OTIŠLA U ŠVEDSKU I PROŠLA KROZ PAKAO ŠVERCA ŽENA: Ostvarila sam svoj san težim putem, ali sada me sramota da se vratim u Mionicu i Srbiju

"Da se razumemo, otišla sam u Švedsku jer sam tako želela. Od kako mi je umrla majka, htela sam da napustim ovu zemlju i svog oca", svoju ispovest započinje Jovana S. iz Mionice kod Valjeva: "Živeli smo krajnje skromno, a morala sam po ceo dan da radim na imanju. Imala sam srednju školu i želela sam više od toga, ali otac mi nije dozvoljavao"

"Dok smo nekoliko puta išli na piće u Valjevo kako bih kupila sebi garderobu, sa drugaricama iz Mionice sam upoznala Vladana. Vladan je bio lep i markantan tip, otesan i pravi gospodin. Zaljubila sam se brzo, a otac nije podržavao tu vezu. Nije mu se svideo  Vladan, video je neko zlo u njemu. Meni to nije bilo jasno. Tada", kroz pakao je prošla ova devojka od kako je upoznala Vladana.

Jovana je pre četiri godine otišla u Švedsku. Tamo su je dočekale lokalne kriminalne grupe koje su je odmah izbacile na ulicu. Uzele su joj pasoš i zapretili da će je u Srbiju poslari u komadima ako ih ne bude slušala. 

"Vladan mi je obećao posao. Govorio mi je stalno da ima prijatelje u Švedskoj i da možemo otići. Nisam sumnjala u njegove reči, imala sam san i maštala o odlasku. Normalno, ocu to ne bih smela ni da spomenem", na surov načičn je Jovana bila upletena u mrežu prostitucije i transport devojaka sa Balkana u zemlje širom Evrope: "Jednog dana je došao i rekao da je sve obezbedio i kako možemo poći. Posle dva dana, iskrala sam se iz kuće dok je bila noć, dok sam prethodno stvari ostavila kod svoje najbolje drugarice. Vladan me je čekao na dogovorenom mestu. Bila sam puta energije i radosna što idem u bolje sutra", ali to bolje sutra nikada nije zapravo došlo: "Čim smo prešli granicu, Vladan mi je postao čudan. Odjednom je promenio ponašanje i pretvorio se u jednog arogantnog lika". 

Ne zna se tačan broj žena koje prođu kroz Srbiju kroz mrežu prostitucije. Ovo je veliko pitanje za celu EU, iz razloga što se transport vrši ka svim zemljama članicama. Pojedine osobe bliske kriminalnim struukturama su od ovog posla napravile opasan biznis u kojem su zaradili milione i izgradili svoju imperiju.

"Kada smo došli u Švedsku, Vladan me je odmah odveo do njegovog prijatelja, nekog Nika. Nik mi je tražio pasoš kako bi me navodno prijavio za posao. Taj pasoš nikada nisam dobila nazad. Odveli su me do jedne kuće i tu su me odmah silovali. Ubacili su me u podrum gde je bilo još nekoliko devojaka. Tada mi je sve bilo jasno", pakao je usledio odmah pošto je došla u Švedsku: "Nisam smela da se suprostavim. Nisam smela da se vratim u Srbiju, dok sam se plašila i za svoj život. Radila sam na ulici po celu noć. Zarađivala sam nekada i do 2.000 eura za jedno veče. Imala sam na desetine mušterija i bila jedna od najboljih Nikovih devojaka".

"Jedno veče me je klijent veoma jako ošamario. Tu noć sam proplakala i nisam više radila. Došao je Nik i on me istukao jer nisam donela dovoljno para tog dana. Tada sam skupila hrabrosti i skočila kroz prozor kupatila, bez stvari, onako polu gola. Trčala sam koliko me noge nose. Nisam imala para, pa sam stala ispred jednog restorana gde sam odradila nekoliko tipova pozadi na parkingu. Čim sam sakupila dovoljno para, kupila sam autobusku kartu u jednom pravcu. Otišla sam na drugi kraj Švedske u nadi da me nikada neće pronaći. Od tada je prošlo tri godine, zaposlila sam se kao konobarica, a vremenom postala i menadžer restorana"

"Vrlo često se setim kako sam dospela ovde i kako sam verovala pogrešnim ljudima. Istina, i dan danas živim u strahu, promenila sam ime u Jovana, zajedno sa celokupnim imidžom. Ni otac me ne bi prepoznao. Eto, ne znam ni da li je živ. Sa drugaricama se nisam čula, jer me je sramota. Sama sam u Švedskoj, ali sam ispunila svoj san. Imam i nekog dečka, sa njim sam u vezi već nekoliko meseci. On ne zna pravu istinu. Prošlo je tri godine. Moj mozak ipak i dalje funkcioniše"

"Tako se moj san ostvario, ali sam prošla put kojim se ređe ide", završava svoju ispovest ova devojka za koju smo tek na kraju saznali da joj je Jovana lažno ime. 

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji