Kompanija 'Koka-kola' nezvanično priznala da PRODAJE NAPITAK KOJI NIJE ZA DECU!

"Koka kola" delila besplatno limenke "fante", koje na zaprepašćenje prisutnih, nisu mogla da dobiju deca mlađa od 12 godina. Postavlja se pitanje da li to prodaju napitke koji su posebno štetni za decu a da to nigde nije naznačeno na ambalaži

Gazirani sokovi sa ukusom voća, koji u sebi ne sadrže nijedan koristan sastojak posebno su opasni za decu. To je nedavno svojim postupkom nezvanično potvrdila kompanija "Koka-kola". Naime, na jednoj velikoj manifestaciji koja je održana u Beogradu, a na kojoj se uglavnom okupljaju najmlađi, ova kompanija delila je besplatno limenke "fante", koje na zaprepašćenje prisutnih nisu mogla da dobiju deca mlađa od 12 godina?!

Postavlja se pitanje da li to kompanija svesno proizvodi i prodaje napitke koja su posebno štetni za decu mlađu od 12 godina a da to nigde nije naznačeno na ambalaži?

Nutricionista Jovana Srejić Ferluga smatra da gazirana pića, u ovom slučaju "fanta", očigledno jesu štetna za najmlađe, jer ne postoji drugo objašnjenje za nedavanje limenke mlađima od 12 godina. Ona napominje i da su ostala gazirana pića veoma štetna i u njima nema ništa zdravo, pogotovo ne za decu.

- Gazirana pića su puna pojačivača, boja, šećera, kiselina, puna su praznih kalorija koje utiču na lošu krvnu sliku, dijabetes i gojaznost. Prosto, nijedan sastojak ne postoji u njima za koji bismo mogli da kažemo da je hranljiv, zdrav, dobar za organizam. To je čista hemija i proizvodi koji su dobijeni na najgori mogući, veštački način. Nije važno koje je marke sok - ako je gaziran, svakako nije preporučljiv ni za odrasle, a kamoli za decu. A koliko su oni štetni, potvrđuju i činjenice da, na primer, ako popijete dva decilitra nekog osvežavajućeg, gaziranog napitka, isto vam je kao da ste odjednom pojeli 10 do 15 kafenih kašičica belog šećera. To je za ljudski organizam šok i može da dovede do brojnih zdravstvenih tegoba - naglašava Srejićeva i dodaje:

- Pored toga, svaki nezdravi proizvod koji unosimo u naš organizam svakodnevnom upotrebom može dovesti i do problema s varenjem. Ali i do povećanog nivoa šećera u krvi, gojaznosti, da bude uzrok hroničnih problema sa jetrom, a u najtežim slučajevima i kancera želuca. Posebno je problematično to, napominje ona, što su svi štetni sastojci označeni raznim brojevima, skraćenicama, ali i nestručnim izrazima, pa običan potrošač ne ume da ih prepozna, niti zna njihovu ulogu ili opasno dejstvo na organizam - objašnjava naša sagovornica.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović smatra da ukoliko neki proizvod nije namenjen određenoj kategoriji potrošača da to jasno mora biti istaknuto na pakovanju.

- Ovo je nedopustivo i mimo svih zakona o pravima potrošača i prodaji! Ako nisu hteli ili smeli da daju limenke mlađima od 12 godina, to onda znači da iste napitke ne bi ni smeli da imaju u prodaji. Ili u najmanju ruku da na limenkama stoji upozorenje sa oznakom "12+", kao što je za brojne namirnice, cigarete, energetska pića - napominje Papović.

Prema njegovim rečima, najveći problem su nepotpune deklaracije.

- Na ovakvim ambalažama imate sastave i deklaracije, ali to običan potrošački svet ne može da razume. To su neka hemijska jedinjenja, formule, oznake, emulgatori i kako će neki potrošač da zna šta je recimo u sastavu "fante" ili "koka-kole". Zato je neophodno da se ta potrošačka sfera mnogo bolje uredi, da sve bude jasnije istaknuto, bilo da je to pakovano u kesi, kutiji, flaši ili limenci i da proizvođači realno istaknu šta je štetno, a šta ne, jer se ovako kupci dovode u veliku zabludu i njihovo zdravlje može biti ugroženo - objašnjava Papović.

Pored "fante", ništa kvalitetnija nisu ni ostala gazirana pića poput "koka-kole", "sprajta", "švepsa", "kokte", "sinalka", "frutele", "pepsija", "seven apa"... Jer osim što sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka i nemaju ni hranljivu vrednost, sadrže i neke opasne supstance koje svakodnevnom upotrebom vode ka kanceru, upozoravaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača. Gazirana pića koja sve više postaju omiljena među najmlađima puna su hemije, emulgatora, gume, šećera i kancerogenih sastojaka, koji mogu biti opasni po ljudsko zdravlje.

U proizvodima koje proizvođač deklariše kao osvežavajuća bezalkoholna pića kao što je "fanta" uopšte nema voćnih sastojaka ili ih ima samo u tragovima, i to najviše do tri odsto. Ovi proizvodi su u stvari rastvori šećera (saharoze) sa aromama voća! Umesto voća, u sebi imaju ponajviše šećera, zbog čega deci prete dijabetes, gojaznost, kvare im se zubi...

Kao primer Srejićeva navodi "koka-kolu", koja pored brojnih nezdravih sastojaka i ogromne količine šećera, sadrži aditiv E150d. U pitanju je karamel boja, koja je veoma problematična, a kako naglašava naša sagovornica, brojna istraživanja su pokazala da ima i kancerogena svojstva. Pored toga, u samo jednoj čaši "koka-kole" ili "pepsija" ima čak pet kocki šećera.

Stoga domaći stručnjaci ističu da svaki ovaj, ali i svi slični napici moraju imati jasniji i razumljiviji sastav koji će svaki potrošač razumeti i znati o kom jedinjenju je reč, ali i da se naglasi koji nisu preporučljivi za određenu grupu ljudi i da se posebno obeleže! Prema njihovim rečima, najbolje bi bilo aditive izbaciti iz svih namirnica i, umesto sokova i gaziranih napitaka, piti samo ceđene, sveže sokove i vodu.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji