GAMBORI I ŠKAMPI: Znate li kako se jedu i koja je razlika između njih?

Gambori bez obzira na to da li ste ljubitelj morskih plodova ili ne, ukoliko se desi prilika da treba da očistite i pripremite škampe ili gambore, u nastavku teksta će biti navedene neke osnove za razlikovanje ove dve morske vrste, kao i najlakši načini za njihovo čišćenje i pripremu gambora.

Gambor

Koja je razlika između škampa i gambora

Škampi su po svom izgledu slični jastogu, samo su mnogo manji, i imaju narandžastu boju, te ih je pre svega jako teško razlikovati od kozica odnosno gambora, koji takođe pripadaju istoj ovoj familiji GAMBORI .

Gambori Po pravilu, škampi su mali rakovi koji imaju pljosnati rep i klešta, te su u svežem stanju narandžasto – rozikaste boje, i uvek je najbolje da se spremaju kada su sveže ulovljeni, te se i na ribarskim brodovima nakon čišćenja odmah i peku ili kuvaju, a vrlo često se jedu i sveži.

Škampe lako možete prepoznati po repu, koji je sastavljen od kolutova koji su nanizani u „lepezu“, te se na jednom kraju završavaju šiljasto, a na spoljnom su lepezasti, i sliže ovoj vrsi račića za plivanje.

 

Upravo donji deo tela škampa se smatra najukusnijim za ishranu, te i njegov ukus dosta zavisi i od čistoće ali i od temperature vode u kojoj su škampi živeli (kada jue voda hladnija, to su i škampi dosta boljeg ukusa).

Sa druge strane, kozice ili gambori se često mešaju sa škampima, te će biti dat i njihov kratak spoljni opis – to su račići koji nemaju klešta, i imaju jače crvenu nijansu, te se ona poredi sa „bojom breskve“.

Gambori imaju dosta kraće noge, imaju uži rep i mekšu ljušturu u poređenju sa škampima, a razlikuju se i po svojoj veličini, te postoje veliki srednji ili mali gambori

(koji se nazivaju pak i gamborelli).

Kako se jedu škampi i gambori? 

Kako je ranije napomenuto, najbolje je i škampe i gambore pripremati sveže, tek ulovljene, te nije retkost da se oni kuvaju u morskoj vodi, nekoliko minuta (oko 3 – 5 minuta, zavisno od svoje veličine), a dok ne dobiju lepu ružičastu nijansu.

Međutim, daleko je veći problem postupak predobrade, odnosno čišćenja škampa i gambora, posebno za osobe koje se sa njima nikada pre nisu u ishrani susrele, a žele da ih probaju kao jedan od vrhunskih morskih specijaliteta.

Dakle, škampi se najčešće kao i gambori love pomoću mreža, te se odmah po vađenju iz mora, po pravilu opet potapaju u posudu sa vodom, dok se ne očiste i ne pripreme na neki od načina termičke obrade.

Pomenuto je da se škampi i gambori mogu jesti i kao sveži, ali za one koji ih prvi put probaju, najbolje je da ih jedu ili kuvane, ili pečene na roštilju odnosno pržene na maslinovom ulju.

Najpre se sveže ulovljeni škampi i gambori, operu pod mlazom hladne vode, te se pripremaju celi, jer im ljuštura nije toliko debela, a posebno kod gambora, koji su u celosti veoma mekani.

Kada se prokuvaju u kipućoj vodi, nekoliko minuta, ili se pak isprže u dubokom ulju ili ispeku na roštilju, ovi morski plodovi se jedu uz neki prilog od povrća ili uz pirinač, ali se pre svega škampi moraju očistiti od repa i oklopa, koji se dosta lako odvajaju od mesa, kao kada se čisti jastog.

Naime, kada dobijete servirane škampe, potrebno je da prstima odvojite lepezasti deo repa, i oklop koji se nalazi na donjem delu tela ovih račića, te ćete tako doći do ukusnog mesa, koje u suštini kao i kod jastoga, predstavlja mišićno tkivo ovih životinjica.

Najjednostavniji postupak čišćenja škampa (koji se ne mora nužno izvršiti nakon pripreme jela, već i pre toga), jeste da se račić jednostavno uhvati za glaveni deo, i da se njegov oklop samo povuče od repa na dole, te će tako ostati samo meso koje je bele boj i vrlo lepog i punog ukusa.

Glava škampa i gambora se ne jede, već se baci, a ostatak oklopa se dosta lako skida, i vrlo je bitno kod škampa odstraniti i repni lepezasti deo, te i njegove nožice, a kada ostane samo mesnati deo onda je on prava poslastica.

Gambori su prava poslastica. 

Međutim, ne treba očekivati da ćete se od gambora ili škampa baš najesti, jer su oni vrlo mali, i obično se jedu zbog vrlo specifičnog ukusa, a uz već pomenuti prilog od pirinča ili nekog povrća.

 

Kada se gambori i škampi serviraju, pravilo je kao kada se jede riba, da se pored tanjira postave činije sa „limunovom vodom“, kako bi se ruke nakon čišćenja račića, i njihovog jedenja (a jedu se prstima), mogle oprati potapanjem prstiju u vodu

Postoji veliki broj recepata za pripremu i škampa i gamboira, ali se smatra da su oni najjednostavniji zapravo i najbolji, te je u ovom slučaju suština u svežini namirnice, kao i u nekoj biljnoj marinadi, od maslinovog ulja i osnovnih začina, a kako bi se osetio pun ukus škampa i gambora (malo maslinovog ulja, limunovog soka, nane, mirođije, ruzmarina ili belog luka, i marinada je savršena). Gambori 

Opis: 

Telo gambora je vitko, duguljasto, narančasto-ružičaste boje i bočno spljošteno. Glava i prsište su povezani, dok se rep sastoji od kolutića, a završava krajem nalik lepezi koja pomaže pri kretanju kroz more. Prva tri para nogu na prsima nose klješta, a prvi par klješta je uzak i vrlo dugačak, a sa strane ima red bodlji. Oči gambora su velike, crne. Ženke narastu do 17 cm dužine, a mužjaci do 25 cm.

Rasprostranjenost: 

Gambori se naseljavaju uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na jugu. Mogu se naći i u Sredozemnom mora.

Način života i ishrana: 

Gambori žive na dubinama od 200 do 800 m, ali se mogu naći i u delovima plićim od 20 m, kao u jezerima povezanim s morem u Škotskoj. Borave u rupama koje iskopaju u muljevitom dnu. Rupe su obično prečnika 10 cm, duge oko 1 m, a pružaju se od 20 do 30 cm u dno. Gambori u takvim sredinama borave tokom dana, a u sumrak izlaze u potragu za hranom. Na većim dubinama, gde je manje svetlosti, gambori su aktivni i danju. Ne migriraju i izrazito su teritorijalni te agresivno brane svoju teritoriju i rupu u kojoj borave. Dnom mora se kreću hodajući, ali su takođe dobri plivači. Iako su samotnjaci, ponekad prostor gde žive dele s drugim gamborima, a gustoća populacije zavisi od fizičkih osobina dna, klime, temperature vode, snazi talasa i izlovu na području na kojem obitavaju.

Gambori su predatori koji se uglavnom hrane mekušcima i drugim vrstama rakova i strvinama riba.

Osim što su predatori, gambori su omiljen plen mnogih riba kao što su bakalar, raža, kostorog ili morska mačka.

Nutritivna vrednost: 

Meso gambora izrazito je ukusno pa je stoga vrlo traženo. Gambori se love vršama i mrežama za kočarenje, a čim ribari gambore izvuku iz mora, potope ih u posebnu otopinu kako ne bi oksidirali. Zbog velikog izlova primjetan je pad populacija škampa.

Gambori sadrže cink, jod, selen, malo masnoća i kalorija (oko 100 kalorija na 100 grama), visok nivo vitamina B12. Selen je dobar za imuni sistem i optimalan rad štitne žlezde. U 100 grama račića nalazi se samo 76 kalorija. Ipak, ako imate visok holesterol, jedite ih samo povremeno.

Najnovije vesti iz Srbije i sveta - pogledajte još

MILJANA PRESTALA DA PIJE LEKOVE: Svaku noć sanjam BEBE koje sam ubila, ne mogu više! IDEM U PAKAO

_____________________________

Sigurno vas može zanimati:

Najzanimljivije vesti dana 1 STANISLAV (19) I ILIJA (21) OSUĐENI SU NA STRELJANJE: Braću čeka SMRTNA KAZNA zbog onoga što su uradili učiteljici

Najzanimljivije vesti dana 2UBIJENA POPULARNA PEVAČICA, RAFALOM NASRED ULICE? Čitav Balkan je u suzama zbog ove tragedije (VIDEO)

Najzanimljivije vesti dana 3FANOVI SKUPILI 25.000€ ZA LUNU I MARKA! "Ja sam dala 2.500€, do porođaja će biti i više, da mogu da kupe šta im treba"