Vaterpolista Srbije poručio novinarima: "Nemoj neko da je izokrenuo OVE MOJE REČI O HRVATSKOJ"

Ono što se desilo posle finala Svetske lige Srbija - Hrvatska na Tašmajdanu ostavilo je naš komšiluk u neverici.

"Godinama se Hrvatska i Srbija bore u vaterpolu za najsjajnija odličja. Međutim, taj rivalitet, pun međusobnog uvažavanja, podignut je na još veću visinu tokom Svetske lige u Beogradu. Srbija je dva puta pobedila Hrvatsku. Prvi put u grupi 11:10, a potom i u finalu 12:11 te je osvojila takmičenje i plasirala se na Olimpijske igre", tim rečima počinje hrvatski portal Index.hr priču o onome što se desilo nakon finala.

Naglašavajući da su u oba meča "domaći navijači na Tašmajdanu aplauzom pozdravili hrvatsku himnu, a igrači i stručni štabovi čestitali jedni drugima po završetku fantastične utakmice koju je 17 sekundi pre kraja iz peterca prelomio Filip Filipović", pažnja se tada usmerila na našeg sjajnog vaterpolistu, Dušana Mandića.

 

Momak koji je, pri zaostatku od 8:9 čudesnom šraubom iz daljine matirao zvanično najboljeg golmana ovog turnira, Marka Bijača, i "praktično izmislio gol koji je pogurao njegovu ekipu do pobede", kako to navodi Index.hr, po završetku meča je od prisutnih novinara tražio da precizno prenesu ono što ima da kaže za njihovu konstataciju kako "voli da igra protiv Hrvatske".

I, evo tih reči Dušana Mandića, koje su u Hrvatskoj dospele na naslovne strane:

"Volim da igram finala, a ako neko misli to što ste rekli - volim da igram protiv trenutno našeg najvećeg sportskog rivala. Ponavljam, naš najveći sportski rival je Hrvatska. To je trenutno najbolja reprezentacija s kojom igramo već deset godina. Nemoj neko da je moje reči izokrenuo. Ovo je sportski i prijateljski rivalitet", poručio je Mandić.

Pohvaliti sportski kvalitet suparnika ne viđa se baš često u modernom sportu, osim onih kurtoaznih izjava u tri reči "čestitao bih rivalima", mada i one nisu svakodnevica. Reći za nekog da je najbolji takmac nije samo hvala "onima prekoputa", već i svest o važnosti zdrave konkurencije. "Suparnik" i jeste reč koja u korenu ima "par", a i davno je poznata činjenica da se u sportu samo sa velikim suparnicima mogu igrati veliki mečevi. Uostalom, i englesko "match", po Merijam-Vebster rečniku, znači a) osobe ili stvari koje su slične jedno drugom, b) par, v) nadmetanje dve ili više strana, g) bračna zajednica.

Ne mora se u sportu ići toliko daleko do "zajednice", ali ovaj par, ovi srpsko-hrvatski vaterpolo okršaji, stvarno već godinama jesu nešto posebno. I, otuda ono Mandićevo "nemoj neko da je moje reči izokrenuo".

Otuda i ta izjava na naslovnim stranama u Hrvatskoj, kao podsetnik na kvalitet poražene strane, i to - svetski kvalitet. A i na svetski kvalitet ličnosti koje nastupaju za Srbiju i donose joj medalje i radosti.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji