PUTINOVI DUHOVI: Najmoćnija tajna služba u Rusiji u dubokoj senci (VIDEO)

Federalna služba obezbeđenja, poznatija kao FSO, važi za najtajniju specijalnu organizaciju u Rusiji, zatvoreniju čak i od FSB.

Moćna služba potekla je iz Devetog direktorata KGB-a, još iz vremena Sovjetskog saveza. Primarni zadatak joj je bezbednost ruskog predsednika Vladimira Putina. FSO je do te mere zatvorio informacione kanale da se sva saznanja o ovoj organizaciji mahom baziraju na pretpostavkama.

Javnost ne dobija nikakve izveštaje o operacijama FSO, a ono što se zna iz pisanja ruskih medija mahom je šturo štivo koje se ne dopunjuje već godinama. Upravo zbog duboke tajnosti neretko ih nazivaju “duhovima”.

Službu je 16 godina vodio general Jevgenij Murov, stari kolega Vladimira Putina iz dana kada su službovali u redovima KGB. Nakon penzionisanja Murova, kontrolu nad FSO 2016. preuzeo je njegov zamenik Dmitrij Kočnjev.

Pretpostavlja se da ima oko 50.000 uniformisanih pripadnika, kao i nekoliko hiljada onih koji rade u dubokoj tajnosti. Pored toga, oni kontrolišu famozni “čeget” – aktovku u kojoj se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

Iako je primarni zadatak FSO da zaštite predsednika Rusije, njihovi pripadnici staraju se za bezbednost sudija, ministara, visokih zvaničnika, a neretko i zaštićenih svedoka.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji