Hvala Lauševiću i "Korenima" što su vratili glumu na male ekrane

Prva epizoda serije "Koreni" koju je Javni servis premijerno prikazao u nedelju 21. oktobra, konačno je podsetila na slavne dane RTS-a, u kojima je i pored nešto slabije tematike gluma izbijala u prvi plan. Posle nekoliko poražavajućih projekata, ponovo imamo kvalitetan scenario u kom svaki lik ima moć da vas naježi od glave do pete.

Mislio bi čovek ako smo progutali "Nemanjiće", progutaćemo sve, ali scenarista Đorđe Milosavljević i režiser Ivan Živković nisu ništa prepustili slučaju. Serija je rađena po istoimenom romanu Dobrice Ćosića i nekako je logično da tekst bude kao stvoren za Žarka Lauševića (Aćim Katić), Igora Đorđevića (Đorđe Katić), Nenada Jezdića (Tola Dačić) ali i žensku ekipu koju čine Sloboda Mićalović, Dara Džokić, Anica Dobra i mnoge druge legende srpskog glumišta.

Priča prati bogatu porodicu Katić i njihove sluge koji žive u izmišljenom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana.

Baš kao i u Ćosićevom romanu, poseban motiv okrenut je partijarhatu i sukobu između očeva i sinova, identitetu jedne porodice i njenom razdoru kada se u priču uključe politički sukobi i tužan položaj žena u srpskom društvu.

Najupečatljivije scene prve epizode obeležio je trojac Laušević - Đorđević - Jezdić, kojima nije zafalilo aplauza na društvenim mrežama. Upozoravamo, biće spojlera za one koji nisu gledali seriju, ni čitali knjigu.

Svađa između Aćima i mlađeg sina, ljubimca Vukašina, kada mu ovaj saopštava da će oženiti ćerku Aćimovog političkog neprijatelja predstavlja ključni detalj prve epizode.

Čežnju za naslednikom, svojevrsnu sramotu zbog nemanja dece i osećaj da time izdaje oca odlično je dočarao Igor Đorđević. Druga scena u kojoj ga vidimo, kada se sa puta vraća sa svojim slugom Tolom Dačićem (Nenad Jezdić), odmah je privukla pažnju gledalaca.

- Neko koti decu, neko koti dukate. Onaj Nebeski ne da da se deca mešaju sa dukatima. Oči im se kvare - odgovor je Nenada Jezdića kada mu Đorđević prigovori kako on i njegova žena, sluge kod Katića, dobijaju četvrto dete.

- Rodiće se dete koje će da plače, pa će onda da se smeje, pa će onda da se ide sa mnom. E onda kad poraste, ima da krade tvoje kruške. Pa kad se zamomči, onda će da juri devojke po vrbacima, e pa onda svadba. E onda opet deca, pa kad umrem svi će da kažu "Tolini unuci" - završio je Tole (Jezdić).

Iako je radnja prilično spora i u korak sa tematikom iz knjige, nova serija Javnog servisa je čist dokaz da se uz mnogo manje pare može dobiti jednako popularna ekranizacija. Naravno, sve je mnogo lakše kada u ekipi imate jednog Lauševića koji ostavlja deo sebe u svakoj sceni.

Kratko i jasno - "Koreni" su povratak glume na male ekrane i jedva čekamo nastavak.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji