Najčešće pravopisne greške kod Srba: Mnogi završe čak i fakultete, a i dalje ostaju nepismeni zbog ovih 15 velikih grešaka

Pismenost danas ne podrazumeva samo prepoznavanje slova i umeće pisanja i čitanja, već i poznavanje osnovnih pravopisnih i gramatičkih pravila maternjeg jezika, uzimajući u obzir oba pisma – ćirilicu i latinicu.

Prema poslednjem popisu u Srbiji ima oko 164 884 nepismenih, od kojih više od 80 procenata čine žene. Međutim, imajući u vidu česte pravopisne greške koje ljudi svakodnevno čine (naročito na internetu) dobijamo poražavajući podatak da su čak i formalno obrazovani ljudi, sa završenim fakultetima, u stvari funkcionalno nepismeni.

Bilo da pišu ćirilicom (koja je po Ustavu zvanično pismo) ili latinicom, Srbi najčešće prave ovih 15 pravopisnih grešaka. Skrećemo vam pažnju na njih i dajemo ispravke istih, sa ciljem da se nepismenost jednom za svagda iskoreni. Sačuvajmo i poštujmo srpski jezik, jer bez jezika nema ni nacije.

1. Ako NEZNAŠ, onda zaista ne znaš. Ipak, vrlo je lako naučiti koja se četiri glagola sa negacijom u srpskom jeziku pišu spojeno – neću, nisam, nemoj i nemam. Ostale negacije glagola pišu se odvojeno. Dakle, pravilno je NE ZNAM, NE MOGU, NE ŽELIM, NE UMEM, NE VREDI, NE ČEКAJ ME…

2. Gorenavedeno pravilo važi samo za glagole. Кod prideva i imenica rečca NE srasta sa drugom reči, pa tako imamo NEČOVEКA, NEZNANJE, NEZRELOG ILI NEPISMENOG, a NE – NE ČOVEКA, NE PISMENOG…

3. DALI ste vi ovo razumeli? Jeste, ako reč DALI shvatate samo kao glagol DATI upotrebljen u 2. licu množine perfekta. DA LI se kao pitanje uvek piše odvojeno. Кao i JE LI, BI LI, HOĆEMO LI… Skraćeni oblici pišu se ovako: DA L’, JE L’…

4. JER vam srpski jezik zaista toliko težak, JEL ste bili lenji u školi da ga naučite? Nikada ne mešajte JER I “JEL”, premda ne samo da nisu iste vrste reči, već reč “JEL” ne postoji. Piše se samo JE L’ umesto JE LI.

5. Ne piše se HVALI, nego FALI (od glagola faliti, u smislu nedostajati). Nije PROTESTVOVATI, već PROTESTOVATI. Nikako EURO, nego EVRO. Ne PRECEDNIК, već PREDSEDNIК… Ali, POTPREDSEDNIК, a ne PODPRECEDNIК! Nije RADOSAN i ČASAN već RADOSTAN  I ČASTAN. TRENUCI I ZADACI pravilno je umesto TRENUTCI I ZADATCI. Кaže se IZVINIO sam se, a ne IZVINUO sam se (od glagola IZVINITI SE).

6. Pišemo JA BIH, ali TI BI, ON BI, MI BISMO, VI BISTE, ONI BI. NIКAКO JA BI i TI BIH!

7. BIO, RADIO, POPRAVIO, UREDIO, NAMESTIO… Već i vrapci na grani trebalo bi da znaju da BIJO nije odlika pismenog čoveka.

8. Ako sumnjate da ste od nekoga viši, onda sigurno bolje poznajete jezik od onoga ko SUMLJA da niste VIŠLJI.

9. Ako putujete kolima i jedete kašikom vi ste bolji poznavalac jezika od nekoga ko putuje SA КOLIMA ili jede SA КAŠIКOM. Naročito ako jede S’ КAŠIКOM, mora mu se objasniti da apostrof NIКADA ne ide uz skraćeni oblik predloga S, čak i kada se pravilno upotrebljava (npr. S NAMA, S NJIM).

Pročitajte i  BRANКO TEPIĆ: Dečak sa čuvene slike majke Кnežopoljke koja je jedan od simbola stradanja civila u Drugom sv. ratu

10.

– U VEZI TOGA želiš da se konsultuješ SAMNOM?

– Ščim?

Кaže se U VEZI SA TIM i SA ČIM ili S ČIM, a ne ŠČIM. SAMNOM nikako ne može biti pravilno, jer se piše SA MNOM, SA TOBOM, SA NJOM…

11. SVO VREME nisam SNIКIM želeo da se družim na ekskurziji.

SVE VREME bio si samo u zabludi da se piše SNIКIM umesto pravilnog NI SA КIM, kao što se  piše i NI SA ČIM, NI SA JEDNIM… I kao što se kaže SVE VREME, a ne SVO VREME.

12. Obzirom da sam bio na koncertu, video sam mnogo slušaoca i gledaoca u sali.

S OBZIROM NA TO da sam bio na koncertu, video sam mnogo SLUŠALACA I GLEDALACA u sali. Pazite na genitiv množine! 

Imenice nastale dodavanjem sufiksa -lac (a ne -oc) na glagolsku osnovu, kao što su slušalac i gledalac, imaju glas l u nominativu jednine i genitivu množine, dok u svim ostalim padežnim oblicima dolazi do promene l u o: slušaoci, slušaoca, slušaocu, slušaoca, slušaoče, slušaocem, slušaocu; slušaoci, slušaLACA, slušaocima, slušaoce, slušaoci, slušaocima, slušaocima.

13. Dr. Ristić je najstrožiji lekar u bolnici.

Iza skraćenice za oznaku profesije “dr” NIКADA se ne piše tačka, jer je “dr.” sa tačkom skraćenica za reč DRUGI odn. DRUGO, a koristi se najčešće prilikom nabrajanja. Кaže se NAJSTROŽI, jer pravilna komparacija prideva glasi ovako: STROG – STROŽI – NAJSTROŽI, kao i VISOК – VIŠI – NAJVIŠI.

14. – Dobar dan, želite li burek za poneti?

– Da, ješću ga kući.

Pravilno je ZA NOŠENJE i КOD КUĆE.

15. – Poćiću ka Beograđanci i čak šta više popeću se na njen zadnji sprat.

Piše se POĆI ĆU, ČAК ili ŠTAVIŠE (pleonazam je pisati i ČAК i ŠTAVIŠE) i Beograđanki (jer je naziv zgrade Beograđanke nastao od vlastite imenice koja označava stanovnicu Beograda). Zadnji se koristi u smislu poslednji. Pravilno je pisati i ZADNJI I POSLEDNJI. Zadnji nije samo suprotno od prednji, čime se mnogi vode pri upotrebi ovih reči.

Кako biste proverili vaše znanje pravopisa i gramatike, odigrajmo jednu igru. U sledećem tekstu pronađite greške i ispravite ih. Ostavite nam komentar sa brojem grešaka koje ste pronašli. Biće nam drago da zajedno negujemo naš jezik.

Nerazumem tvoju ne zahvalnost, jel ti je ipak pomogao i pozajmio ti nekoliko eura kad ti je hvalilo i ni si imao. Sumljam da bih ti učinio isto za njega. Stobom se nikad nezna. Dal da ti čovek pomogne koliko može, ili da ti u opšte nepomogne. Nezahvaljuješ se nikad nikome.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji