EVROPSKI SATELIT SNIMIO RUSKU ZABRANJENU ZONU U HABAROVSKOJ OBLASTI! Ovo mesto krije veliku tajnu i još veću moć, a ni danas niko ne za odgovor na ključno pitanje! /VIDEO/

"Zabranjena zona", najintrigantnije mesto Habarovske teritorije u istočnom Sibiru - jedinstveni planinski masiv Kondjor. Zabrane su uvele vlasti jer se ovde nalaze ogromne zalihe platine, jednog od najvrednijih i najotpornijih plemenitih metala

Kondjor je misterija jer je jedini planinski masiv na svetu koji formira neverovatno pravilan krug. Nalazi se u regionu Ajano-Maj u okrugu Habarovsk, a nedavno je njegovu satelitsku fotografiju objavio i sistem za satelitsko nadlgedanje EU Kopernikus.

Fotografija koju je, kako se navodi, snimio satelit Sentinel 2, otkriva gotovo savršen krug u planinskim masivima ruskog jugoistoka oko reke Amur, koji i danas podstiče različite teorije i nagađanja.

Krenimo redom. Geolozi, rudari i radnici jedini su koji ovde imaju pristup, ostalima je ulazak i boravak na teritoriji planinskog prstenastog masiva zabranjen, retki posetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu.

Klima je surova, ledeni vetrovi nemilice duvaju sa Ohotskog mora, uslovi za rad su preteški, iako radnici imaju topao smeštaj, parna kupatila, sportsku salu,

Prema nekim procenama, iz ovog rudnika godišnje se iskopava platina u vrednosti od 115 miliona evra, a otkriveno je sedamdesetih godina prošlog veka kada su rudari, kopajući zlato, u aluvijalnim naslagama reke Kondjor našli platinu i tada je sve počelo.

Eksploatacija platine počela je 1984. godine. Nakon otkrića najvećih svetskih ležišta ovog dragocenog i retkog metala, otkriven je i endemski mineral nazvan konderit, legura bakra, olova, rodijuma, platine i iridijuma. Tu su i ležišta crnog granita i plavog kalcita.

Do danas je dosta uloženo i u infrastrukutru oko rudnika, a 2014. godine izgrađen je aerodrom Urgalan. To, međutiim, nije učinilo ovo daleko područje dostupnim običnom svetu, jer je avionski prevoz omogućen samo naučnicima i radnicima.

Ne zna pouzdano kako je ovaj impozantni krater nastao, a najbliža istini je teorija je da je formiran procesom intruzije - hlađenjem i kristalizacijom magme ispod površine zemlje. Zbog njegovog skoro savršenog kružnog oblika, postoje i teorije da je bio baza vanzemaljaca, ali i da ga je napravio meteor. 

Spoljni prečnik masiva je oko 8 kilometara, a visina ide od 1,2 do 1,4 km. Na severu planinskog obruča nalazi se jaz između oboda. Kroz njega iz centralnog jezgra protiče reka Kondjor.

Postoji još jedna zanimljivost. Ležišta minerala imaju skoro pa tačno definisane granice. Zbog toga je ekstrakcija i distribucija mineralnih stena koje nastaju u Kondjoru veoma efikasna, a planinski venac nazvan "zlatni rudnik".

Ruska Federacija je po eksploataciji platine druga u svetu, odmah iza Južnoafričke republike, a najveći rudnici nalaze se na Tajmiru, Uralu i Kondjoru. Zimbabve je treći na svetu po proizvodnji platine.

Na našem blic vesti portalu, pronađite i najnovije vesti

dec 02, 2020 711

DANILO JE MOJA NAJVEĆA TUGA! Nataša otvorila dušu i priznala da li pati za BIVŠIM!

in Paparazzo
Pevačica je progovorila o strahovima i suočavanju sa njima, pa je tako otkrila i svoju…
dec 14, 2020 802

MISTERIOZNO UBISTVO KOD JAGODINE Muškarac pronađen izrešetan za stolom kafane koja već neko vreme NE RADI

in Istočna Srbija
J.D. (45) iz Ribara kod Jagodine ubijen je jutros u bivšem ugostiteljskom objektu u tom…
avg 28, 2021 1057

Detalji sa venčanja Bakirove ćerke: Erdogan bio kum, a ovako se slavilo VIDEO

in Balkan
Juče je u Sarajevu održano venčanje ćerke Bakira Izetbegovića, Jasmine i njenog…
jan 03, 2021 1655

Pijana Veronika (26) nožem IZBOLA BABU, pa dala sumanuto opravdanje: Detalji užasa kod Požarevca

in Istočna Srbija
Ovo krivično delo osumnjičena je izvršila 2. januara, oko četiri sata ujutru, u…
feb 26, 2021 920

BOLAN LELEK SE PROLAMA KROZ ŠABAC! Saru spuštaju u grob samo dva dana pred punoletstvo! Četiri porodice zavijene u crno ispraćaju svoju decu na večni počinak! POTRESNE SCENE!

in Zapadna Srbija
U celoj Mačvi danas je tuga. Iz svake kuće u Mačvanskom Pričinoviću i Klenju poneko je…
nov 24, 2020 885

DOKTOR MARKOVIĆ IZ GAK RAZGALIO SRBIJU: Pogledajte DIVNU sliku iz beogradskog porodilišta (FOTO)

in Društvo
Dr Nebojša Marković je objavom na Fejsbuku doneo osmehe na lica svih koji su videli…
apr 03, 2021 2679

SEĆATE SE NIKOLE SA ZLATNIM PORŠEOM KOJEG JE NAHVATALA POLICIJA U SRBIJI? Upravo sledi nastavak priče (FOTO)

in Automoto
Nikola Keljanović je reagujući na brojne negativne komentare koje je dobio nakon udesa,…
avg 11, 2021 583

OVDE JE VREME STALO Upoznajte Piramiden sovjetski grad duhova koji je ostao zarobljen u vremenu FOTO, VIDEO

in Rusija
Jedan od najsevernijih naseljenih mesta na svetu, Piramidenu, koji je napušten pre…
dec 19, 2020 1183

KRAGUJEVČANKU ZA VOLANOM SAM JE BOG POGLEDAO: Pogledajte na šta liči auto posle sudara u selu Božurnja kod Topole?! Kao zgažena limenka (FOTO)

in Južna Srbija
U teškom sudaru kamiona i putničkog vozila u selu Božurnja kod Topole povređena je jedna…

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji