Zapadna Srbija

Zapadna Srbija (124)

"Hteo sam da molim lekare da joj presade moja plućna krila, a oni su mi javili da je umrla. Izgubio sam jedino dete, a u martu je trebalo da mi rodi unuka".

Ovako za "Blic" počinje priču o svojoj tragediji Ratko Gardić iz Užica, otac Tijane, koja je 18. februara podlegla, zajedno sa svojom nerođenom bebom, kako se sumnja, od posledica gripa.

Bila je u osmom mesecu trudnoće, u GAK "Višegradska", gde je stigla iz užičke bolnice, porodili su je carskim rezom, pošto je ustanovljeno da je njena beba umrla u materici, a odatle su je prebacili u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije, gde je i umrla.

Nesrećni otac sada kaže da ga je ćerka zvala pre 15 dana i rekla da se ne oseća dobro i da ima povišenu temperaturu.

- Majka ju je vodila kod pulmologa i drugih doktora. Nedugo zatim, moje dete je otišlo u užičku bolnicu kod ginekologa zbog problema koji su se javili u trudnoći. Nisam tačno siguran o čemu se radilo. Odande su je lekari odmah prebacili u Beograd - kaže neutešni otac.

  

Prema njegovim rečima, njemu su javili da mu je buduće unuče umrlo u ćerkinom stomaku, ali ne zna da li su to utvrdili lekari u Užicu ili u Beogradu.

"Otkazala su joj oba plućna krila"

On je, kako priča za "Blic", počeo da se sprema "na put u Beograd da vidi svoje dete i ponudi joj svoja pluća samo da preživi i izleči se".

Taj put je planirao za utorak, a njegova Tijana nije izdržala i umrla je dan ranije.

- Nisam mogao da se čujem sa njom i vidim kako je, jer je bila na aparatima. Sve vreme sam se nadao da nije baš toliko ozbiljno. Ta nada je srušena kada mi je njen lekar javio da su joj zbog gripa otkazala oba plućna krila i da se stanje zakomplikovalo. U utorak sam hteo da idem. Da je obiđem. Da pitam lekare da li je moguće da joj presade moja plućna krila. Na sve sam bio spreman samo da mi dete preživi i ozdravi - priča krot suze neutešni Ratko.

 

Dan pre nego što je krenuo u Beograd, nastavlja on, iz bolnice u kojoj je Tijana ležala, stigle su strašne vesti.

- Bilo je rano jutro kada sam na telefonu video propušten poziv od doktora iz Beograda. Nisam ni slutio zbog čega me je zvao. Hteo sam da sačekam da odmakne jutro, da prođe vizita, pa da mu se javim. A onda sam na fiksnom telefonu video propušten poziv sa istog broja. Sve mi je bilo jasno, ali nisam smogao snage da zovem doktora. Ubrzo je zvao on mene. Čim je izustio: "Moram nešto neprijatno da vam kažem", ispustio sam telefon i briznuo u plač - seća se on tog stravičnog časa.

Tijana Gardić sahranjena je u sredu na užičkom groblju Sarića osoje.

Tijana je hitno porođena i poslata na Infektivnu

Kako je "Blic" već pisao, Tijana je preminula na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, kako se sumnja, od komplikacija izazvanih gripom.

Ona je u teškom stanju sa odeljenja Centralne intenzivne nege užičke bolnice prebačena u beogradski GAK "Višegradska".

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK "Višegradska", potvrdio je za "Blic" da su pacijentkinju iz užičke bolnice poslali kod njih.

- Primili smo je u besvesnom stanju, uradili smo komplentnu dijagnostiku i ustanovili da je njen plod preminuo u stomaku. Urađen je carski rez. Uputili smo je potom u Infektivnu kliniku, gde je ona i preminula - kaže za "Blic" prof. dr Stefanović.

Radmila je prošle godine na porođaju izgubila muško dete.

Radmila i Saša Marković iz Petlovače kod Šapca u subotu su ostali bez bebe stare 4,5 meseca. Mali Kristijan je zaspao u kolicima i nije se više budio. Kliničkom obdukcijom utvrdiće se uzrok smrti, a neutešni roditelji od jutros primaju saučešće brojnih rođaka i komšija koji su se sjatili u kuću tuge i pripremaju sahranu koja će se obaviti sutra.

Otac Saša sa rukama na potiljku kroz dvorište i kuka na sav glas. Majka Radmila samo što sem od tuge ne sruši na zemlju. Tek što su stigli iz kapele šabačke bolnice. Plaču deda Milan i baba Ljiljana, sedmogodišnja sestrica Milena, desetogodišnji brat Jovica i šesnaestogodišnji Obren, Radmilin sin iz prvog braka. Pod šatorom ispred kuće sede ožalošćeni rođaci, dolaze komšije, ljudi iz sela... Traže reči utehe, nude pomoć oko sahrane...

Radmila ne prestaje da plače. Tek se povratila od šoka koji je doživela kada je u kapeli oblačila bebu za poslednji ispraćaj, pišu mediji.

 

-Jao, tata, mama, kako ćemo ovo preživeti! Da ste samo videli kako je lep. Ali, oči mu se sklopile, ne smeje se više. Obukla sam mu ono odelce što je tetka kupila. Taman mu, lepo mu stoji. I patikice što ste mu kupili sam mu obula. I one mu taman - priča dok se guši u suzama.

Jedva uspeva da ukratko ispriča kako je od rođenja sa Kristijanom bilo problema. Rodio se u Loznici u sedmom mesecu. Ni dva kilograma nije imao pa je prebačen na Institut za neonatologiju u Beogradu. Tamo se lečio dva i po meseca, a od kako su ga doneli kući, zaboravili su na sve muke posle rođenja. Bio je razdragana, umiljata i vesela beba, svi su ga pazili, igrali se sa njim. Lepo je napredovao.

-U Beogradu su ga lečili od trinaest bolesti. Imao je i sepsu, ali su lekari uspeli da ga spasu. Otpustili su ga i rekli nam da ima šum na srcu, aritmiju i da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Sutra smo imali zakazanu kontrolu, a mi ćemo ga sutra sahraniti - priča Radmila pokazujući medicinsku dokumentaciju.

U subotu uveče oko pola deset Radmila je pripremila hranu u flašici. Pojeo je, kaže, svega oko dvadesetak grama i kada je podrignuo spustila ga je u kolica. Nije se ni minut okrenula od njega, kada ga je pogledala on je već zaspao. Radmila pretpostavlja je u tom trenutku i preminuo, jer više nije uspela da ga probudi i nije disao.

Odneli su dete u Dom zdravlja u Prnjavoru gde je lekar rekao da je mrtvo. Kolima hitne pomoći je prebačeno u Šabac, gde je juče urađena obdukcija. Rezultati će stići za mesec i po dana i do tada se može samo nagađati o uzroku smrti koja je konstatovana u 23.03. časova.

-To smo teško preživeli i mnogo smo se radovali kada se Kristijan rodio. Sin i snajka imaju dvoje dece i hteli su još, Bog je dao da se izvuče jer se rodio pre vremena, bio je nejak, ali sudbina im ne da pa ne da - kaže deda Milan. Saša i Radmila žive veoma teško u kući koja se možda tako ne može ni nazvati. Lane su ustvari kupili kuću koja je izgorela i počeli da je od temelja sređuju. Od nadnica koje zarade on i otac Milan, koji uprkos godinama ide da radi kako bi pomogao sinu i njegovoj porodici, uspeli su da za život urede sobičak od jedva 16 kvadrata. Krevet, sto, stolice i ikona na zidu je sve što je u sobu moglo da stane. I u uglu kolica u kojima je mali Kristijan spavao.

Lekari su u izveštaju napisali da je beba primljena bez respiracije, palpabilnih pulseva, hladne periferije, sa mrtvačkim mrljama, nereaktivnim zenicama, EKG je pokazao ravnu liniju, iz usta i nosa se cedio zgrušan mlečni sadržaj sa sukrvicom.

Radmila je prošle godine na porođaju izgubila muško dete. Ponovo je zatrudnela kako bi prebolela tu tragediju.

Posle kraće jurnjave za njim, on je uhapšen

 Milan P. pregazio je večeras oko 22.30 saobraćajne policajce na Ibarskoj magistrali kod Orlovače, saznaje Kurir.

 

On se nije zaustavio na znak saobraćajnog policajca, već je dodao gas i oborio ih. 

Odmah je usledila potera policije. Posle kraće jurnjave za njim, on je uhapšen.

Za sada nije poznat stepen povreda policajaca, a kako saznajemo ekipa Hitne pomoći je bila veoma blizu mestu događaja, u povratku sa mesta teške saobraćajne nesreće u tunelu Straževica, gde je večeras jedan muškarac poginuo, dok je šest osoba povređeno.

Policajci su prevezeni u Urgentni centar i nisu životno ugroženi.

 Milan Selimović (28) iz okoline Niša, koji je u centru Čačka fizički nasrnuo na petnaestogodišnju devojčicu A.J. Ona je sa lakšim telesnim povredema prebačena u čačansku bolnicu, a njena majka Katarina Jerković kaže da će modrice proći, ali traume koje je njena kćerka preživela – neće nikada!

“Fizički mi se dete oporavlja, ali ona već dva dana samo gleda u jednu tačku i govori kako više nikad neće izaći iz kuće. Ona ima samo 15 godina i verovatno ovaj strah nikad neće moći da prevaziđe”, kroz suze priča Katarina.

 

Sve se dešavalo u noći između ponedeljaka i utorka. Selimović je prvo bio u jednoj od kladionica, gde je kako kaže Katarina, nasrtao na radnicu i krenuo i nju da prati.

“Kad je ona videla da on ne odustaje i da sve vreme ide za njom, pozvala je druga da je sačeka jer nije sama smela da se vrati do kuće. Sticajem okolnosti ona živi kod nas kao podstanar i sve mi je to ispričala. Kad je ušla bila je sva preplašena”, kaže Katarina.

Međutim, samo pola sata kasnije Katarinina kćerka je polusvesna dovežena kući.

“Moje dete se vraćalo iz grada. Međutim, videla je da neki crn mladić ide iza nje. Ubrazala je korak, ali i on je ubrzao za njom”, kaže Katarina i dodaje da od tad za njenu kćerku nastaje prava drama.

“Brzo ju je stigao, prišao sa leđa, uhvatio za kosu, počeo da je davi, udara pesnicama i pokušavao da je ugura u neko napušteno dvorište. Ona je u jednom trenutku uspela da se izvuče i potrčala ka nekoj kući vrišteći i dozivajući u pomoć, ali on ju je stigao i bacio na ogradu tog dvorišta. U tom trenutku Bog nas je pogledao jer je naišao moj kolega, taksista i spasio mi dete. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da se on nije pojavio”, rekla je Katarina.

Ivan Milinković kaže da je krenuo da parkira svoje vozilo, jer je završio sa poslom i u centru grada zatekao stravičan prizor.

“Ugledao sam čoveka kako vuče devojku, bije, cepa odeću sa nje. Kada sam prišao na nekih 20 metara video sam da se ona opire, hvata za ogradu da se otima. Počeo je da je vuče u neko napušteno dvorište. Naglo sam ukočio i kad su gume zaškripale on je nju pustio kao da ništa nije bilo okrenuo se i otišao ka Medicini rada”, izjavio je Ivan.Polusvesnu devojčicu Milinković je podigao sa zemlje i uneo u kola gde je ona potpuno izgubila svest.

“Krenuo sam na pumpu da uzmem vodu da je osvestim. Ona je posle nekoliko minuta došla sebi i rekla da njena mama vozi kod nas u udruženju. I tada sam je prepoznao, jer onako raščupanu nisam ni znao ko je. Na putu do pumpe ona je svog napadača videla iz kola i ponovo počela da vrišti. Dovezao sam je do kuće, gde je ona pala na prag i počela majku da doziva u pomoć. Izašli su, polivali je vodom i sve to je trajalo nekih deset minuta”, rekao je Milinković.

I dok su Katarina i on razmašljali da li da zovu Hitnu pomoć i policiju, čuli su još jedan vrisak na Ljubić keju. Potrčali su ka mestu odakle su se čuli vrisci i zatekli ženu u žbunju koja mu se opire. Kad ih je nasilnik ugledao, pobegao je ka brani.

“Napao je četrdesetpetogodišnju ženu koja se vraćala iz treće smene. Zatekli smo je svu krvavu i u podlivima, promenio joj je lični opis. Posle nam je rekla da ju je davio i udarao i da se spasila samo zato što ga je udarila u međunožje i tako je uspela da se izvuče”, ispričala je Katarina Jerković.

Milan Selimović pre nekoliko dana pušten je iz zatvora u Nišu, a u Čačak je došao da obiđe majku. Policija ga je uhapsila juče ujutru i određen mu je pritvor od 48 sati.

Nataša S. M, Devojka Miodraga Jovičića, tragično nastragalog u strahovitoj nesreći koja se dogodila juče ujutru u okolini Šapca, ne može da se oporavi od šoka koji je doživela kada je čula stavične vesti.

Na svom Instagram profilu podelila je nekoliko zajedničkih fotografija sa Miodragom iz vremena kada su bili srećni i zaljubljeni.

Ona je danas objavila snimak sa tragično nastradalim mladićem na kom zajedno pevaju i ljube se dok u pozadini svira, kako je rekla, njihova pesma. Ona je podelila potresne reči i prvog trenutka kada je ponovo čula njihovu pesmu dok je išla da mu kupi odelo za sahranu...

"Naša pesma je baš upravo ova bila. Danas kada smo ušli u radnju odelo da ti kupimo sunce moje počela je pesma: "Živim da te volim". Znam da si to bio ti... Život svoj moram nastaviti bez ebe, ali znam da ćeš uvek biti tu negde i da ćeš me paziti jer od sada si ti moj Anđeo čuvar", napisala je neutešna devojka.

Podsetimo, Miodrag Jovičić nastradao je sa još troje prijatelja u subotu ujutru kada su se, oko pet sati ujutru, vraćali iz provoda.

Teška saobraćajna nesreća dogodila kada je, pod još neutvrđenim okolnostima, automobil "ford fijesta" šabačkih registarskih oznaka izleteo sa puta i udario u stub javne rasvete. Od siline udarca, stub je iščupan iz zemlje. Na licu mesta život su izgubili Miodrag (19), Sara Lolić (17), Ivana Bogunović (20) i Tanja Lacković (18). Automobilom je u trenutku udesa upravljala Sarina sestra Maja Lolić (19). Ona je jedina preživela strahovit sudar i nalazi se u bolnici u stabilnom stanju.

Nataša S. M, Devojka Miodraga Jovičića, tragično nastragalog u strahovitoj nesreći koja se dogodila juče ujutru u okolini Šapca, ne može da se oporavi od šoka koji je doživela kada je čula stavične vesti.

Na svom Instagram profilu podelila je nekoliko zajedničkih fotografija sa Miodragom iz vremena kada su bili srećni i zaljubljeni.

Ona je danas objavila snimak sa tragično nastradalim mladićem na kom zajedno pevaju i ljube se dok u pozadini svira, kako je rekla, njihova pesma. Ona je podelila potresne reči i prvog trenutka kada je ponovo čula njihovu pesmu dok je išla da mu kupi odelo za sahranu...

"Naša pesma je baš upravo ova bila. Danas kada smo ušli u radnju odelo da ti kupimo sunce moje počela je pesma: "Živim da te volim". Znam da si to bio ti... Život svoj moram nastaviti bez ebe, ali znam da ćeš uvek biti tu negde i da ćeš me paziti jer od sada si ti moj Anđeo čuvar", napisala je neutešna devojka.

Podsetimo, Miodrag Jovičić nastradao je sa još troje prijatelja u subotu ujutru kada su se, oko pet sati ujutru, vraćali iz provoda.

Teška saobraćajna nesreća dogodila kada je, pod još neutvrđenim okolnostima, automobil "ford fijesta" šabačkih registarskih oznaka izleteo sa puta i udario u stub javne rasvete. Od siline udarca, stub je iščupan iz zemlje. Na licu mesta život su izgubili Miodrag (19), Sara Lolić (17), Ivana Bogunović (20) i Tanja Lacković (18). Automobilom je u trenutku udesa upravljala Sarina sestra Maja Lolić (19). Ona je jedina preživela strahovit sudar i nalazi se u bolnici u stabilnom stanju.

Fotografija kružnog toka u Loznici, na raskrsnici Bulevara Dositeja Obradovića i Ulice Slobodana Penezića pravi je hit na društvenim mrežama. Na njoj se vidi da centralno ostrvo ne stoji u sredini već vuče na jednu stranu i to prilično.

Ta fotografija izazvala je brojne reakcije i komentare poput oni da će zbog "lošeg projekta beton zameniti zelenu površinu", "da će ulica još malo ući ljudim u kuće", "da li je projektant bio pijan", ili jednostavo "ovo vam je malo ukrivo".

U Javnom preduzeću “Loznica razvoj”, koje projektuje i izvodi ove radove, međutim, objašnjavaju da je projekat usaglašena sa pravilima saobraćajne i građevinske struke, da su ga izvodili inženjeri sa iskustvom, te, kako kažu, "nema mesta bojazni da budući kružni tok neće biti funkcionalan".

Od trave beton, od betona trava

- Ove dve ulice koje se vide na slici, ne ukrštaju se pod pravim uglovima, pa kružni tok nije mogao u prvom trenutku da bude u središtu. Međutim, on će biti u potpunosti u sredini raskrsnice. Sa jedne strane ući će u zelenu površinu, a sa druge strane značajan deo površine koji je sada u betonu, biće zatravljen i pretvoren u zelenu površinu - objašnjava Nikola Dragićević, direktor JP “Loznica razvoj”.

  

"Uspostavljamo simetriju"

U ovom preduzeću, koje je radilo i brojne druge kružne tokove u Loznici, objašnjavaju da je razlog pomeranja, "uspostavljanje simetrije", ali i omogućavanje bezbednog saobraćaja, imajući u vidu, kažu, da je reč o ukrštanju ulice sa saobraćajnicom koja ima četiri trake.

Radovi u toku na kružnom toku  

- Isprekidane linije iz Ulice Dositeja Obradovića, koja ima četiri trake, kao što se vidi na slici, dele kružni tok na ravnomerne delove. To znači da kružni tok nije pomeren ni desno ni levo, već je postavljen u središte postojećih traka i saobraćajnica – objašnjava direktor JP “Loznica razvoj”.

Kako naovodi dalje, raskrsnica svakako nije pod pravim uglom, bliže je čak 45 stepeni, pa su se "morala ispoštovati pravila struke za bezbedno funkcionisanje saobraćaja".

- Zelena površina je usaglašena i koncentrična sa sedištem kruga, zatim ivičnjaci i kolovozne trake, tako da nema mesta bojazni. Da smo kružni tok pomerili, saobraćaj ne bi mogao da se odvija – smatra direktor JP “Loznica razvoj”.

Otac Violete Jošić (19), koju je nasmrt izbo bivši dečko Dušan Petronijević (33), kaže da njegova kuća ne postoji otkako je ostao bez jedinice

 Da sam znao da mi je Dušan došao u kuću sa namerom da mi ubije ćerku jedinicu, nikada ga ne bih pustio! Nisam ni znao da su raskinuli, ništa mi nije bilo sumnjivo tog kobnog jutra. Da sam samo znao...

Ovako za Kurir počinje svoju bolnu ispovest Dragiša Jošić, otac Violete Jošić (19) iz sela Batalage kod Koceljeve, koju je u nedelju ujutru nasmrt izbo bivši dečko Dušan Petronijević (33).

Oplakuje mezimicu

Kobnog jutra Dušan je sa nožem u džepu krenuo do Violetine kuće, sa kojom je u septembru raskinuo ljubavnu vezu. Stopirajući je došao u Batalage, Violetin otac mu je otvorio vrata. Devojka nije bila tu, radila je noćnu smenu. Dušan je rekao njenom ocu da želi da je iznenadi, a on mu je poverovao. Kada je Violeta došla, Dušan i ona su ušli u njenu sobu, a on je izvadio nož i počeo besomučno da je ubada u glavu i vrat. Zadao joj je tridesetak uboda i presekao arteriju. Violetine vriske čula je maćeha, pozvala je Dragišu, a on je uzeo iskasapljenu ćerku u naručje i odvezao je u dom zdravlja. Nažalost, nije joj bilo spasa, izdahnula mu je na rukama.

- Zašto se ovo nama dogodilo? Mi smo poštena porodica, radna. Ako nisam ljudima pomogao, nisam ni odmogao. Ostavljao sam svoj posao da bih pomogao drugima. Takva je bila i moja Violeta, moje zlato - brišući suze priča samohrani otac, koji je ćerku odgajao sam, uz pomoć svojih roditelja, pošto ih je Violetina majka napustila kada je ona imala samo tri meseca.

Dragiša kaže da za njega utehe nema. Kako kaže, pokušava da shvati šta se Dušanu desilo, pa se odlučio da počini zlo.

Imala planove

- Nisam ni znao da su njih dvoje raskinuli. Lepo su se slagali, voleli. Posvađali bi se ponekad, kao i svi... On je i ranije dolazio kod nas. I sada sam ga pustio u kuću kao čoveka, a kakvo zlo nam je napravio - kaže otac i nastavlja:

- Pričaju ljudi, čuo sam da je on prethodnih dana pravio haos. Inače, ranije nije nikada bio takav.

Nesrećni otac kaže da je Violeta bila puna života i da je imala planove za budućnost.

- Radovala se poslu. Želela je da nastavi školovanje, da upiše još nešto, da napreduje. Hteo sam auto da joj kupim, ali, eto... Prošle godine sam joj slavio punoletstvo, sada je sahranjujem. Ova kuća više ne postoji kada nema nje - plače neutešni Dragiša.

Podsetimo, Dušan i Violeta bili su u vezi oko godinu dana, ali je Violeta pre mesec dana ostavila Dušana. On nije mogao da se pomiri sa raskidom, postao je opsednut njome.

- Posle zločina je seo sa Violetinim ocem u auto i zajedno sa njim je odvezao do lekara. Kada je preminula u kolima, zagrlio ju je, pa otišao kući, gde ga je policija uhapsila - podseća izvor.

Dušan Petronijević pio „bensedin“

- Navodno je popio „bensedin“, a pre nego što je otišao u Violetinu kuću svom ocu je rekao „da nije sve završio“. Prethodnog dana je pretio da će se ubiti jer mu je otac prebacivao što je kolima polupao nekoliko skupocenih vozila, te nije imao odakle da plati štetu - kaže izvor.

Učenica srednje tekstilne škole Anđela Đurašević (17 ) iz Ivanjice koja je poginula jutros u 4.10 sati prema policijskom izveštaju bića sahranjena sutra, u ponedeljak u porodičnoj grobnici u mestu Luke.

Porodica nesrećne tinejdzerke je u šoku nakon tragične vesti da je njihova mezimica stradala pri povratku iz noćnog provoda. Prijatelji su joj takodje zatečeni i opraštaju se od nje potresnim porukama na Instagramu i Fejsbuku.

- Nedelja je, došla sam , puna je kuća, a tebe nema.Nisi mi ispričala sve. Andjele, putuj  u raj. Voleću te zauvek - napisala je jedna Nevena.

Ista devojka je objavila i forografiju sa Andjelom, kao i poslednje dopisivanje sa njom u kojem nesrećnica drugarici piše da ima puno novosti i da je baš zadovoljna svime i da jedva čeka da se sastanu pošto tri dana nema časove.

Nažalost, poginula je pred svitanje poslednjeg od ta tri dana, a drugarica Nevena i mnoštvo drugih devojaka im danas su posetili Anđeline najbliže, roditelje i njenog starijeg brata da sa njima podele preveliku tugu.

Nisu mogli ni da sanjaju kakav im se užas sprema

Trebalo je da to bude samo još jedan običan dan za vredne ljude iz sela Jadranske Lešenice i Joševe, iz okoline Loznice. I juče su Goran Mršić (49) i njegova supruga Ljiljana (32), zajedno s Radojkom Jovanović (60), Radislavom Todorovićem (48), kao i bračnim parom Dejanom Zdravkovićem i Sofijom Bajramović i njihovim sinom Sinišom, koji ima samo 14 godina, negde oko šest ujutru krenuli na posao.

Radili su kao nadničari i krenuli su, kao i svakog drugog dana, u berbu jagoda u Rumskoj.

Nisu mogli ni da sanjaju kakav im se užas sprema.

Družina iz dva sela, udaljenih jedno od drugog šest kilometara, u kombiju koji je vozio Goran Mršić, na putu Zavlaka–Tekeriš naletela je na kamion. Od siline udarca kombi je sleteo s puta, a na licu mesta poginuli su Goran, Radojka, Sofija i Radislav. Ljiljana, koja ima prelom četiri rebra, grudni koš pun krvi i probijenu plućnu maramicu, bori se i dalje kao lavica.

I tako, za tren oka, dva sela su postala epicentar tuge u Srbiji. Desetoro dece je ostalo bez roditelja, koji su želeli da zarade dnevnice od 2.600 dinara kako bi porodicama obezbedili koru hleba… Kobni sudar dogodio se oko 6.30 časova. Raskrsnica na kojoj je došlo do nesreće je prilično nepregledna, a i dalje postoje oprečne informacije šta se tačno dogodilo.

Prema izjavama očevidaca, pošto se na tom delu puta svakodnevno kreću kombi vozila kojima se nadničari prevoze do plantaža jagoda, kombi je u jednom trenutku propustio da stane kod znaka „stop”, a delovalo je kao da se vozaču zaglavio gas, pa nije mogao da uspori. Iz suprotnog smera, u pravcu Krupnja, kretala su se dva teretna kamiona koja nisu prevozila teret, a posle policijskog uviđaja ustanovljeno je da su tragovi kočenja na mestu nesreće iznosili oko 30 metara. Gotovo u istom momentu kad se dogodila nesreća, na licu mesta su se našli i prijatelji nesrećnih ljudi. Jedan od njih je jecajući uspeo samo da progovori:

– Mučenici su samo pokušali da obezbede sebi koricu hleba, a sad su poginuli. Nastradali Goran i njegova žena Ljiljana živeli su u Joševi. Kombi u kome je tragično završio život sam je kupio kako bi obezbedio prevoz na posao.

Kad je ekipa Objektiva stigla u kuću Mršića, kraj samog druma koji vodi prema Tekerišu, zatekla je potresne scene. Niko nije mogao da prihvati činjenicu da je Goran mrtav. Izgovarali su, gotovo paralisani od bola, da se nadaju da će im snajka Ljilja preživeti.

– Goran i Ljilja imaju troje dece, dva sina i ćerku. Ona je imala leukemiju, ali stanje joj se stabilizovalo kad je dobila transplantaciju koštane srži, koju joj je dao stariji brat. Moj sin Goran bio je vredan i dobar čovek. Imao je i ćerku i sina iz prvog braka. Bio je borac, radio je sve što je mogao da prehrani porodicu. Vozio je malo i kamione po inostranstvu – rekao je za Objektiv, vidno potresen, Goranov otac Živorad, oko koga su bila i Goranova unučad od ćerke iz prvog braka.

Iako priznaje da je morao da popije šaku lekova za smirenje, Živorad je u dahu uspeo nešto da kaže.

– On je bio profesionalni vozač. Svi moraju da znaju da je krivina na kojoj se nesreća dogodila strašno nepregledna. Mnogo tu ima problema – ponavljao je, gotovo u bunilu, otac čoveka koji se nalazio za volanom kombija u kome je okončan život četvoro ljudi.

Put je izveštače Objektiva zatim odveo u susedno selo, u Jadransku Lešnicu. Iz tog mesta su žrtve udesa Radislav, Radojka i Sofija, kao i povređeni Dejan i mali Siniša. To je i selo u kome živi majka i brat teško povređene Ljiljane. Komšinica Radislava Todorovića za Objektiv je govorila o tome kakav je bio nastradali čovek, za koga ne može sa sigurnošću da kaže da li je rođen 1973. ili 1974. godine. Ono u šta je sigurna jeste da s rođenim bratom nije bio u dobrim odnosima.

– Kad se vratio sa odsluženja vojnog roka u Sloveniji, bio je drugi čovek. Mislim da je psihički oboleo. Kad je bio pod lekovima, radio je takve poslove. Bio je radnik, nije pravio neke probleme – svedoči komšinica tragično nastradalog čoveka.

Nekoliko kuća dalje još jezivija priča. Radojka je bila žena koja nije mogla da ima decu. Živela je sama, ali, kako kažu meštani ovog sela, pomagala je bukvalno svakom – dobra duša i dobri duh tog mesta. U blizini Radojkine kuće nalazi se i porodična kuća u kojoj žive majka i brat Ljiljane, Mile Mršić (25).

– Šta da kažem… – rekao je Mile, paleći cigaretu za cigaretom.

– Vredni ljudi, posvećeni deci i porodici. Takva tuga, takav bol…

U kući u kojoj su živeli Dejan Zdravković i njegova supruga Sofija Bajramović, koja je zadržala svoje devojačko prezime, zatekli smo Dejanovu majku Milenu. Ova baka od 80 godina čuvala je njihovo četvoro dece kad se na pragu pojavila policija.

Nije im saopšteno da im je majka poginula, a da im se otac zbog povreda nalazi u bolnici. Mileni je rečeno da je njen unuk Siniša doživeo nesreću i da je na putu ka Beogradu.

Strana 1 od 9

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji