ŠTA DA RADITE UKOLIKO VAS NAPADNE PAS?

Iako su psi dobroćudna i druželjubiva bića, postoji mogućnost da nekada u svom životu naletite na agresivnog i krvoločnog psa koji želi da vas povredi. Takvi susreti mogu da budu veoma opasni jer su takvi psi u većini slučajeva veliki. Dakle, šta raditi ako vas napadne pas.

Ne brinite mi imamo odgovor na ovo pitanje:

1. Ne paničite

Ovo je verovatno najveća greška, jer se svi uspaniče kada se nađu u ovoj situaciji. Priznajemo da je vrlo teško ostati pribran kada vidite velike zube i čujete strahovit lavež, ali morate ostati smireni i pribrani, jer ćete u protivnom samo još više iziritirati psa.

2. Umirite se i ne trčite

Izbegavajte nagle pokrete pa čak i trčanje. Instinkt nam govori da trčimo kada se nađemo u opasnosti, ali to ne smete uraditi ako je agresivan pas ispred vas. Ako potrčite nećete biti brži od psa, a tako ćete samo još više izazvati njegov agresivan nagon. Takođe, izbegavajte mahanje rukama i vikanje. Umirite se i sačekajte da se pas smiri.

3. Izbegavajte kontakt sa očima

Ako gledate agresivnog psa direktno u oči rizikujete da ga još više uznemirite. Neki psi ovo mogu da dožive kao pretnju pa vas tako mogu napasti. Spustite pogled i laganim korakom se odaljite od psa.

 

4. Odvucite mu pažnju sa drugim objektom

Ako kod sebe imate torbu, šal, ili vam je pri ruci kamen ili drvo, pokušajte da sa tim odvučete pažnju agresivnog psa. Ne pokušavajte da ga gađate, jer ćete ga tako još više uznemiriti, već bacite objekat na drugu stranu od vas. Tako ćete odvući njegovu pažnju, a vi ćete moći lagano da se povučete.

5. Ne pokazujte strah

Sigurno ste čuli za izreku da psi osećaju strah. Ova tvdnja je zapravo tačna, tako da se maksimalno potrudite da umanjite strah prema psu. Znamo da je to najteže, ali na taj način ćete sprečiti psa da krene u direktni napad.

6. Komande "ne" i "nazad"

Verovatno se sada pitate, kao da znate da li agresivni pas zna ove komande. Poenta je što ne mora da ih zna. Dovoljno je da strogim i glasnim glasom kažete ove komande. Pas će se uplašiti i najverovatnije povući, a vi se laganim korakom odaljite od njega i pokažite mu da mu niste pretnja.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji