijateljem Silvijom Berluskonijem za BBC je otkrio da je Gadafija često hvatala paranoja. "Pozivali su me usred noći da dođem u njegov bunker u Tripoliju kako bi mu uklonio masno tkivo sa stomaka i ugradio ga u njegovo naborano lice. Iako je taj zahvat izuzetno bolan, odbijao je opštu anesteziju jer se bojao da bi mogao da bude otrovan", ispričao Lijasja Ribeiro, specijalista za operacije grudi. Hirurg tvrdi i da je Gadafi bio vrlo drag čovek. Gadafija je operisao u tunelima ispod palate u Tripoliju za koje kaže da su izgledali kao velika, dobro opremljena bolnica.

Gadafi je svojevremeno bio prijatelj sa zapadnim vođama, najviše zbog nafte ali i činjenice da je primao emigrante koji su pokušali da pronađu bolji život u Evropi. Često su ga njegovi politički prijatelji na Zapadu dočekivali kao kralja.

Tokom poseta u inostranstvu voleo je da se razmeće velikim beduinskim šatorima, svojom ženskom gardom - amazonkama i ukrajinskim medicinskim sestrama. Takođe, voleo je da "bocka" i “izaziva” druge državnike. Bio je prijatelj sa Silvijem Berluskonijem, Stjepanom Mesićem i Tonijem Blerom kog je Soraja, kako tvrdi, jednom videla u Gadafijevom bunkeru.

Bivšoj državnoj sekretarki SAD Kondolizi Rajs poklonio je medaljon sa svojim likom, a Borutu Pahoru dok je bio premijer Slovenije dve kamile. Pahor mu je zauzvrat poklonio konja. Baraku Obami poslao je pismo u kojem ga nazvao “sine moj”.

Često je kasnio i na sastanke u inostranstvu, a jednom prilikom španski ministar spoljnih poslova čekao ga je 10 sati! Bio je poznat i po dugim govorima u U - jednom je prevodilac pošto je pričao čak sat i po, jednostavno odustao i otišao. Gadafi se pre odlaska iz UN potpisao i na klupu u glavnoj sali.

Libijske vlasti su u pustinji Zele, na jugu zemlje, iskopale 20 tona zlata i 80 milijuna evra za koje veruju da su pripadali Gadafiju. Blago je Gadafi navodno sakrio pošto je pobegao iz Tripolija. Veruje se da postoji još četiri tone zlata i oko 500 miliona dolara, koje je Gadafi povukao iz nacionalne banke. Gadafijevoj sahrani prisustvovalo je samo četvoro ljudi koji su morali da se zakunu na Kuranu da nikada neće odati lokaciju.

Strana 1 od 28

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji