NASTAĆE HAOS! PORUKA EU PUTINU O SLANJU NUKLEARNOG ORUŽJA KIJEVU: "Prekršili ste sporazum, moramo da pomognemo Ukrajini"

Ponovo je otvoreno pitanje o slanju nuklearnog oružja u Ukrajinu.

"Zapadne zemlje bi trebalo da isporuče Kijevu nuklearno oružje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje", izjavio je poslanik Evropskog parlamenta, bivši ministar spoljnih poslova Poljske, Radoslav Sikorski, za televiziju "Espreso TV" komentarišući rat u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Rusija je navodno prekršila Budimpeštanski memorandum, a Zapad, koji je takođe bio među garantima bezbednosti Ukrajine, ništa nije uradio kako bi "nadoknadio" gubitke. Sikorski je podsetio da se Kijev odrekao svog nuklearnog potencijala nakon potpisivanja memoranduma 1994. godine.

"Danas Rusi i još neki govore da to nisu bile garancije njene nezavisnosti, ali su tada svi shvatali da će Ukrajina u zamenu za to biti nezavisna zemlja u okviru granica koje su utvrđene još od SSSR-a. Ali pošto je Rusija prekršila taj Budimpeštanski memorandum, smatram da bismo mi, kao Zapad, imali pravo da poklonimo Ukrajini nuklearne bojeve glave, kako bi ona mogla da odbrani svoju nezavisnost", rekao je poslanik Evropskog parlamenta.

Ukrajina se tada odrekla nuklearnog oružja nakon što je potpisal Budimpeštanski memoranduma 4. decembra 1994. godine kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet. Dokument su takođe potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Rusija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je u nedelju predlog bivšeg šefa poljske diplomatije, a sada poslanika u Evropskom parlamentu, Rodoslava Sikorskog, da se nuklearno oružje isporuči Ukrajini. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na Telegram nalogu napisala da su poljski političari pod kontrolom američkog transmisionog pojasa, pokazuju ekstremističku ideologiju, šire mržnju, podstiču sukobe, a sada prete planeti kršenjem režima nuklearnog neširenja, prenosi Interfaks.

"Ali najvažnije je da oni ugrožavaju poljski narod, koji se uvlači u nuklearnu preraspodelu sveta", naglasila je Zaharova.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji