Žena u belom PROKLELA srpsko selo: Zbog nje je jedan deka živ goreo, a majka iskopala MRTVO dete (FOTO)

Istoričar Mladen Stefanović podelio j lokalna predanja o nesvakidašnjem događaju koji se odgirao u porti Dobropotočke crkve

Mesto Dobri Potok nalazi se u okviru opštine Krupanj, a široj javnosti je najpoznatije po čuvenoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice. Na ovom mestu su se vekovima zbivala čuda koja se i dalje prepričavaju u lokalnoj zajednici. Jedan od događaja koji i dalje šokira ljude jeste i misteriozna pojave žene u belom koja je, po predanju pojedinih seljana, proklela čitavo selo.

Istoričar Mladen Stefanović za Objektiv.rs je podelio lokalna predanja o nesvakidašnjem događaju koji se odgirao u porti Dobropotočke crkve.

 

“Na svetog Arhanđela Mihajla Šestokrilca, oko 1900. godine, uoči službe se skupilo mnogo ljudi, budući da je reč o prazniku koji slavi celo selo. Pre službe, taman nako što je crkva okađena, ispred se pojavila bosa i dugokosa devojka u beloj haljini. Narod se odmah začudio kad je video, a ona prišla popu Peri i zamolila ga da istera grešnike iz crkve“, govori istoričar, dalje prepričavajući sled ovog neobičnog događaja:

 

 

“Pop Pera je usled šoka samo klimnuo glavom, a devojka se potom okrenula prema narodu i saopštila mu da mora da istera sve grešnike među prisutnima. Narod se zbunio i uskomešao na ove njene reči. Zatim je devojka počela da upire prstom u sve ljude koje je smatrala nedostižnim Boga, a prvi na udaru je bio otac popa Pere, da bi se potom na njenom udaru našlo i nekoliko žena i okolnih sela. Narod se još više uskomešao, pa zbunjeno upitao zbog čega ih je ocenila kao grešne, a onda je počela redom da nabraja sva zlodela koja su počinili“, govori Stefanović, spominjući kakve je grehe ova misteriozna žena uspela da “pročita“ u okupljenim vernicima.

 

“Najpre je uprla prstom u popovog oca i optužila ga da je platio čoveka da mu ubije sinovca i baci u bunar. Zatim je pokazala na jednu ženu iz Pantića koju je iskritikovala što se bavi gatanjem, i laže ljude, te joj naredila da posti svaku sredu, petak, a naročito ponedeljak. Najveće zlodelo je uočila u tajnama jedne žene iz Đukića, optuživši je da je tokom Prvog svetskog rata u bežaniji ostavila živo dete u kolevci. Dalje joj je rekla šta se na kraju dogodilo sa njenim detetom, odnosno da je ono umrlo, i da su ga Nemci sahranili pod kruškom koja se nalazi u dvorištu. Kad je sve ovo izrekla, narod je zanemeo od čuda, a jedan čovek od Teovanovića iz sela je ovu proročicu nazvao Božjom ludom. Besna mu je zapretila da će je se ubrzo setiti, da bi potom izašla iz crke i nestala“.

 

Epilog čitavog događaja je ostavio značajno mesto unutar lokalne zajednice gde se i danas sa oprezom prepričava.

“Na kraju se ispostavilo da je tačno sve što je misteriozna devojka rekla. Saznalo se i za popovog oca, i za gataru iz Brštice, a žena koja je ostavila svoje dete u bežaniji je u dvorištu iskopala kosti svog mrtvog deteta. Posle tri dana od ovog čuda onaj Teovanović što je devojku nazvao ludačom, poranio je da ispeče još nešto rakije što mu je ostalo i nekim čudom se zapalio se i počeo da gori. Nesrećni čovek je dozivao svoje ukućane u pomoć, ali su spavali dubokim snom. Jedino su ga čule komšije koje su mu pritekle u pomoć. Čovek je živeo još dugo nakon ovog nemilog događaja, ali se ceo život teško mučio zbog zadobijenih opekotina“, završava istoričar.

 

Verovali ili ne u ovaj događaj, on se već čitav vek prenosi generacijama, a ova priča, prema svedočenju pojedinih meštana treba da bude opomena za sve one koji se ne ponašaju u skladu sa Božjim zapovestima.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji