“SMAK SVETA” BIĆE VELIKA PREKRETNICA?! Predviđanje razvoja iz 1972. se ostvarilo, po istom scenariju 2040. čovečanstvu preti globalna katastrofa, ipak još uvek nije kasno POSTOJI REŠENJE?!

Ako ne dođe do ozbiljnog pomaka u globalnim prioritetima, civilizacija ljudi će kroz sledeće dve decenije krenuti prema putu kolapsa, navodi nova procena izveštaja iz 1970-ih.

U spomenutom izveštaju objavljenom 1972. godine grupa naučnika s MIT- a predvidela je da će doći do propasti industrijske civilizacije ako korporacije i vlade nastave s kontinuiranim ekonomskim rastom, piše Vice.

Stručnjaci su prikazali 12 mogućih scenarija za budućnost, a u većini njih nalazila se granica nakon koje dolazi do nestašice resursa i nakon koje će dalji rast biti nemoguć.

Najozloglašeniji scenario, Business as Usual (BAU), predvideo je da će svetski privredni rast dostići svoj vrhunac 2040-tih a zatim doživeti nagli pad.

Tada će prema BAU-u, doći i do pada broja stanovništva, manjka hrane i prirodnih resursa.

Ovaj neizbežni “kolaps” ne bi bio kraj ljudske vrste, već prekretnica koja će za narednih nekoliko decenija značajno srozati životni standard i kvalitetu života.

Za sada se podudaraju dva scenarija

Ekonomistkinja Geja Herington pokušala je da istraži kakva je naša pozicija danas, nakon gotovo pola veka od alarmantnog izveštaja, odnosno kakva nas budućnost čeka.

Herington je proširila istraživanje koje je započela kao studentkinja na Unverzitetu Harvard 2019. godine, da bi ga u decembru 2020. objavila u časopisu Journal of Industrial Ecology.

Ona je ustanovila da se trenutno stanje naše civilizacije mereno kroz 10 različitih varijabli; poput broja stanovništva, stope plodnosti, nivoa zagađenja, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje skoro u potpunosti podudara s dva scenarija iz 1972. godine – s Business as Usual (BAU) i Comprehensive Technology (CT), u kojima tehnološki napredak pomaže pri smanjenju zagađenja i povećanju zaliha hrane, čak i tokom manjka prirodnih resursa.

Iako CT scenario predviđa manje problema za globalno stanovništvo i kvalitet života od BAU-a, nedostatak prirodnih resursa bi ipak trebalo da dovede do tačke u kojoj privredni rast naglo pada. Drugim rečima, do naglog kolapsa industrijskog društva.

Scenario “Stabilized World”: Utopija ili realnost?

Dobra vest glasi da još uvek nije kasno za izbegavanje oba scenarija i korigovanje smera društva prema najboljoj alternativi – scenariju Stabilized World (SW), navodi Science Alert.

Ovaj scenario počinje slično kao i BAU i CT; gde dolazi do istovremenog privrednog rasta i zagađenja prirodne sredine, ali i do pada količine prirodnih resursa. Ipak razlika nastupa kada čovečanstvo samo odluči da ograniči ekonomski rast, pre nego što ga na to prisili nedostatak sredstava.

“SW scenario pretpostavlja da se uz tehnološka rešenja menjaju i globalni društveni prioriteti”, napisala je Herington.

“Promena vrednosti i politike, između ostalog, rezultiraće manjim brojem dece, većom mogućnošću kontrole reprodukcije, smanjenjem industrijske proizvodnje uz naglasak na zdravstvenim i obrazovnim uslugama”, dodala je naučnica.

Bez društvenog kolapsa

Na grafikonu SW scenarija ubrzo nakon promene prioriteta dolazi izjednačavanja industrijskog rasta i rasta globalne populacije. Hrana je i dalje dostupna, dolazi do pada i nestanka zagađenja te smanjenja iscrpljivanja prirodnih resursa. Sve to vodi do potpunog izbegavanja društvenog kolapsa.

Ovaj scenario može da zvuči kao utopija, pogotovo danas kada imamo rekordne nioe emisije gasova staklene bašte, ali studija navodi da je promena paradigme i smera još uvek moguća.

Herington je rekla za Vice da je brzi razvoj vakcina tokom pandemije covida-19 pokazatelj visokog nivoa domišljatosti ljudske civilizacije tokom globalne krize. Sasvim je moguće, smatra Herington, da imamo sličan odgovor i na klimatsku krizu, ako svesno napravimo taj izbor.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

mar 18, 2021 1353

UŽAS Preminula doktorka Olivera Protić!

in Društvo
Od posledica virusa korona u Banjaluci je preminula doktorka Olivera Protić (45),…
mar 05, 2021 748

MAJKA UBIJENE I SILOVANE DEVOJČICE PORUČILA UBICI: Uzela bih sekiru ili pištolj i ubila bih ga!

in Društvo
"Ja bi uzela ili sekiru, ili bi našla neki pištolj i ubila bi ga na mestu", izjavila je…
sep 14, 2020 1872

SRBIJA JE BESNA POSLE OBJAVLJIVANJA OVE FOTOGRAFIJE! Čoveče, ŠTA TO RADIŠ, ovo NIJE NORMALNO! (FOTO)

in Društvo
Na društvenim mrežama se pojavila fotografija koja je uzdrmala čitavu Srbiju Na prvi…
avg 16, 2020 2132

Žika Bosonogi sprema svoj 120. rođendan! Ide bos od malena, a njegova životna priča će vam naterati suze na oči (VIDEO)

in Društvo
- Planiram da pompezno proslavim svoj 120-ti rođendan, 28. septembra 2071. godine. Tog…
jun 05, 2021 788

KONAČNO...DALJE: Posle Miodragovog odgovora u Slagalici, svi su počeli da se smeju, voditeljka se jedva suzdržala

in Žena
Aleksandru je bolje išlo pogađanje, pa je igra bila gusta do samog kraja. Ukoliko redovno…
okt 06, 2020 1830

MAMILA POGLEDE DOK SE SUNČALA: Skinula se žena Milomira Marića i pokazala čime raspolaže!

in Paparazzo
Književinica je rešila da obraduje svoje fanove fotografijama sa letovanja, pa je i…
feb 26, 2021 959

I POSLE MISTERIJE - MISTERIJA: Komšije penzionerke koja je NESTALA PRE TRI GODINE sve vreme ŽIVELE U ZGRADI zajedno sa MRTVOM ženom i nisu NIŠTA osetili

in Beograd
Penzionerka, nekadašnja modna dizajnerka Zorica Miletić (73), nestala pre tri godine, a…
maj 31, 2021 716

Koje automobilske marke su najpouzdanije, a koje su na dnu

in Automoto
Ispitano je 13.000 vozača, a u istraživanje je uključeno 175 modela od 31 proizvođača…
maj 30, 2021 649

DROGA JU JE ODVELA NA SAMO DNO, OTAC JE HTEO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO: U ratu je izgubila BRATA, dugo bila u KOMUNI!

in Paparazzo
Ćerka pevača i nekadašnja članica "Magazina" zbog narkomanije godine provela u komuni.…
apr 13, 2021 876

IZ DUBAIJA PRAVO U POLICIJU?! Ana Korać čim sleti mora na SASLUŠANJE, ne može da veruje u šta se UPLELA!

in Paparazzo
Starleta i bivša učesnica rijalitija, Ana Korać se trenutno nalazi u Dubaiju, a kako se…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji