SLIKA KOJA JE IZAZVALA HAOS SVETSKIH RAZMERA: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Devedeset godina stara fotografija budućeg diktatora, tik nakon što je napustio zatvor, još uvek uspeva da prevari mnogobrojne svetske medije i izdavače.

U pitanju je jedna od najpoznatijih slika Hitlerovog veoma dokumentovanog života. Budući diktator Nemačke pozira ukočeno pored automobila u svojoj zakopčanoj kabanici, sa zalizanom kosom i čuvenim savršeno potkresanim brčićima. Iza njega se vidi tamni srednjevekovni prolaz.

Slika je načinjena pre 90 godina, 20. decembra 1924. godine, kako bi se obeležio Hitlerov izlazak iz zatvora Landsberg u Bavarskoj, gde je proveo samo devet meseci od svoje petogodišnje kazne zatvora i gde je napisao svoju čuvenu autobiografiju "Majn Kampf". Fotografiju je uslikao njegov fotograf Hajnrih Hofman, a namera je bila da se objavi u Nemačkoj i širom sveta kako bi se videlo da se Hitler "vratio".

Kružeći u svetskim medijima tih dana, slika je naslovljena kao "Hitler napušta zatvor Landsberg", što je napisao sam Hofman. Ubrzo je postala dobro poznata slika, a Hitler je čak ponovio scenu za Hofmana nakon što je postavljen za kancelara 1933. godine. Ipak, kao što je to često bio slučaj, fotografija uopšte nije ono što se verovalo.

Zamak Landsberg još uvek postoji i još uvek se u njemu nalazi zatvor, ali nikada nije imao veliku srednjevekovnu kapiju poput one na fotografiji; zaista, otvoren je tek 1910. godine. Kapija koja se vidi, zapravo je elegantni gotski Bajertor, najjužniji ulaz u stari grad Landsberg, koji se prostire skoro kilometar preko reke Leh. Zbog čega je došlo do promene?

Na sledećoj strani pogledajte famoznu sliku.


Priča počinje kada je Hofman, koji je putovao iz Minhena da pokupi Hitlera kad izađe, želeo da zabeleži događaj za pokolenja, ali mu je to zabranio zatvorski čuvar koji je zapretio da će mu oduzeti kameru ukoliko ne posluša. Isfrustriran, Hofman je odvezao Hitlera do Bajertora i postavio ga da pozira za fotografiju tamo. Kako je priznao u svojim memoarima, odluku o lokaciji je doneo samo zbog toga što je "pružala savršenu atmosferu tvrđave".

Svetski mediji progutali su ceo mamac, a neki su čak objavili priču sa naslovom poput "Kapija tvrđave se otvorila", iako prava tvrđava nije ni imala kapiju. Od tada, novinari, istoričari, arhivatori i studenti pratili su trag Hofmanovog naslova pogrešno verujući da je "tvrđavolika" kapija u pozadini fotografije ulaz u zatvor.

To je sitnica, naravno; mala ispravka jedne beskonačno veće i mnogo važnije priče. Ali to ipak ilustruje ključni aspekt šire priče. Ona pokazuje da su Hitler i Hofman bili, ne samo akutno svesni političkog značaja fotografije, već voljni da iskrive istinu u tom procesu. U godinama kada je velika većina političara bila blaženo ignorantna prema takvim efemernim stvarima, Hofmanova fotografija obeležila je početak nove ere. 


Bio je to početak konkretne kampanje onoga što danas nazivamo "građenje imidža", kojom su Hitler i Hofman temeljno stvorili javnu sliku o "Fireru". Bila je to kampanja koja će se nastaviti u 1920-im i trajati sve do poslednjih dana Trećeg rajha.

Ono što je najfascinantnije je da sitna prevara Hofmana, koja je nastala u decembru 1924. godine, još uvek vara brojne urednike i arhivatore na svetu, tako da slika i dalje kruži u medijima kao prava

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji