KAKO SE VRŠI KREMIRANJE: Da li znate zašto u hrišćanstvu ovaj običaj NIJE dopušten?! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

U istoriji ima mnogo ljudi koji su odlučili da nakon smrti budu kremirani. Niko zapravo nije ni znao kako izgleda sam proces sve dok jedna TV kuća nije objavila kako sve to izgleda.

Bitno je reći da spaljivanje mrtvaca nije hrišćanski običaj. Crkva, krajnje snishodljivo, porodici pokojnika, odobrava opelo nad onim koji će biti spaljen. Kremacija ili spaljivanje je veliki greh pred Bogom.

Ljudsko telo je hram Svetoga Duha i Crkva ga čak i nakon smrti smatra uzvišenim. Zato Crkva zahteva da se telesni ostaci posle kremiranja polažu u zemlju.

Prema današnjem tumačenju, kremiranjem se ne zadire u dušu koja je neuništiva, nego se kroz taj postupak brzo uništava samo prolazno telo. Kroz samo nekoliko sati ostvaruje se ono što bi tokom prirodnog procesa trajalo više godina.

Kremiranje odobravaju katoličke i protestantske zajednice, dok ga zabranjuju verske zajednice muslimana, jevreja i pravoslavaca.

Ipak, SPC pokazuje veći nivo tolerancije i postepeno se prilagođava novom načinu sahranjivanja. Danas se često čuje da nema teoloških prepreka kremaciji, ali ipak – ona je u suprotnosti s našim običajima.

Porast broja kremacija često je povezan s nedostatkom prostora na grobljima u velikim urbanim središtima i visokim troškovima grobnica, ali i zbog očuvanja okoline, kao i javnog zdravlja.

Telo se spaljuje u vrućoj komori, ostaci kostiju se pretvaraju u formu granula a na završetku procesa ostaci imaju oblik grubog peska. Proces traje od 2,5 do 3 sata na temperaturi od 800 do 1000 Celzijevih stepeni. Kremirani ostaci teže od 1 do 2,5 kilograma.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji