DA LI SE SPREMA NOVI RAT? ŽESTOKO UPOZORENJE KINE! "Niko i nikakva sila ne može da spreči Peking, ko im ponudi pomoć - trpeće posledice"

Kina je upozorila da nijedna strana sila ili vojska neće uspeti da se meša u pitanje Tajvana, upozoravajući da će se svaka zemlja koja pokuša da im ponudi vojnu podršku suočiti sa "posledicama".

- Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine - rekao je novinarima u petak portparol Ministarstva odbrane stariji pukovnik Tan Kefei.

- Niko i nikakva sila ne može da spreči Peking od potpunog nacionalnog ujedinjenja sa Tajvanom - rekao je Tan i dodao da će svako ko to pokuša "na kraju trpeti najgore posledice“.

Tan je rekao da je kineska vojska spremna da spreči svako spoljno mešanje po tom pitanju. Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je australijski ministar odbrane Peter Duton utvrdio da bi bilo "nezamislivo" da se Kanbera ne pridruži SAD ako Vašington odluči da brani Tajvan.

Daton je kasnije u nedelju rekao da će odgovor Australije biti zasnovan na "najboljim interesima zemlje".

Prošlog meseca Australija je optužila kineski ratni brod da je uperio laser u jedan od njegovih osmatračkih aviona. Peking je saopštio da su optužbe "lažne".

Dok vlada u Pekingu insistira na tome da je Tajvan deo kineske teritorije, SAD obično zauzimaju neobavezujući stav, nezvanično podržavajući nezavisnost Tajvana i isporučujući im oružje, dok u isto vreme priznaju kinesko pravo na ostrvo.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji