RADOVAN VUJOVIĆ: Zaboravili smo da se ponosimo našim narodom! Moramo se podsetiti srpskih žrtava i herojskih podviga u ratu!

Glumca Radovana Rašu Vujovića šira publika zavolela je zbog uloge Risa u hit seriji "Vojna akademija". U novom filmu "Kralj Petar Prvi" opet glumi vojnika, a publika ga je isprati i u ekranizaciji romana "Koreni". 

Još pre sedam godina ste prvi put obukli uniformu. Koliko vam je iskustvo sa snimanja serije "Vojna akademija" pomoglo u filmu "Kralj Petar Prvi"?

Iskustvo sa svakog snimanja znači glumcu. Tri sezone "Vojne akademije" donele su mi veliko iskustvo što se samog procesa snimanja tiče i to mi je značilo na jednom ovako ambicioznom i zahtevnom snimanju.

Ko je seljak Života, kog tumačite?

Života je srpski seljak i vojnik, neobrazovan i nepismen, ali mudar i snalažljiv, vedrog duha, izdržljiv i u najvećim nevoljama. Neko ko može i bez škole i obrazovanja da spoji dva i dva i uvidi šta se zbog čega događa i kako u svetu oko njega.

Opisali ste ranije Životu kao tipičnog srpskog seljaka, ciničnog i snalažljivog, onog koji pljuje vlast i kralja. Da li je vaš junak jedini negativac u filmu?

Života nije negativac, naprotiv. U ovom filmu koji govori o hrabrosti i junaštvu našeg naroda jedini negativac je Austrougarska.

Srbija je plakala kad ste kao Ris poginuli u "Vojnoj akademiji". S kakvim emocijama ćemo gledati "Kralja Petra Prvog"?

Pretpostavljam sa tugom zbog ogromnog stradanja našeg naroda u ratu i dirljivih priča junaka iz filma, ali i s ponosom zbog velike hrabrosti i izdržljivosti koju je pokazao naš narod u tako teškim vremenima. Nadam se da će ovaj film biti ne samo podsetnik na herojske podvige našeg naroda nego i na to ko smo mi zapravo, ko su naši preci i na šta sve imamo razloga da budemo ponosni. A možda smo sve to malo i zaboravili...

U pozorištu imate širok repertoar od klasike do modernih komada, angažovani ste u najpopularnijim serijama, evo, uskoro i u najvećoj ovogodišnjoj filmskoj produkciji i svuda podjednako plenite. Koju vrstu energije traži svaki od ovih glumačkih zadataka i gde se osećate najzadovoljnije?

Snimanje je uglavnom napornije od pozorišta. Snimajući dan traje minimum 12 sati, na raznoraznim lokacijama i u različitim vremenskim uslovima. Zahteva celodnevnu koncentraciju, strpljenje i umeće da energiju i inspiraciju sačuvate za kadar. U pozorištu je stvar malo drugačija, uslovi za rad su komforniji nego na snimanju, probe traju po četiri, pet sati u udobnosti pozorišne sale. Ali u pozorištu nema popravnog, predstava je uvek živa i drugačija i u ta dva sata dajete sve od sebe.

Kada pogledate unazad, da li ste zadovolni svojim glumačkim učinkom? Postoji li neka uloga koju ste priželjkivali, a da vas je mimoišla?

Zadovoljan sam svojom karijerom do sada. U pozorištu, na filmu i televiziji igrao sam različite uloge, od vojnika, policajaca ili huligana do romantičnih junaka u melodramama i žena.

Da li biste jednog dana mogli da vidite sebe u ovakvom produkcionom poslu kakav je bio film "Kralj Petar Prvi"?

Ovaj film je zaista bio ogroman projekat koji zahteva veliko iskustvo, energiju i znanje o pravljenju filma. Svakako imam ambiciju i planove da proizvodim igrani sadržaj, samo što je komedija nešto što me u ovom trenutku najviše inspiriše. Trenutno pripremam jedan projekat, ali o tome više uskoro.

Šta vam od propratnih stvari koje popularnost nosi sa sobom najviše smeta?

Ne smeta mi ništa. Svaki kontakt koji imam s publikom na ulici je pozitivan i lep. Uglavnom komentarišu "Korene" ili "Vojnu akademiju" ili neku od predstava u kojima su me gledali. Lepo je kad ljudi vole ono što radiš.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji