U CENTRU BEOGRADA me je startovao tip u jezivom crnom kombiju, i prvi impuls bio mi je da BEŽIM: Nisam pobegla i ČULA SAM NEVEROVATNU PRIČU

Prolazite u sumrak pustom i izuzetno neprometnom uličicom, kada se odjednom kraj vas zaustavlja crni kombi, a iz njega izlazi gromada od čoveka i kreće silovito ka vama. Scena da se zaledite, i to baš onda kad treba trčati iz sve snage.

Iako je, kao što razum nalaže, trebalo potrčati, od iznenađenja i straha ostala sam ukopana u mestu, pa šta mi bog da. Čovek iz crnog kombija, potpuno nesvestan mog viđenja situacije, kreće hitro ka meni i na engleskom sa poprilično tvrdim nemačkim akcentom ispaljuje rafal rečenica koje sada više nisu bitne, ali sve dodatno doprinosi uznemirujućem i zastrašujućem utisku.

Kada sam posle par minuta, koji su u tom trenutku delovali kao večnost, procenila da je opasnost zapravo minimalna, ušla sam u priču sa njim - on sa svojim nemačkim a ja sa svojim balkanskim akcentom engleskog jezika, i naravno da je jedno od prvih pitanja bilo - zašto se vozika u jezivom crnom kombiju? Dobila sam odgovor i priču koja me je oborila s nogu.

Tamno zeleni kombi, koji na prvi pogled deluje preteće crno, koji izgleda kao da je tek ispao iz crno-belih ratnih filmova proputovao je sa Florijanom, kako se zove momak iz priče, dobar komad sveta. Polazna tačka bila im je Šangaj, gde je Florijan Šnajder (38) radio par godina u kreativnoj industriji. Kada je shvatio da mu je dosta crnčenja, jer tamnošnja radna kultura glasi "radi dok ne padneš na nos, pa onda još malo", sredinom maja ove godine kupio je kartu u jednom pravcu do Osake. Ništa dalje od toga nije planirao.

- Kako sam celog života avionima i na putu, shvatio sam da želim da dođem kući kopnom, pa koliko god da traje. Makar ću doživeti nešto novo - kaže mi Florijan, inače rođen u Frankfurtu, ali je dobar deo mladosti proveo u Berlinu a potom produžio da radi širom sveta. Ipak, za ovu priliku mami je obećao da će stići kući do Božića, pa je u popriličnoj žurbi.

Tako je od Osake stigao do Vladivostoka, pa vozom do Mongolije, i tek tamo krenula je avantura. Kupio je kombi, taj strašni crni kombi i platio ga vrtoglavih 7.000 dolara. Početna ideja bila je motocikl, ali kada je u oglasima video na prodaju ovu krntiju, rešio je da želi njome da ide kući. Nije to bila samo stvar avanturističkog duha, jer Florijan je zapravo bio i praktičan - kako će najveći deo puta voziti kroz bivše zemlje Sovjetskog Saveza, nije loše da u njemu ide baš kombijem koji svako na licu mesta ume da popravi. Ta ideja pokazala se kao sjajna jer kombi se non-stop kvari, a Florijan baš zahvaljujući tome iz dana u dan uviđa da je svet zapravo ispunjen dobrim ljudima koji žele da pomognu i naći će način da to i urade, čak i onda kada se uopšte ne razumete.

- Taj kombi je prošao sa mnom sve, a ja znam svakog automehaničara duž bivšeg SSSR-a. Svaki majstor se hvata za glavu kada ga vidi i pita se kako sam uopšte stigao bilo kuda, ali na kraju ga uvek popravimo, i evo me sada ovde, u Beogradu. Uspeo sam da u Gruziji nateram sve vozače, a vrlo su agresivni i nervozni, da me poguraju kada je kombi otkazao poslušnost nasred uzbrdice, pa smo od psovki na moj račun prešli na guranje. U Turskoj je, recimo, automehaničar imao neverovatnu želju da mi pomogne, ali nikako se nismo razumeli, da bi se na kraju ispostavilo da kod njega kola popravlja sama elita, sve poznati i uticajni ljudi, između ostalih i fudbaleri, pa je pozvao nekog poznatog fudbalera, ali ja zaista ne znam kog jer ne pratim fudbal, koji zna nemački jezik i koji je ceo dan nama glumio prevodioca. Zapravo, mnogo je više sjajnih iskustava od loših, koja mogu da izbrojim na prste - kaže mi Florijan.

U tom svom kombiju prešao je ogroman put, veći nego što je iko očekivao, uključujući i njega samog. Krenuo je od Japana, pa Rusija, Mongolija, opet malo Rusije, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, trajektom do Azerbejdžana pa onda Gruzija, Turska, Bugarska, Rumunija i sada je ovde, kao što rekosmo, žuri da do Božića bude kod kuće. Kojom će trasom kući ne zna, ali po svoj prilici biće to preko Hrvatske.

- Svaka zemlja je, naravno, specifična na svoj način, ali na mene su ogroman utisak ostavile zapravo Bugarska, Rumunija, pa i Srbija. Istini za volju, od Srbije sam već imao velika očekivanja, ali od Rumunije i Bugarske nisam očekivao baš ništa i potpuno se prijatno iznenadio. Bolje reći, oduševio - kaže mi Florijan.

Preporuku za Srbiju dobio je, kaže, od kolega putnika koje je sretao na putu, a koji su mu našu zemlju ucrtali na listu onih kroz koje mora da prođe. Naravno da sam ga pitala šta nas je to preporučilo kod tih svetskih putnika, a dobila sam odgovor kog sam se plašila.

- Svi kažu da su Srpkinje i Ukrajinke najlepše žene na svetu. Za Ukrajinke još ne znam, ali za Srpkinje sam se uverio - sve ste kao manekenke - kaže mi svima nama dobro poznati kliše.

Pitam ga da li je video još nešto lepo, a da nisu Srpkinje. Ipak jeste.

- Ceo Beograd je prelep, podseća me na Moskvu, tačnije evropeizovanu Moskvu. I još jedna stvar, ne samo da su žene lepe, već su muškarci svi redom snažni. Treniram već godinama borilačke sportove, i nisam propuštao treninge ni ovde, u Beogradu. Sad mi je jasno zašto svi borci zaziru od tipova sa istočnog Balkana, a i iz Srbije. Stvarno su mnogo jaki - kaže mi na kraju.

Eto, od jednog strašnog susreta koji kao da je ispao iz kliše horor filmova, ispala je priča koja je sve samo ne kliše - osim onog dela o turistima koji oduševljeno posmatraju lepe Srpkinje.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji