PODVIG U KLINIČKOM CENTRU ŠOKIRAO GRAĐANE! Albanku su u Prištini ostavili da umre, a onda je pala u šake srpskih lekara! Izvršili su hitnu operaciju!

Rukišu M. (72), kojoj je trebala hitna operacija grudne aorte, doktori iz Prištine nisu primili na lečenje, već su je poslali u bolnicu u Gračanicu.

Uspešno je operisana u beogradskom Kliničkom centru i uskoro će kući.

Lekari Kliničkog centra Srbije spasili su život Albanki Rukiši M. (72) prošlog vikenda, nakon što su je doktori u Prištini otpisali zbog njenog teškog stanja!

Ova starica imala je oboljenje na grudnoj aorti, ali i problema sa glavnim krvnim sudom u desnoj ruci i hitno je morala da bude operisana. Pošto su lekari iz Prištine ocenili da je operacija visokorizična, da je pacijentkinja stara i da ne bi preživela operaciju, nisu želeli ni da pokušaju da je spasu, već su je samo "prosledili" kolegama u Gračanici. Odatle je hitno poslata za Beograd.

Tim srpskih lekara u Kliničkom centru uspešno je operisao pacijentkinju, koja se sada dobro oporavlja i uskoro će biti puštena kući.

Kako se saznaje od izvora iz beogradskog Kliničkog centra, pacijentkinja je došla u kritičnom i veoma teškom zdravstvenom stanju, sa jakim bolovima u grudima.

- Rukiša M. (72), Albanka iz Prištine, prvo je prebačena u regionalni zdravstveni centar u Gračanici, ali zbog ozbiljne komplikacije sa srcem i krvnim sudovima bila joj je neophodna veća stručna pomoć i bolji uslovi za lečenje. Naši doktori se ni časa nisu dvoumili da priskoče u pomoć Albanki, koja je bila životno ugrožena, iako nisam siguran da bi tako postupili svi albanski lekari da je u pitanju pacijent srpske nacionalnosti. Pacijentkinja je hitno prebačena u Beograd, u Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju - otkriva izvor i dodaje:

U Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, koja je jedina ustanova u Srbiji koja hitne slučajeve iz oblasti vaskularne hirurgije zbrinjava bez prekida 24 sata, godišnje se uradi oko 600 procedura na grudnoj i trbušnoj aorti.

- Pored onih regularnih slučajeva, koji su zakazani i unapred pripremljeni za ovakve operacije, zbrinjavamo veoma efikasno i one hitne slučajeve koji su daleko teži, ali i kompikovaniji. Svakako, svi naši lekari su veoma stručni i posvećeni, a kao rezultat imamo uspešno oporavljene pacijente - kaže direktor ove klinike.

- Lekari u Beogradu odmah su je zbrinuli i smestili na odeljenje da bi je već sutradan operisali. Prilikom detaljnih pregleda i analiza, koji su joj veoma brzo urađeni, utvrđeno je oboljenje na grudnoj aorti, a uz to je imala i problema sa glavnim krvnim sudom u desnoj ruci, koji se sužavao, što je smanjivao protok krvi. Zato su lekari na čelu sa doktorima Lazarom Davidovićem i Igorom Končarom prvo morali da reše ovaj problem sa rukom i da joj ugrade bajpas, koji je omogućio cirkulaciju krvi u ruci. Potom su joj operisali grudnu aortu, tj. ugradili su joj stentgraf, kako bi se proširila sužena aorta. Operacija je trajala nekoliko sati, ali je završena bez ikakvih komplikacija. Pacijentkinja se dobro oporavlja i uskoro će biti otpuštena na kućni oporavak.

I direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju profesor doktor Lazar Davidović kaže za da je pacijentkinja iz Prištine u lošem stanju stigla na njihovo odeljenje i da je moralo brzo da se reaguje.

- Morala je brzo da se podvrgne operaciji kako ne bi došlo do pucanja srčane aorte. Tim naših stručnjaka sa doktorom Končarom, anesteziolozi i medicinsko osoblje obavili smo jednu složenu proceduru na grudnoj aorti. Eto, sada posle manje od nedelju dana ona se oporavlja, čeka se njeno premeštanje u bolnicu u Prištinu, iz koje je došla - kaže prof. dr Davidović.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji