ZARAZNO: Prodaju nam otrovnu odeću!

U garderobi poznatih proizvođača pronađeni tragovi otrovnih hemikalija štetnih po zdravlje, koje mogu da prouzrokuju rak, prenosi Grinpis

U odeći svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je nevladina organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis. Svi ti proizvođači, među kojima su „Zara“, „Adidas“, „Lakost“, „Konvers“, „Kelvin Klajn“ svoje proizvode prodaju svuda po svetu, pa i u Srbiji, a kako se navodi u izveštaju ove organizacije, koja nosi naslov „Prljavo rublje 2“, u dve trećine testiranih uzoraka odeće utvrđeni su tragovi hemikalije nonilfenol-etoksilat. Ovu hemikaliju pronašli su upravo aktivisti Grinpisa, koji su u aprilu ove godine uradili ovo istraživanje.

Nonilfenol-etoksilat koristi se u industriji kao deterdžent, može da prouzrokuje rak, a ima i svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da su čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

- Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se proizvodi tekstil. S obzirom na to da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena - naglasio je Li.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, kaže da ovo nije novost.

- Godinama skrećem pažnju na ovakve stvari, međutim, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvozimo sve i svašta, a nijedna tekstilna industrija nije dala nijedan dinar za prečišćavanje otpadnih voda. To su zaista opasne hemikalije, koje niko ne kontroliše. 

Otvorile se granice i sad bez kontrole sva roba ulazi - kaže Papović.

Kako prenosi ekološki pokret Grinpis, reagovale su samo neke od prozvanih kompanija, kao što su „Puma“ i „Najk“, koje su obećale da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Mi smo dobili odgovor iz centrale „Zare“ u Španiji, gde kažu da su njihovi proizvodi 100 odsto provereni.

Spisak rizičnih robnih marki

♦ Adidas

♦ Zara

♦ Kelvin Klajn

♦ Lakost

♦ Konvers

♦ Uniklo

♦ Ralf Loren

♦ Puma

♦ Najk

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji