OVO SU NAJPOPULARNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI, PO REGIONIMA: Pogledajte kako se MENJALA MODA po decenijama! (VIDEO)

Poslednjih godina, u Srbiji su popularna kratka i efektna imena za decu. Međutim, ne izostaje ne uticaj iz stranih zemalja, pa sve češće možemo da čujemo imena poput. Leon, Lav, Noa, Dorotea, Zoi....

Nekada su u se Srbiji deci davala tradicionalna imena, a reklo bi se da taj trend "preživljava" jedino u seoskim područjima i manjim mestima, gde groznica modernih imena još uvek nije uzela maha.

A da li znate koja muška imena su kroz istoriju bila najpopularnija u Srbiji?

Na mapi muških imena, prikazana su ona koja su u određenom razdoblju bila popularna u različitim delovima Srbije.

Ovako je to izgledalo:

  • U periodu od 1931. do 1940. godine najpopularnije ime bilo je Milan i to skoro u celoj Srbiji. Jedino su na istoku Srbije popularniji bili Miodrag i Jovan, kao i Stojadin u jednom delu južne Srbije. Za KiM nema podataka. 
  • U periodu od 1941. do 1950. godine najpopularnije muško ime bilo je Slobodan, osim u Vojvodini gde se zadržao Milan, u jednom malom delu istočne Srbije Miodrag i još manjem delu južne Srbije Petar.
  • U periodu od 1951. do 1960. godine dominacija Dragana. I nešto malo Zorana i Milana. 
  • U periodu od 1961. do 1970. godine u centralnoj Srbiji i jednom delu Vojvodine najpopularnije ime bilo je Zoran, a na nekim manjim delovima Goran i Dragan.
  • U periodu od 1971. do 1980. godine je nešto drugačija situacija. Reklo bi se da je najpopularnije ime bilo Dejan, a pojavio se i Aleksandar u jednom delu Vojvodine, kao i Saša na jugu. 
  • U periodu od 1981. do 1990. godine pojavio se i Marko, Aleksandar je potpuno preuzeo popularnost u Vojvodini, a na istoku i jugu Srbije popularna imena bila su Ivan, Milan i Miloš.
  • U periodu od 1991. do 2000. godine totalna dominacija Nikole. Ovo ime bilo je najpopularnije u celoj Srbiji, osim u jednom malom delu južne Srbije gde je prednost data Stefanu.
  • Od 2001. do 2010. godine ista situacija. Nikola je bilo najpopularnije muško ime, osim u jednom malom delu u kome su se roditelji ipak odlučivali za Luku.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji